Pauzesoftware die pijn aan arm, nek of schouders moet voorkomen is niet genoeg om rsi-klachten te vermijden. Dat zegt bewegingswetenschapper Janneke Richter in het proefschrift waarmee zij promoveerde aan het Erasmus Universitair Medisch Centrum. Alleen activiteiten die sterk afwijken van het computerwerk zou helpen in het bestrijden van rsi.
Uit onderzoek van de wetenschapper blijkt dat de spieractiviteit bij computergebruik vrijwel hetzelfde is als bij andere bureauwerkzaamheden. Kleine pauzes nemen tijdens het computerwerk door bijvoorbeeld koffie te halen, pauzesoftware te gebruiken of wat papierwerk te doen, zouden daarom niet voldoende zijn om rsi te bestrijden. Werknemers die pijn willen vermijden, kunnen hun werk het beste onderbreken door bijvoorbeeld een half uur te sporten, aldus Richter.
Ook Stefan IJmker, die vorig jaar promoveerde aan het VU Medisch Centrum, meent dat er geen verband is tussen computergebruik en het optreden van arm-, nek- en schouderklachten. Mensen die meerdere risicofactoren hebben, zoals een lage waardering van het werk en weinig variatie in hun taken, zouden wel meer risico lopen klachten te ontwikkelen.
IJmker volgde voor zijn onderzoek gedurende twee jaar tweeduizend kantoormedewerkers, die elke drie maanden een vragenlijst over hun werkzaamheden invulden. Ook registreerde een computerprogramma hoeveel tijd de werknemers besteedden aan computertaken.
Verbaasd
Voorzitter Willem Hollander van de rsi-patiëntenvereniging reageerde destijds verbaasd op de conclusie van IJmker. Hoewel volgens de voorzitter geen verband gelegd wordt tussen de duur van het computergebruik en de klachten, zegt hij dat dit bij buitenlandse onderzoeken wél het geval is. Volgens Hollander bezoeken jaarlijks ongeveer een half miljoen Nederlanders de huisarts, omdat zij rsi-gerelateerde klachten hebben.
“Alleen activiteiten die sterk afwijken van het computerwerk zou helpen in het bestrijden van rsi.”
>>
Ook deze conclusie slaat als een tang op een varken.
Mag ik vragenop welke wetenschappelijke basis deze uitspraak gefundeerd is?
“Werknemers die pijn willen vermijden” kunnen het beste n hun levenpatroon, houding onder de loep nemen en zich afvragen “of welke overtuigingen, verantwoordelijkheden, werkzaamheden ZE UIT HANDEN MOETEN GEVEN / LOSLATEN”
Dat is namelijk de gevoelsmatige boodschap van RSI aan je ego 😉 RSI DWINGT je los te laten als je in het zelfde patroon blijft doorleven, want de pijn word steeds heftiger, als je er niet naar luistert ja he?
Het menselijk lichaam communiceert glashelder naar de hersens, echter zijn de meeste mensen vergeten of hebben het nooit geleerd om naar hun lichaam te luisteren en te voelen.
je rijd toch ook niet door met je auto, als je oliedruklampje op je dashboard gaat brangen, of je brandstofmeter gevaarlijk dicht in de buurt van 0 begint te komen?
Waarom ga je dan wel door met het slopen van je lichaam?
Gewoon sporten is m.i. voor RSI-preventie m.i. niet de effectiefste methode.
RSI is een overbelastingsprobleem. Daar zitten dus twee kanten aan: belasting en belastbaarheid. De aandacht gaat traditioneel uit naar het verminderen van de belasting (houding, pauzeren). Maar dat kan de belastbaarheid verder verminderen en het probleem op termijn feitelijk verergeren (“use it or loose it” is een bekend medisch gezegde).
Het vergroten van de belastbaarheid is veel effectiever. Toen ik jaren geleden voor het eerst last kreeg van RSI-verschijnselen heb ik een stel gewichten gekocht (5kg per stuk). Met een paar simpele oefeningen (2 minuten per week bleek meer dan genoeg) houd ik de belastbaarheid van de spieren in nek en schouders sindsdien op peil. Nooit meer problemen gehad.
De onderzoekster zit zeker in de goede richting, maar die is deels ook gewoon politiek correct (je moet voor je onderzoek immers subsidie weten te krijgen). Waarmee ik niet wil stellen dat sporten onzin is. In tegendeel: mits met mate beoefend is regelmatig sporten (of gewoon op de fiets naar je werk rijden) in algemene zin zeer gezond.
Mensen met Fase3 RSI-klachten zullen overigens eerst moeten rusten omdat elke (extra) belasting bij hen veel pijn veroorzaakt.
De oplossing is eigenlijk heel simpel. Daarbij geldt wel: voorkomen is beter dan genezen.
1) om en om links/rechts muizen. Als je last krijgt aan je hand/arm dan wissel je om
2) veel oefeningen doen, krachttraining aan je schouders.
3) regelmatig “rollen” met je schouders. Draaien met je hoofd. Als je je botten hoort/voelt kraken dan is het goed 🙂
Als je eenmaal RSI hebt, dan moet je zsm naar een specialist.
Ik heb al jaren een trackerball, dat is een zegen. Je arm ligt rustig op het buro en je beweegt je vingers, niet je arm en je schouder. Als ik bij klanten met een muis moet werken vindt ik dat een ramp.
De eerste paar uren heb ik dat ding vervloekt maar al na 1 dag wilde ik niets anders meer.
