Ict-leverancier IBM gaat de regeling voor flexibel werken beperken. Dat schrijft IT delivery executive Jan van Groningen aan de werknemers van het bedrijf. Hij laat weten dat mogelijkheid om wekelijks vier dagen van negen uur te werken, wordt geschrapt. De aanpassing geldt alleen voor werknemers die zich bezighouden met het account van de bank ABN Amro waarvoor IBM de infrastructuur beheert.
Een woordvoerder van IBM bevestigt de plannen die bedoeld zouden zijn ‘om de klant optimaal te ondersteunen'. Volgens Van Groningen beperkt de huidige werkwijze de mogelijkheid om efficiënt te kunnen werken en zijn werknemers niet goed bereikbaar.
De personeelsleden die in vier dagen 36 uur werken, moeten daarom in overleg met hun leidinggevende hun werktijden veranderen. De werkgever denkt bijvoorbeeld aan een reguliere werkweek van vijf keer acht uur of het omzetten van het contract naar een 40- of 32-urige werkweek. Ook de voorwaarden om te kunnen thuiswerken, worden opnieuw besproken. Het gaat daarbij om de mate van productiviteit en bereikbaarheid.
Personeelsgids
Van Groningen realiseert zich dat ‘de wijziging van invloed kan zijn op de invulling van de persoonlijke tijdsbesteding en het leven' van werknemers. Zij krijgen daarom een redelijke termijn om hun werktijden opnieuw te plannen. Hoeveel tijd het personeel precies krijgt, meldt de IT delivery executive niet.
Volgens de werkgever blijft de aanpassing binnen de regels van de personeelsgids. Daarom zou geen instemming van de ondernemingsraad nodig zijn. Op dit moment hebben ruim driehonderd medewerkers binnen het ABN Amro-account een 36-urig arbeidscontract verdeeld over vier dagen.
Plaats- en tijdonafhankelijk
IBM startte ongeveer tien jaar geleden met plaats- en tijdonafhankelijk werken, omdat zowel werkgever en werknemer daarvan de vruchten zouden plukken. Het gaat bijvoorbeeld om het bestrijden van de fileproblematiek en parkeerproblemen, het werken in projectteams en het regelen van kinderopvang en deeltijdwerk. ‘De medewerker is gemotiveerder en gaat efficiënter met zijn of haar tijd om', reageerde IBM's woordvoerder Jelmer Letterie vier maanden geleden op een artikel van Computable.
Volgens mij wordt e.e.a. een beetje uit zijn verband getrokken hier. IBM heeft van zichzelf geen 4 * 9 systeem. Met de AAB outsourcing zijn een aantal mensen meegekomen die wel een dergelijke overeenkomst hebben.
Dat ze hier vanaf willen lijkt mij meer een kwestie van gelijkschakelen dan van wel of niet thuis mogen werken.
CP, Abn Amro is prima per OV te bereiken. Hoezo rekeningrijden?
Ach uit ervaring kan ik wel vertellen. De klant klaagt over de dienstverlener, de dienstverlener kijkt naar een oplossing. En heeft weer een jaar langer contract en inkomen, waarvan de weer langer werkende hun salaris betaald krijgen. (overigens zijn hier de meeste IBM-ers, oud ABN-ers vanwege het outsourcingscontract).
En nu krijgt IBM de zwarte piet toegeschoven. Wat dat betreft handige set van ABN.
Is ABN Amro niet nog steeds een “overheidsbedrijf”? Aan de voordeur thuiswerken stimuleren en aan de achterdeur het je leveranciers onmogelijk maken. Typisch voorbeeld van een onbetrouwbare overheid.
waarom spenderen jullie hier tijd aan?
noch zal de efficiency niet bevorderen.
noch zal dit leiden tot een oplossing.
of vindt dit jullie de pauze plaats?
Er zijn meer werkgevers die 4*9 niet toestaan, waaronder de mijne, die ons bedrijf net heeft overgenomen. 32-uur of 40-uur is voor mij geen optie. Maar thuiswerken mag ook niet, dus 4*8 op de zaak en 4 uurtjes thuis is niet mogelijk. Met het OV ben ik ruim anderhalf uur onderweg om op het werk te komen en ik moet ook weer terug. Ruim 3 uur reizen om 4 uurtjes te werken is geen doen, want ik heb een reden om 36 uur te werken. Dus moet ik nu noodgedwongen mijn leven anders gaan inrichten, ik denk aan het 4*8/5*8 schema. Werkgevers geven geen zier om persoonlijke omstandigheden en vertrouwen hun personeel niet. Zij vergelijken thuiswerken met een dag vrij. Toch vreemd dat juist Den Haag juist het thuiswerken stimuleerd (minder files) en er werkgevers zijn die dat juist tegenwerken.
@rk:
Tja, sommige gaan enkele malen per dag buiten staan roken, anderen lezen wat en reageren even op een artikel. Of mag dat niet?
De discussie moet in mijn ogen niet zijn of je wel of niet 4×9 mag werken, maar hoe kan het zijn dat IBM nu opeens een andere mening lijkt te hebben.
IBM is 10 jaar geleden begonnen met flexibel werken. IBM heeft 4 maanden geleden aangegeven dat dit werkt (motiviatie en efficientie).
Nu werkt het op eens niet meer. Vind ik een vreemde manieren van conclusies trekken.
Ik ben wel benieuwd wat nu de echte reden is om de 36-ruige werkweek aan banden te leggen. Het kan kostenbesparing zijn. Als iedereen die 4×9 werkt nu 4×8 gaat werken is dat 4 uur per persoon minder. Gaat dan om 100.000- euro per week aan besparing of iets meer dan 5 mln per jaar (obv 300 medewerkers en uurtarief van 70 euro).
Ik denk alleen maar even hard op.
RK:
Lees en reageer jij op dit artikel en opmerkingen in je pauze?
Ga jij niet even met collega’s praten, een sigaret roken, vaknieuws lezen, koffie halen en en en….
Ik blijf erbij, het bericht lijkt over iets anders te gaan dan wat de reacties ervan willen maken. Men wil iets veranderen specifiek aan de 4*9 werkarrangementen die een minderheid van het personeel heeft, en dit in verband met het niet bereikbaar zijn 1 dag in de week. Heeft dus niets met thuiswerken te maken en weinig met flexibel werken in het algemeen.