Een groot deel van de werkgevers is niet happig op het inhuren van zelfstandigen zonder personeel, merkt Toon van Bodegom van Myler, een online marktplaats voor freelance ict'ers. Het boek ‘Zeker werken met ZZP'ers' moet daar verandering in brengen. Van Bodegom publiceerde zijn ervaringen met behulp van auteur Jan Aikens.
De oprichter van Myler merkt dat werkgevers weinig kennis hebben van de juridische en fiscale kant van het inschakelen van freelancers. Vooral bij kleinere bedrijven zou dat het geval zijn. ‘Er zijn in het afgelopen jaar veel vragen binnengekomen van bedrijven over het inzetten van zzp'ers', aldus Van Bodegom. ‘Vaak gaan die over bijvoorbeeld aansprakelijkheid bij schade, opdrachtovereenkomsten, naheffingen van de Belastingdienst en de Verklaring Arbeidsrelatie.'
Terughoudend
Hoewel uit gegevens van consultancybureau Ernst & Young blijkt dat de moeilijkste tijd voor de freelance ict'er voorbij is, kan deze zzp'er volgens Van Bodegom nog wel een steuntje in de rug gebruiken. ‘De economische crisis versterkt de terughoudendheid bij het midden- en kleinbedrijf om zelfstandigen aan te trekken', meent hij. ‘Door bedrijven die freelancers willen inhuren bewust te maken van de risico's, de valkuilen en de kosten, zal de vraag naar zzp'ers uiteindelijk weer gaan groeien.'
Van Bodegom is niet de enige die merkt dat de regels voor het inhuren van freelancers onduidelijk zijn. Eerder pleitte directeur Wessel van Alphen van detacheringsbureau IT Staffing al voor betere regelgeving. Hij ziet bijvoorbeeld dat opdrachtgevers vrezen voor grote financiële risico's en dat de freelancer kampt met juridische eisen die vragen oproepen. Van Alphen: ‘Zelfstandigheid wordt aangemoedigd, maar er worden te veel drempels opgeworpen.'
Van Bodegom hoopt met het uitgeven van het boek enige duidelijkheid te brengen. ‘We hebben onze kennis gebundeld in een boek weermee bedrijven uit de voeten kunnen als ze in zee willen gaan met een eenpitter.'
Krokodilletranen die de basis vormen voor een PR van een boek.
Laten we het liever houden waar het om gaat: veel “brokers” wijzen met een vinger terwijl ze de zaken gewoon niet op orde hebben.
De Zelfstandige kiest niet voor niets de weg om zelf vertegenwoordigd te worden. Een tendens die haaks staat op wat inkopers en brokers willen.
De Business, de Zelfstandigen en de compliancy worden eindelijk eens bediend.
Karl van der Horst
The Compliance Factory BV
@Karl: ik begrijp dat het commentaar op andermans PR vooral bedoeld is voor de eigen PR?
Volgens mij zijn de regels m.b.t. opdracht overeenkomsten, economische afhankelijkheid, gelijkstelling, gezagsverhoudingen, VAR criteria en daarmee samenhangende risico’s m.b.t. naheffingen van de Belastingdienst wel duidelijk. Veel organisaties kennen deze regels en risico’s echter niet of nauwelijks en dus kunnen zij zich er niet aan houden.
Bijna alle organisaties die freelancers inhuren hebben zelf onvoldoende knowhow in huis op dit gebied. Zij laten zich daarbij “helpen” door preferred suppliers en brokers. De inhurende organisaties denken dat zij hun risico’s hebben afgedekt door deze brokers al hun inhuurcontracten te laten afhandelen. Echter, de meeste brokers kennen de wet ook niet volledig en kunnen er derhalve ook niet 100% aan voldoen.
Kortom: de conclusie dat de regels onduidelijk zijn, is wat mij betreft niet de juiste conclusie. De regels zijn wel duidelijk, maar je moet er als organisatie wel de juiste expertise voor in huis halen. Alleen dan voldoe je aan de wet en elimineer je de daarmee samenhangende risico’s. Want die zijn er wel degelijk!
Deze expertise en bijbehorende dienstverlening hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Met de juiste partner, ben je als organisatie prima in staat om de inhuur van freelancers vlekkeloos te laten verlopen en tevens te voldoen aan alle regelgeving.
Benieuwd hoe? Laat het me weten!
Als ZZP’er merk ik eigenlijk bij geen enkele opdrachtgever problemen zodra ik uitleg wat de fiscaal-juridische consequenties van inhuur zijn. Daarnaast zijn er genoeg bureaus (zoals 1001managers.nl , Between, Tentoo of bovengenoemde bureaus) die graag uitleggen wat de regels precies zijn en hoe de eventuele risico’s voor werkgevers tegen een zeer geringe vergoeding tot nul kunnen worden gereduceerd.