RSI zie ik als een verlegenheidsdiagnose, als het stressig in het werk is, en verspanningen komen, wordt snel RSI geroepen, m.i. heeft dit onderzoek aangetoond dat de klachten van RSI niet specifiek van PC gebruik komen.
Bij ons op het werk heb ik ook zo’n pauzesoftware ge�nstalleerd voor de collega’s die het meest last hadden van RSI-symptomen. Programmaatje deed de computer 1 of 2 minuten op “slot”. Ja…zeggen de collega’s; “Maar als iemand dan belt kan ik de gegevens niet checken”. Ja dat klopt ,daarom wordt het ook pauzesoftware genoemd!! Ja, maar dan werkt het voor niet voor mij!!
Vraag me af waarom nog steeds muismatjes, voorzetstukken voor toetsenborden (waar handen schuin op rusten) en omhooggeklapte keyboards (met die schuifjes aan de onderkant) gebruikt worden. Je hoort altijd van ARBO’s hoe slecht het is, maar wijdverbreid op het polsrisico wijzen gebeurt niet. Die pauzes van Workpace-achtige tools komen altijd op ongewenste momenten (dus disabled na eerste piep). En let eens op schermhoogte (bovenkant scherm moet gelijk aan ooghoogte). Of onderuitgezakte mensen met stoel op verkeerde hoogte. Genoeg drinken en dus beweging richting wc, probleem is grotendeels te voorkomen. Maar ja, dan hebben we die tools niet meer nodig 😉
Vaker pauzeren en surfen op het internet voor minder werkdruk
Reactie op promotie Janneke Richter en bijbehorend persbericht Erasmus MC ?Pauze alleen is niet genoeg tegen RSI?
Janneke Richter haalde afgelopen week het nieuws met haar conclusie dat pauzesoftware te weinig bijdraagt aan de variatie in lichamelijke belasting tijdens beeldschermwerk om klachten aan arm, nek en schouder (KANS) te voorkomen. Ze pleit voor drastischere maatregelen zoals sporten tijdens de lunchpauze om de eentonige belasting tijdens kantoorwerk te doorbreken. Richter trekt de toegevoegde waarde van pauzesoftware in twijfel door te stellen dat mensen zelf al regelmatig pauzeren tijdens het werk en door te stellen dat de spierbelasting tijdens computerwerk en afgedwongen pauzes door pauzesoftware niet van elkaar verschillen.
Voordat bedrijven pauzesoftware in de ban doen, is het van belang om te kijken naar neveneffecten van pauzesoftware. Pauzesoftware kan namelijk de prestatie van beeldschermwerkers verhogen. Hierdoor kunnen medewerkers hun werkdruk verlagen, wat op zich al positief is, en tevens het risico op tal van lichamelijke en geestelijke klachten voorkomen. Meerdere studies hebben laten zien dat medewerkers de tijd die ze aan extra pauzes van pauzesoftware besteden, terugverdienen door fitter en geconcentreerder te werken, met als bonus een extra 5 tot 10 minuten tijdswinst op dagbasis en minder fouten in het uitgevoerde werk. De toegevoegde waarde van pauzesoftware zit hem in het feit dat medewerkers een herinnering krijgen om het computerwerk te onderbreken, met name de onderbrekingen van meerdere minuten die essentieel zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen zelf vergeten bewust een onderbreking tijdens het werk in te lassen.
Medewerkers kunnen hun tijdswinst mogelijk nog vergroten door hun aandacht tijdens pauzes van de werkzaamheden af te halen. Australische onderzoekers hebben laten zien dat medewerkers die tot 20% van hun werktijd surfen op het internet 9% productiever zijn dan collega?s die niet regelmatig surfen op het internet. Ook vanuit de time management literatuur komt de aanbeveling om elk uur de aandacht van het werk te halen.
De suggestie van Richter om te gaan sporten tijdens lunchpauzes is evenwel vruchtbaar. Meer dan een derde van de beeldschermwerkers werkt namelijk door tijdens de lunchpauze. Echter, sporten tijdens lunchpauzes is lang niet voor alle medewerkers aantrekkelijk. Daarnaast is het maar de vraag of sporten in het algemeen de benodigde variatie in spierbelasting oplevert. Op de racefiets of achter je pc zitten is immers meer van hetzelfde. Een alternatief is om kortdurende krachtoefeningen te doen voor de spieren die het werk verrichten tijdens beeldschermwerk. Het is bekend dat kortdurend veel kracht leveren de spieren ontspant en dat het herstel van chronische KANS sneller gaat.
De studies van Janneke Richter laten zien dat traditionele pauzesoftware voor verbetering vatbaar is. Door pauzes af te dwingen heeft pauzesoftware daarnaast bij menig beeldschermwerker een slechte naam. Moderne opvolgers van traditionele pauzesoftware nemen de inzichten uit onderzoeken zoals die van Richter reeds mee en dwingen daarnaast onderbrekingen niet af, maar laten door terugkoppeling zien wat er te winnen is voor medewerkers en organisatie. Bedrijven en medewerkers doen er dus goed aan om te bekijken wat moderne pauzesoftware voor hen kan betekenen.
Dr. Stefan Ijmker is werkzaam als consultant voor ErgoDirect, een organisatie gericht op innovatieve oplossingen voor effici�nt en gezond beeldschermwerk (www.ergodirect.nl).. Hij is aan het VU medisch centrum in Amsterdam gepromoveerd op het ontstaan van KANS bij beeldschermerkers. Voor nadere toelichting kunt u contact opnemen via info@ergodirect.nl