45 procent van het budget dat West-Europese organisaties hebben voor externe ict-diensten, besteden ze in 2009 aan offshoring. Daarmee is uitbesteding aan buitenlandse ict-dienstverleners populairder in West-Europa dan elders. Dat becijferen analisten van Forrester. Amerikaanse bedrijven besteden dit jaar ongeveer 43 procent van dat budget aan offshoring, Aziatische slechts 39. In 2008 besteedden West-Europese organisaties 35 procent van hun externe ict-dienstenbudget uit aan het buitenland.
Ook in Nederland besluiten veel bedrijven meer budget vrij te maken voor het uitbesteden van ict-diensten naar het buitenland. Uit onderzoek van adviesbureau Equaterra blijkt dat de aandacht voor offshoring in 2009 blijft toenemen. Daarbij gaat het vaak om uitbesteding naar niet-westerse landen zoals India, China of nog exotischer oorden als Maleisië en de Filippijnen. Ook groeit de vraag naar lagelonenlanden binnen of nabij Europa, zoals Roemenië, Oekraïne, Turkije of Marokko.
Tevreden
Uit onderzoek van eind 2008 blijkt dat ongeveer eenderde bedrijven niet tevreden is met de ict-activiteiten die ze uitbesteden naar lagelonenlanden. Over uitbesteding binnen Nederland is meer dan 60 procent wél tevreden. Dat blijkt uit cijfers van adviesorganisatie Ernst & Young, die onderzoek deed onder zeshonderd Nederlandse managers en professionals.
Volgens de respondenten verlopen de offshore ict-projecten gedeeltelijk succesvol. Slechts 22 procent noemt de project helemaal succesvol. Het niet slagen van deze uitbesteding naar lagelonenlanden komt volgens hen vooral door cultuurverschillen. Daarnaast ervaren veel managers problemen met de communicatie naar het buitenland. De helft van hen verwacht dat offshoring voor banenverlies leidt in Nederland. 30 procent vindt projecten die in Nederland worden uitgevoerd, succesvoller dan projecten die plaatsvinden in lagelonenlanden.
hoezo 45% aan van de Europese IT budgetten in off shore.
hoezo 36% van de Aziatische bedrijven IT budgetten in off shore?
Wat is off shore? En wat is een IT budget? Wat is Europa?
Er is geen indier die goed is in infrastrucuurdiensten, er is geen chinees die een call center kan draaien, er zijn haast geen Duitsers die echt global sourcen, de Fransen moeten het woord nog opnemen in hun woorden boek, laat staan wat de Italianen, Spanjaarden, Oostenrijkers, en alle andere Europeanen doen.
De UK, NL en Nordic zijn trendsetter in off shoring en outsourcing.
En ik weet zeker dat 45% van het nederlandse IT budget niet naar off shore gaat.
En als de EU nu nog ophoudt met de financiele voordelen te geven aan de verkapte kennismigranten, worden de off shore landen bijna net zo duur als hier.