Google-medewerkers Lorenzo Colitti en Erik Kline ontvangen een prijs voor hun ‘uitnemende bijdrage aan de ontwikkeling en uitrol’ van IPV6. Colitti en Kline zorgden er onder andere voor dat Google's zoekmachine in 2008 beschikbaar kwam voor IPv6-verbindingen. De prijs is toegekend door de Internet Society (ISOC) en eert de nagedachtenis van Jun-ichiro ‘itojun’ Hagino, die ook wel de ‘IPv6 samurai’ werd genoemd.
‘De aanhoudende inspanningen van Lorenzo en Erik hebben de beschikbaarheid van web-gebaseerde diensten die gebruikmaken van IPV6 zichtbaar verhoogd', zei Itojun Service Award-comité-lid Jun Murai bij de uitreiking van de prijs.
Colitti en Kline zorgden er onder andere voor dat Google's zoekmachine in 2008 beschikbaar kwam voor IPv6-verbindingen. De twee Google-onderzoekers namen zelf het initiatief om de technische eisen te analyseren die nodig waren om IPv6 te implementeren binnen de netwerk-infrastructuur van Google. Binnen Google geldt nog altijd de regel dat werknemers zo'n twintig procent van hun tijd aan andere zaken dan hun specifieke functieomschrijving mogen werken.
IPv6 samurai
De Itojun Service Award wil de buitengewone toewijding van de Japanner Jun-ichiro ‘itojun' Hagino aan de ontwikkeling van IPV6 in herinnering brengen. Itojun overleed in 2007 op 37-jarige leeftijd. Hij werd ook wel de ‘IPv6 samurai' genoemd.
De prijs werd op 11 november uitgereikt op een vergadering van de Internet Engineering Task Force (IETF) in Hiroshima. De prijs bestaat uit een kristallen siervoorwerp en een geldprijs van drieduizend dollar.
Colitti en Kline
Lorenzo Colitti studeerde elektrotechniek en promoveerde op een onderzoek naar netwerktechnologie aan de Roma Tre-universiteit. Hij deed daarnaast onder andere onderzoek naar IPv6. Momenteel werkt Colitti voor Google aan het verhogen van de prestatie van webapplicaties en aan het optimaliseren van routering.
Erik Kline is IPv6-softwareontwikkelaar bij Google. Daarvoor werkte hij bij Network Appliance als netwerkarchitect. Hij studeerde lucht- en ruimtevaartkunde aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Waarom IPv6?
IPv6 is ontwikkeld door de Internet Engineering Task Force (IETF). Alle apparaten aan het internet hebben een Internet Protocol (IP)-adres nodig. Momenteel gebruikt het overgrote deel van het internet een IPv4-adres. IPv6 is sinds 1999 beschikbaar als de volgende generatie adresstandaard. Het biedt een grotere verzameling IP-adressen dan IPv4. De voorspellingen lopen uiteen, maar verwacht wordt dat er in 2010 geen IPv4-adressen meer zijn. Voor die tijd moet worden overgestapt op IPv6. Als dat niet gebeurt, zullen delen van het internet alleen IPv6 ondersteunen, omdat er geen IPv4-adressen meer zijn. Wie de overstap naar IPv6 nog niet heeft gemaakt, kan dan niet meer communiceren met het "IPv6-only" deel van het internet.
Deze hebben ze zeker verdiend!