Het is bekend dat de NSA (National Security Agency van de Verenigde Staten) betrokken is bij de ontwikkeling van diverse Windows-versies. Hoe wenselijk is het dat de overheid betrokken is bij de ontwikkeling van kritische applicaties?
De NSA is onder andere betrokken geweest bij de ontwikkeling van Windows 7, maar ook eerder heeft de Amerikaanse overheidsdienst Microsoft terzijde gestaan. Al vlak na het uitkomen van Windows XP was er sprake van dat de NSA geheime toegang zou hebben tot pc’s met Windows XP. Dit is overigens nooit bewezen. De rol van de NSA kan echter ook heel anders zijn en is dit waarschijnlijk ook bij de ontwikkeling van Windows 7.
De samenwerking geeft namelijk aan dat overheid en bedrijfsleven samen gaan werken aan een veiliger product. Cyberwar is een reële bedreiging en een nieuw soort bedreiging waar onze samenleving zich tegen moet verdedigen. De Amerikaanse overheid erkent dat informatietechnologie een kritisch onderdeel van onze samenleving is geworden en dat uitval of misbruik voorkomen moet worden.
Het is op zich een interessante vraag of dit soort ontwikkelingen niet veel vaker voor moet komen. Waarom wordt er op Europees gebied geen beleid ontwikkeld om besturingssystemen inherent veiliger te maken en te voorkomen dat onze ‘hightech’ samenleving ontwricht wordt door cyberterrorisme of dat we terecht komen in een cyberwar die een complete samenleving plat kan leggen?
Momenteel maakt de overheid zich bijvoorbeeld druk om veiligheid op het spoor, in de haven en op de snelweg. Er wordt gewerkt aan energierotondes en spreiding in energieopwekking om stabiliteit te creëren. Maar wat doet de overheid om onze communicatieinfrastructuur stabiel en betrouwbaar te houden? Wat voor ontwikkelingen vinden er plaats op nationaal of Europees niveau om ons te verdedigen tegen grootschalige aanvallen op onze computernetweken? Afgezien van een subsidie hier en daar eigenlijk niets. En dat is toch niet meer van deze tijd. Kortom, wordt het geen tijd dat communicatietechnologie op de politieke agenda verschijnt?