De politie is nog steeds afhankelijk van extern ingehuurde ict'ers. Ict-organisatie vtsPN (voorziening tot samenwerking Politie Nederland) heeft de gunningen bekendgemaakt van een nieuwe raamopdracht met een geschatte omvang van 1,848 miljoen uur per jaar. Dat is gebaseerd op het aantal uren dat de organisatie in 2008 aan ict-personeel inhuurde. Destijds leverde dat een kostenpost van 150,9 miljoen euro op. Voor zes percelen zijn in totaal elf verschillende partijen aangetrokken.
De vtsPN is een samenwerkingsorganisatie van de politieregio's (inclusief het Korps Landelijke Politiediensten) die de gemeenschappelijke ict-voorzieningen regelt en de gezamenlijke inkoop verzorgt. Aanleiding voor de Europese aanbesteding van ict-dienstverlening is het aflopen van het bestaande raamcontract. De nieuwe raamovereenkomst heeft een looptijd van twee jaar met de optie van verlenging van tweemaal één jaar.
De vtsPN stelt in de begeleidende documenten dat het onder andere als taak heeft een landelijk gestandaardiseerde ict-architectuur voor de politie te realiseren, met daarbinnen tal van specialisaties. De organisatie heeft echter, hoewel het zo'n 1800 eigen medewerkers telt, te weinig expertise in huis om de werkzaamheden zelf uit te voeren. De vtsPN constateert dat het een beroep moet doen op de tijdelijke inhuur van externe medewerkers, omdat het aanbod vanuit de arbeidsmarkt te krap is om zelf voldoende specialisten binnen te halen. Dit geldt voor zowel de nog niet ingevulde vaste formatieplaatsen als voor (nieuwe) projecten en de opvang van piekbelastingen.
Gunningen
De vtsPN schat in dat het voor de komende twee jaar (met een optie tot verlenging met tweemaal één jaar) op jaarbasis 1,848 miljoen uur aan inhuur nodig heeft. Daarvan nemen de politiekorpsen 10 procent af. Deze geschatte omvang is gebaseerd op het aantal uren dat in 2008 is ingehuurd. Uit het jaarverslag van de vtsPN blijkt dat de organisatie vorig jaar 150,9 miljoen euro kwijt was aan externe personeelslasten. Omgerekend betekent dit een gemiddelde uurprijs van 81,67 euro.
De ict-organisatie van de Nederlandse politie kampt al langer met het probleem van torenhoge inhuurlasten. Het eerste half jaar van 2009 huurde de vtsPN voor 77 miljoen euro in. Er lopen ruim duizend extern ict'ers rond. Bovendien kampte de vtsPN met een rammelende administratie waardoor een goed overzicht op het inhuren van ict-personeel ontbrak. De organisatie zoekt uit welke diensten het de komende jaren het beste kan bemensen met interne medewerkers en welke met extern personeel. De vtsPN was nog niet in staat een reactie te geven op de vraag of al duidelijk is geworden hoe het de inhuur wil terugdringen.
Gegunde percelen
De aanbesteding voor het inhuren van mantelpartners bestaat uit zes percelen. Die zijn als volgt gegund, met daarbij aangegeven het aantal ingeschatte uren die vtsPN denkt af te nemen van de mantelpartijen en een globale waarde op basis van het gemiddelde uurtarief:
– Systeemontwikkeling (300.000 uur; 24,5 miljoen euro): Atos Origin, Capgemini, Inter Access, Logica, Ordina
– Technisch beheer, infrastructuurontwikkeling en onderhoud (650.000 uur; 53,1 miljoen euro): Atos Origin, Capgemini, Logica, Ordina, T2
– Testen, beveiliging en kwaliteitsbewaking (80.000 uur; 6,5 miljoen euro): Capgemini, Ordina, VX/Jenrick
– Broker/makelaar & payroll-constructies (500.000 uur; 40,1 miljoen euro): IT Staffing Bariton, Logica, Source Automation
– Programma- en projectmanagement, projectleiding & implementatie (238.000 uur; 19,4 miljoen euro): Capgemini, Logica en Strict/VKA
– Projectbegeleiding en projectondersteuning (80.000 uur; 6,5 miljoen euro): Capgemini, Conclusion, Logica
T2
Een opmerkelijke mantelpartij is T2 Automatiseringsdiensten, dat een van de winnaars is in het perceel 'Technisch beheer, infrastructuurontwikkeling & onderhoud', samen met 'grote jongens' als Atos Origin, Capgemini, Logica en Ordina. Het Amstelveense bedrijf, dat in februari 2009 is overgenomen door Marc Nagtegaal en Rob Dekker, richt zich op de markt van systeem- en applicatiebeheer en helpdesk. Eerder al heeft T2 raamovereenkomsten gesloten met IVent, Wigo4IT en de gemeente Utrecht.
En dan moet er voor Logica ook nog eens 15 procent aan overhead betaald worden.
Mooi legertje cybercops, of was dat niet de bedoelling?
@Belastingbetaler, mag ik weten van welke van de elf genoemde bedrijven jij de mensen heb geplaatst?
@tester
De kosten waren een conclusie, geen waardeoordeel.
Maar inderdaad, het merendeel van de gedetacheerden zit er voor de poen. Ze ziten er niet om zo goed mogelijk een project op te leveren.
@tester
De kosten waren een conclusie, geen waardeoordeel.
Maar inderdaad, het merendeel van de gedetacheerden zit er voor de poen. Ze zitten er niet om zo goed mogelijk een project op te leveren.
Als insider weet ik hoe het er aan toe gaat. Op de salariskosten na is de vtsPN de hoogste kostenpost van de politiekorpsen, ruim 10 procent gemiddeld tegen gemiddeld 5 procent voor de vtsPN en toen draaide alles beter. Ter Horst moest zich schamen. Ze interesseert zich niks voor de daadwerkelijke zorg van de politie.
Even het getal uit dat andere artikel over de vtsPN er naast zetten. Eind van het jaar nog ongeveer 485 FTE. Met ongeveer 500 FTE inhuur koop ik hooguit voor 975.000 uur in. Gaat iemand er vanuit dat de minister niet kan rekenen?
Als we toch met getallen gooien.. hoeveel FTE is er eigenlijk nodig om de politie te ondersteunen. En waarom wordt altijd gepraat over kwantiteit, omdat kwaliteit niet kan of wil gemeten worden?
Is de productiviteit van die nieuwe interne gelijk aan de vervangen externe.
Zonder de nodige informatie is het moeilijk argumenteren.
Let wel … ik wil niet zeggen dat de nieuwe internen van mindere kwaliteit zijn.