De werkgelegenheid in de Nederlandse hightechdienstensector is de afgelopen jaren toegenomen. Met name door de groei van de werkgelegenheid in de ict-sector. Dit jaar veroorzaakt een breuk ten opzichte van voorgaande jaren, want de werkgelegenheid in de ict-sector daalt in 2009. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
'Tussen 2001 en 2005 ging de werkgelegenheid in de ict-sector enorm omlaag. In 2007 en 2008 is dat echter weer helemaal bijgetrokken', licht econoom Michiel Vergeer van het CBS toe. 'In 2008 zijn er in de ict-sector ruim 10.000 voltijdbanen bijgekomen. In totaal waren er 150.000 voltijdbanen beschikbaar bij de computer service bureaus, waaronder de ict-dienstverleners.'
In 2007 was mede door de groei van de werkgelegenheid in de ict-sector ruim vier procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkzaam in de hightechdienstensector, waaronder de bedrijfstakken post- en telecommunciatie, computer- en gerelateerde activiteiten en research en development vallen. Dit blijkt uit de publicatie 'Het Nederlandse ondernemingsklimaat in cijfers 2009' dat het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken samenstelde.
Hoger
In de periode 2001-2005 lag dit aandeel nog onder de vier procent. Nederland wordt slechts overtroffen door Zweden, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Maar in tegenstelling tot de groei die Nederland doormaakte, bleef het aandeel werknemers in de hightechdienstensector in Zweden en Finland praktisch gelijk en nam het in het Verenigd Koninkrijk zelfs af.
De verwachting voor 2009 is echter ook voor Nederland negatief. 'We hebben natuurlijk nog geen cijfers over het derde kwartaal, maar aan de hand van de cijfers die we nu hebben, kan ik wel zeggen dat de productie en dus de werkgelegenheid in de ict-sector en daarmee ook de hightechdienstensector in totaliteit zijn afgenomen.' Dit betekent een duidelijke breuk met voorgaande jaren. 'Tussen 2004 en 2008 is de werkgelegenheid ononderbroken gestegen. Dit jaar is er duidelijk minder te doen en zijn er dus minder arbeidsplaatsen.'
'Het Nederlandse ondernemingsklimaat in cijfers 2009' beschrijft aan de hand van een honderdtal indicatoren de economische prestaties en het bijbehorende ondernemingsklimaat van twintig landen. De meeste aandacht gaat hierbij uit naar de situatie in Nederland.