Eén op de tien ict-projecten waarvoor een consultant is ingehuurd wordt voortijdig afgesloten zonder dat er iets wordt opgeleverd. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Computable voor de Consultancy Guide 2010 onder 3164 ict’ers.
In het onderzoek werd respondenten gevraagd naar het laatste project dat onder begeleiding van een consultancy-bedrijf , al dan niet met succes, binnen hun bedrijf is afgerond, of voortijdig afgebroken. Dat laatste komt geregeld voor, zo blijkt uit de cijfers van TNS Nipo.
Maar liefst één op de tien ict-projecten waarvoor een consultant is ingehuurd wordt voortijdig afgesloten zonder dat er iets wordt opgeleverd.
Budgetoverschrijding
Daarnaast heeft een kwart van de projecten te maken met een budgetoverschrijding. Die overschrijding is in 10 procent van de gevallen boven de 50 procent. Overigens weet 27 procent van de respondenten niet precies hoe groot de overschrijding was, of doet er liever het zwijgen toe.
TNS NIPO
In augustus 2009 voerde TNS Nipo in opdracht van Computable het onderzoek naar adviesbedrijven uit. Hiervoor werden circa 20.000 it-professionals en -beslissers per e-mail benaderd. 3164 respondenten namen deel aan het online onderzoek. Zij konden op een speciale website de vragenlijst invullen.
In hoeverre is de opdrachtgever meegenomen. Heeft zij/hij de opdracht goed weggezet?
Nu lijkt het of de project uitvoering faalt, maar de oorzaak kan ook liggen in de opdracht (verwachtingen).
Is er ook nog onderscheid gemaakt in de grootte van het project? En hoe de verhoudingen dan liggen?
Hoe geloofwaardig is TNS Nipo nog na hun uitglijder op tv? Begin september is op Radar te zien geweest dat TNS Nipo de uitslag biedt die de opdrachtgever wenst te krijgen. Waarom werkt Computable dan nog met deze club?
En hoeveel projecten werden stopgezet of hadden te maken met budgetoverschrijding die niet onder begeleiding van een consultant stonden?
Hoeveel projecten zijn stopgezet op advies van de consultant?
Met alle respect naar Computable. Maar het lijkt wel dat computable haar/zijn website wil vullen met onzinnige artikelen van adviesburo’s.
Ach ja begrijpelijk, de website moet ook gevuld blijven worden anders komt er niemand kijken.
@G: als goed consultant zorg je er natuurlijk voor dat de opdracht en verwachting goed zijn neergezet.
Tenzij je natuurlijk voor een eenmalige cashcow kiest, bij voorbaat al weet dat het mis zal lopen maar jezelf goed indekt en de opdracht toch aanneemt.
M.a.w. de consultant hoort dit aan te geven zodat het project alsnog naar – bijgestelde – verwachting kan worden afgerond.
Afgezien van bovenstaande zeer terechte observaties, wat heeft het voor nut om zonder context zo’n statement te maken. Hoe zit het met ICT projecten waarvoor 2 consultants ingehuurd waren ? Of 3.. Of projecten die niet enkel met ICT te maken hebben (zoals zoveel tegenwoordig..)? En hoeveel projecten zijn dit ten opzichte van het grotere geheel ? Zijn er redenen aangetoond waarom dit specifiek in de ICT voorkomt, of komt dit bijvoorbeeld vaker voor als er een financiele audit van een project gedaan wordt ?
Wie zegt dat het stopzetten van een project niet de juiste beslissing is ? Amerikaanse serial entrepreneurs prefereren een model dat ‘fail fast’ heet, om met zo min mogelijk bagage van het ene initiatief naar het volgende te kunnen. Misschien was een tussentijdse conclusie van het project dat een ander project meer gepast is en is de consultant daarheen geschoven ?
En kunnen jullie in vredesnaam eens ophouden met die algemene trend van het bezeiken van consultants om de prijs omlaag te drukken ? Waarom denken jullie dat die budgetten altijd overschreden worden ?
@Ben:
Als de redactie geen discutable artikelen meer plaatste, dan konden wij(= mensen die alhier kritiek tikken) niet meer reageren. 🙂
@Dr FF:
‘Er is nooit poen genoeg om bij de start van een project alles goed af te dekken’ Maar ‘er is altijd poen genoeg om na afloop de ellende op te ruimen’
En dan heeft het 2 x te veel gekost en 2 x zo lang geduurd…
Wat dat betreft leren we nooit iets, want we willen de waarheid niet horen. En de h.h. consultants zijn veels te goed in (zogenaamd) politiek correct gedrag. Alleen daar koop je geen resultaat voor.
@EH:
Dat zeg je correct. alleen er word continu een bepaalde sfeer gecreerd waar niemand baat bij heeft. Ik bedoel laten we eerst allerei advies/marktonderzoekburo bekijken of het wel correct aan gaat. Daarmee bedoel ik zoals Tanja(ik heb het ook ervaren met andere buro’s) zegt dat werkgevers werken met buro’s die krijgen wat ze willen. hoe geloofwaardig zijn dan zulke buro’s??