De betekenis van ict-functienamen is vaak onduidelijk. Dat stelt competence development manager Alex Baggerman van Yacht. Dat detacheringsbureau komt daarom met het ‘Ontwikkelpad ICT': een lijst waarin staat wat een functie precies inhoudt en welke doorgroeimogelijkheden er zijn.
De detacheerder telde bij het samenstellen van de lijst vijfhonderd functienamen en -titels en heeft die teruggebracht naar 46. Volgens Baggerman was er veel overlap en was het niveau van de functies onduidelijk. Zo laat Yacht zien dat de namen ‘application consultant', ‘beheerder informatievoorziening' en ‘SAP-beheerder' alledrie omschrijvingen zijn van het werk van een functioneel beheerder.
Die overlap zou doorgroei in de weg staan. ‘We constateerden behoefte aan duidelijkheid', aldus Baggerman. ‘Niet alleen intern bij Yacht, maar ook in de markt.' Volgens de manager is het Ontwikkelpad ICT vooral bedoeld voor loopbaanplanning. ‘We maken de leerafstand tussen functies inzichtelijk.' Werkgevers en werknemers kunnen per functie opzoeken welke opleidingen relevant zijn en hoeveel jaar werkervaring de ict'er nodig heeft.
Waardering
Yacht is niet de eerste die constateert dat de omschrijvingen van ict-functies niet duidelijk genoeg zijn. Voorzitter Ron Zwetsloot van beroepsvereniging Cascadis merkte zoiets al eerder op. Zijn mening richt zich vooral op de webprofessional. Die zou niet genoeg waardering krijgen, doordat de inhoud van het beroep onduidelijk is voor werkgevers.
De beroepsvereniging kwam daarom met het boek ‘Functieprofielen voor webprofessionals' dat niet alleen een omschrijving geeft van het werk van deze ict'ers, maar ook duidelijk maakt in welke salarisschaal de functie thuishoort. De functies waarin Cascadis het werk van de webprofessional heeft verdeeld, zijn die van webmaster, -redacteur, -coördinator, -manager, coördinerend webredacteur, projectleider en adviseur digitale communicatie.
Interessante ontwikkeling. Het zou nog mooier zijn als er ook richtlijnen voor de senioriteit binnen de diverse functies.
Wellicht komen we dan ook eens af van schoolverlaters met drie cursussen die als senior aan worden geboden door detacheerders, in de hoop er meer voor te vangen.
Het zou inderdaad wel eens tijd worden dat de ICT-sector volwassen wordt op dit gebied en duidelijkheid wordt geschept in de verschillende functies. Als je kijkt wat voor benamingen soms gebruikt worden voor bepaalde werkzaamheden, dan hangt er veelal een duur naampje aan, maar verder… Overigens zie je het andersom ook wel.
Om het beschrijven van functies en competenties in de ICT in breder verband te bekijken, is het de moeite waard om kennis te nemen van het European e-Competence Framework en daaraan gerelateerde activiteiten op http://www.ecompetences.eu/
?The European e-Competence Framework (e-CF) is a reference framework of 32 ICT competences that can be used and understood by ICT user and supply companies, the public sector, educational and social partners across Europe.?
Voor een heel breed overzicht van activiteiten van de Europese Commissie in de periode 2005 – 2010, zie het recent verschenen Europe?s Digital Competitiveness report. Bijvoorbeeld via http://ec.europa.eu/i2010.
Een competence development manager vindt functieomschrijvingen niet duidelijk genoeg?
Mooie paradox.
En die hokjesgeest mag dan wel onze Nederlandse cultuur zijn een ICT’er die wat breder georienteerd is is al moeilijk in dit soort hokjes te stoppen. Tenzij je die persoon Advanced Combined Technologies Manager gaat noemen natuurlijk.
Hoewel de functieomschrijvingen inderdaad vaak niet correct zijn lijkt het me juist daardoor geen functie om human resource management (intern of extern) een functie profiel te laten opstellen. In de praktijk blijkt juist dat daarmee de verkeerde kandidaten geworven en gekozen worden daar deze afdeling veelal de inhoud van de functie verkeerd vergelijkt of inschaalt.