Sinds enkele jaren evolueert back-ups maken naar een andere aanpak. Het integreert namelijk steeds meer disk imaging. Storagecraft Shadow Protect is geen uitzondering en maakt zich sterk dat het dat beter en sneller doet dan de concurrentie. We hebben het getest.
Er zijn back-ups en er zijn noodherstelprocedures. Een moderne back-upoplossing is eigenlijk een noodherstelpakket. Dat helpt je zo snel mogelijk te herstellen van een calamiteit. Een echt noodherstel gaat veel verder dan een gewone back-up. Een gewone back-up helpt je verloren bestanden of directory's te herstellen. Als echter de harde schijf van een systeem stuk is, heb je een zogenaamd 'barebones disaster recovery' of kaalmetaalherstel nodig. Dat is de snelste manier om een systeem van nul af (vanaf een lege harde schijf) te herstellen. Het werkt meestal met een startbare cd waarmee je het te herstellen systeem start. Daarna kun je via de noodherstelsoftware een image terugzetten en daarna een restore doen van alle gewijzigde bestanden sinds de laatste image. Shadow Protect werkt ook op deze manier.
Windows 7
De oplossing van Shadow Protect is verkrijgbaar voor desktops en voor servers. Er is ook een speciale MKB-versie voor de Windows Small Business Server. De IT-editie biedt een globale bedrijfslicentie. Hoewel bij de systeemvereisten met geen woord over Windows 7 en over Windows Server 2008 R2 gerept wordt, hebben wij dat toch even uitgeprobeerd. Het goede nieuws is dat Shadow Protect perfect werkt met beide systemen.
Je installeert het product als een gewoon Windows programma. Het integreert zich in je systeem en installeert ook een eigen stuurbestand, wat dus een systeemherstart noodzakelijk maakt.
De Desktop en Server edities zien er hetzelfde uit, behalve dan dat de Server Editie rechts in zijn gebruikersinterface een paneel met verschillende servers heeft staan en je daar kunt kiezen met welke server je contact wil opnemen om de Shadow Protect software op afstand te bedienen. De servereditie kan ook desktops back-uppen, via een agent die je op afstand op elke desktop en server kunt installeren. Shadow Protect Server blijkt echter geen fatsoenlijk werkende agentuitrol te hebben (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Acronis), maar je kunt die wel met andere distributiesoftware uitrollen.
Driveletter toewijzen
Shadow Protect gaat uit van een image dat bijgewerkt wordt, en dat kan op een per-bestand-basis. Het systeem gebruikt Microsoft VSS om open en bezet gehouden bestanden toch te kunnen kopiëren. Als bestemming kan in principe elk aangesloten usb-opslagsysteem gebruikt worden, of een netwerkvolume. Wij konden probleemloos ons NAS voor dat doel inzetten. Je kunt ook herstellen of verhuizen naar virtuele omgevingen voor P2V, V2P of V2V situaties voor Microsoft en VMWare omgevingen. Hierbij ondersteunt ShadowProtect helaas de hypervisors van Microsoft en VMWare niet rechtstreeks, maar alleen hun desktopvirtualisatieproducten. Shadow Protect Server kan dat voor de servervirtualisatieproducten, maar ook hier ontbreekt rechtstreeks contact met de hypervisor zonder de tussenweg van opgeslagen VM-bestanden. De serverversie kan overigens ook Exchange en SQL Server back-uppen.
Het back-upbestand kun je 'mounten' (koppelen) en er een driveletter aan toewijzen. Daarna kun je er mee werken als met een gewone drive, naar wens alleen leesbaar of lees- en schrijfbaar. Dat stelt je in staat zelf de inhoud van de back-up te manipuleren of er bijvoorbeeld een malwarescan op uit te voeren.
Herstel-cd
De GUI van Shadow Protect biedt een kleurrijk en intelligent ingedeeld geheel. Links zie je de vaakst gebruikte functies. Rechts de detailpagina die bij de gekozen functie hoort. Zo'n detailpagina heeft vaak zelf verschillende tabs. Je kunt bronnen, bestemmingen, taken en instellingen allemaal apart bekijken en wijzigen ofwel één van de vele wizards gebruiken. Als een harde schijf stuk gaat, kun je een kaal noodherstel doen met behulp van de Shadow Protect Recovery cd die downloadbaar en startbaar is. De software kan helaas geen herstel-cd voor je aanmaken (bij Acronis kan dat wel).
Bij het herstellen met behulp van de herstel-cd kan hardware-onafhankelijk gewerkt worden. Die functionaliteit heet HIR (Hardware Independent Recovery) en je kunt er een image van een pc mee herstellen op een andere pc met verschillende hardware.
Het systeem werkt intelligent en gebruiksvriendelijk, maar het is jammer dat er geen agent voor Linux is. En dat terwijl er toch al aardig wat gemengde Linux/Windows-omgevingen in gebruik zijn bij bedrijven. Het centraal beheer kan ook beter, vooral de uitrol van agenten.
Conclusie
Shadow Protect ondersteunt alleen Windows en schiet tekort voor bedrijven die ook Linuxsystemen hebben draaien. Acronis Backup & Recovery 10 is dan een veel betere keuze. Als je alleen Windows draait, biedt Shadow Protect uitstekende en vrijwel dezelfde functionaliteit als Acronis, maar dan met een fors hogere back-upsnelheid. Deze producten zijn dus je aandacht zeker waard.
Productinfo
Product: Shadow Protect Desktop Edition & Server Edition, v3.5
Producent: Storagecraft, USA; www.storagecraft.eu
Leverancier: MGK Technologies, LU; www.storagecraft.lu
Adviesprijzen (excl. BTW inclusief onderhoud en technische ondersteuning voor 1 jaar): 70 euro (Desktop Edition), 420 euro (Small Business Edition, per Windows SBS Server), 760 euro (Server Edition, per server), 2.450 euro (IT Edition)
Systeemvereisten: alleen Windows 2000 en hoger, ook 64-bit