Eurocommissaris Neelie Kroes van mededingingszaken is op de vingers getikt door de ombudsman van de EU. Het besluit van Kroes om chipfabrikant Intel een miljardenboete op te leggen voor het misbruiken van zijn marktpositie, is administratief onvolledig onderbouwd. Volgens de ombudsman maakt de Commissie in hun onderbouwing geen melding van een belangrijke ontmoeting met pc-fabrikant Dell. Intel had de ombudsman ingeschakeld.
Het overleg tussen de Europese ambtenaren en vertegenwoordigers van Dell op 23 augustus 2006 was voor de Commissie van belang om te beoordelen of Intel destijds computerfabrikanten verborgen kortingen verleende wanneer zij geen processors van concurrenten in hun producten zouden plaatsen. Intels rivaal AMD had hierover een klacht bij de Commissie ingediend.
Boven water
Ombudsman Nikiforos Diamandouros oordeelt dat de Commissie het overleg bij Dell onterecht niet heeft gemeld in het onderzoeksrapport. De Griek stelt daarmee Intel in het gelijk. Melding van een dergelijk overleg zou helpen bij het boven water krijgen van de feiten, schrijft hij.
Diamondouros raadt de Europese Commissie aan om bij volgende mededingingszaken belangrijke procedurele onderwerpen beter te documenteren. Hij zegt echter niet dat de ontbrekende informatie gevolgen had voor de verdediging van Intel.
Een tweede klacht van de chipfabrikant, dat de Europese ambtenaren hebben aangestuurd op een geheime afspraak tussen Dell en AMD over het uitwisselen van juridisch relevante informatie, wees de ombudsman van de hand.
Miljardenboete
In mei 2009 legde eurocommissaris Neelie Kroes chipfabrikant Intel een recordboete van 1,06 miljard euro op voor het misbruiken van zijn marktpositie. Ze acht het bewezen dat Intel in het verleden verborgen kortingen verleende aan pc-fabrikanten als zij geen processors van concurrenten in hun producten plaatsten. Ook zou de chipmaker subsidies geven aan winkels die alleen computers verkochten die Intel-chips gebruiken.
Intel had na de boeteoplegging al gemeld dat de Commissie bewijs buiten beschouwing had gelaten. Eerder deze maand besloten de twee rivalen overigens de strijdbijl te begraven, nadat Intel zich bereid toonde 1,25 miljard dollar aan AMD te betalen.