Het is niet allemaal kommer en kwel in de bouwwereld. Automatiseerder Van Meijel verwacht een hogere omzet te draaien dan in 2008. Het bedrijf uit Emmeloord pleegde zelfs een overname. Het lijfde LIP Automatisering in. Het moet de springplank vormen naar het beheersegment van de ict-markt, vertelt directeur en oprichter Frans van Meijel. Zijn bedrijf was daar nog niet actief en wil zich nu profileren als volledige ict-dienstverlener door zowel software, infrastructuur en diensten te leveren.
Van Meijel Automatisering levert met Metacom een op Progress gebaseerd erp (enterprise resource planning)-pakket aan bouwbedrijven. Nu gaat het zowel met de erp-markt als in de bouwsector moeizaam in deze crisistijden. Hoe houdt uw bedrijf het vol?
Frans van Meijel: Goed. Wij hebben zelfs niets te klagen over de prestaties. Het omzetniveau van 2009 ligt zo’n zes procent hoger dat van 2008. En dat in een bouwmarkt die het moeilijk heeft. Wat meespeelt is dat wij het meest gunstige onderdeel van deze markt bedienen: de infrastructuur. Dat deel is minder gevoelig voor de dip, vooral omdat de overheid, lees Rijkswaterstaat, veel investeert in wegenbouw. De grote bedrijven die hierbij betrokken zijn behoren tot onze klantenkring. De woningbouw en de utiliteitsbouw hebben grotere problemen. Daar zijn wij minder actief.
Bouwbedrijven zijn dus nog wel bereid te investeren in software?
Ze zijn terughoudend, maar als een bouwbedrijf het rendement van de investering weet en de toegevoegde waarde ziet, wil hij investeren. Van Meijel werkt bijvoorbeeld samen met Lombardi dat het product TeamWorks voor business process management in huis heeft. Daarmee zijn bedrijfsprocessen te optimaliseren. Dat loopt goed.
Is dat de reden voor de aankoop van LIP Automatisering uit Breda?
Met LIP versterken we inderdaad onze softwarekant. Lip voert bijvoorbeeld met OpenText een ander documentmanagementpakket dan wij met Corsa. We gaan rustig bekijken of we deze twee producten aanhouden of toch één oplossing kiezen. Er komt in ieder geval een aparte groep voor documentmanagement. Verder biedt LIP een projectbeheersingstool aan met dezelfde filosofie die achter onze tool zit. Namelijk dat het gaat om het ondersteunen van een geïntegreerd bouwproces waarbij alle partijen betrokken zijn. Traditioneel gezien komen beheertools uit de calculatiehoek bij aannemers.
LIP heeft ook beheeractiviteiten. Had Van Meijel die al?
Wij hadden geen beheeractiviteiten. Dat is eigenlijk de hoofdreden van de aankoop. Met LIP versterken we niet alleen ons dienstenaanbod, we breiden het ook uit. LIP bezit een eigen datacentrum en biedt hostingdiensten aan. Dat deden wij nog niet, maar we wilden er wel iets mee doen. We merken dat middelgrote en kleine aannemers moeite hebben om hun ict-omgeving goed in de lucht te houden. De overname van LIP vormt een springplank om de beheermarkt te betreden. Het rekencentrum van LIP in Breda is voorlopig groot genoeg om de groei op te vangen.
Inclusief de dienstverlening van LIP kan Van Meijel voortaan complete aanbod aan software en ict-diensten aanbieden. We leveren een bedrijfsinformatiesysteem, werkplek- en serverbeheer en aanvullende diensten, zoals documentbeheer en projectbeheer. Dit kan ook via software as a service. Ict wordt complexer en de ontwikkelingen zijn lastig bij te houden. Wij kunnen daarin voor bouwbedrijven een ontzorgende rol spelen.
Waarom stond LIP eigenlijk te koop?
LIP maakte deel uit van de bouwgroep ASVB (Aan de Stegge Verenigde Bedrijven, red). Dat is een conglomeraat van zo’n vijfentwintig tot dertig aannemers. Aan de Stegge is in vergelijking met veel andere traditionelere aannemers altijd al veel bezig geweest met automatisering. Ik ken geen andere aannemers die een aparte ict-organisatie hebben verzelfstandigd, zoals met LIP is gebeurd. Daarbij bestond geen verplichte winkelnering. LIP moest zijn bestaansrecht waarmaken. Het haalde zo’n zestig procent van de omzet bij de zusterbedrijven; de rest kwam van andere bouwbedrijven. Uiteindelijk bleek LIP toch te klein om klanten in de breedte te kunnen bedienen. LIP zocht contact met ons met de vraag of er belangstelling bestond voor een overname.
Is ASVB een Metacom-klant?
Nee, bij de bedrijven van Aan de Stegge draait van alles. Er is geen sprake van standaardisatie. Er lopen gesprekken over een vervanging van de bedrijfsapplicaties door Metacom. Dat is een gunstig neveneffect van de overname.
Bio Frans van Meijel
Frans van Meijel (55) is zelf actief geweest in de bouwwereld. Na de opleiding HTS Weg- en Waterbouw heeft hij tien jaar gewerkt bij de Hollansche beton Groep (HBG) op het gebied van calculatie, projectvoorbereiding en uitvoering.
In 1986 richtte hij het bedrijf Van Meijel Automatisering op. Bij dat bedrijf, met vestigingen in Emmeloord en Herentals (België) werken inmiddels bijna 140 mensen. Dit jaar kwam versie 8.1 van Metacom, het bedrijfsinformatiesysteem voor de bouw en aanverwante sectoren, op de markt, gebaseerd op open standaarden.