Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt het verwachte aantal zorgverleners dat in 2009 is aangesloten op het landelijk schakelpunt (lsp) opnieuw naar beneden bij. In de meest recente voortgangsrapportage over het elektronisch patiëntendossier (epd) verwacht de minister dat het aantal aangesloten zorgverleners in 2009 uitkomt op 560. Dat is fors minder dan de eerder verwachte negenhonderd. Begin 2009 noemde de minister zelfs het aantal van 2500 tot 3000 aansluitingen.
Dat aantal van 2500 tot 3000 aansluitingen wordt in het nieuwste Kamerstuk over het epd niet meer genoemd. De minister geeft als reden voor de achterstand van het aantal aansluitingen van zorgverleners: ‘Een aantal ict-leveranciers heeft meer tijd nodig voor de aanpassing van hun systemen om te kunnen voldoen aan de kwalificatie-eisen die Nictiz (nationaal ict-instituut voor de zorg, red.) stelt.'
Hij vervolgt: 'Het overall-beeld van de voortgang van de ict-leveranciers is overigens goed. Onder meer een grote ICT-leverancier, met 33 procent marktaandeel onder de huisartsen en 52 procent marktaandeel onder de apotheken, heeft aangegeven nog dit jaar gereed te zijn voor kwalificatie. Deze leverancier is onlangs gestart met het kwalificatietraject voor het apotheekinformatiesysteem.' De minister stelde eerder dat de invoering van het landelijk epd wordt vertraagd door onveilige ict-systemen van zorgverleners.
Op 31 oktober 2009 waren volgens het ministerie van VWS vierhonderd zorgaanbieders aangesloten op het landelijk schakelpunt. Het ging toen om 285 apotheken, tien huisartsenposten, 97 huisartspraktijken en acht ziekenhuizen. In 2010 moeten 6368 zorgaanbieders zijn aangesloten op het epd. Het gaat om 4321 huisartsenpraktijken, 127 huisartsenposten, 1825 apotheken en 95 ziekenhuizen.
LSP
Het landelijk schakelpunt (lsp) is de beveiligde verbinding waarmee zorgverleners informatie uitwisselen. Voor aansluiting op het epd moeten zorginformatiesystemen voldoen aan de eisen voor een Goed Beheerd Zorgsysteem (GBZ). Leveranciers van automatiseringssystemen en netwerkleveranciers die de verbindingen tussen zorgverleners en het landelijk schakelpunt leveren, moeten voldoen aan XIS-typekwalificatienormen. In de NEN 7510 norm zijn speciale eisen vastgelegd voor automatisering binnen de zorg.
De minister wordt al langer bekritiseerd om zijn plannen voor de invoering van het elektronisch patienten dossier (epd). Eerder stelde artsenorganisatie KNMG dat de verplichte invoering van het EPD niet haalbaar is.
EPD
Het landelijk epd wordt stap voor stap opgebouwd. Het elektronisch uitwisselen van medicatiegegevens en huisartswaarneemgegevens tussen ziekenhuizen, huisartspraktijken, huisartsposten en apotheken zijn de eerste toepassingen van het landelijk epd. De gegevensuitwisseling wordt op termijn uitgebreid.
Het epd is een beveiligde verbinding naar een index die verwijst naar medische informatie. Die informatie is lokaal opgeslagen bij de zorgverlener. Het epd is dus geen dossier waarin alle informatie ligt opgeslagen maar een netwerk (landelijk schakelpunt) waarmee medische informatie wordt uitgewisseld.
De verplichte gegevensuitwisseling had op 1 september 2009 moeten werken maar minister Klink van Volksgezonheid, Welzijn en Sport besloot begin 2009 om die datum op te schuiven. Dat deed hij na kritiek van betrokken artsen, apothekers en ziekenhuispersoneel over de haalbaar van die termijn.