Global Services, de dienstverleningstak van telecombedrijf BT, heeft in juli, augustus en september in totaal zestienhonderd arbeidsplaatsen geschrapt. In een jaar tijd daalde het aantal medewerkers met 7600. Dat meldt het bedrijf in het verslag over de eerste helft van zijn gebroken boekjaar. De divisie moet in de kosten snijden omdat dit onderdeel het enige verlieslatende is.
Alle Nederlandse activiteiten van het telecomconcern vallen in de divisie Global Services. Woordvoerder Dennis Doodeman van BT Benelux meldt dat de organisatie ook in Nederland de 'focus, organisatie, bedrijfsvoering en processen' herziet en stappen onderneemt om het aantal medewerkers in de regio te reduceren. Hij kan niet zeggen hoeveel ontslagen tussen juli en september vielen. In totaal werken nu zo'n 1400 mensen voor BT in Nederland, zegt de voorlichter. Dat is evenveel als het bedrijf in juli meldde. Eerder dit jaar schrapte het bedrijf in Nederland ongeveer honderd banen.
Behalve arbeidsreducties heeft de dienstentak als kostenbesparing ook lagere tarieven bedongen bij zijn toeleveranciers. De maatregelen hebben in de zomermaanden al geleid tot een daling van de operationele kosten van 8 procent en een toename van de brutowinst ten opzichte van het kwartaal ervoor. Vergeleken met dezelfde periode in 2008 is de brutowinst echter wel 10 procent lager en de omzet 3 procent lager.
Rode cijfers
BT Global Services zit nog steeds in de rode cijfers. Het nettoverlies bedroeg in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2009, van april tot en met september, 553 miljoen pond (620 miljoen euro). Dat is 35 procent minder dan het eerste halve boekjaar van 2008. De drie andere divisies van het telecomconcern (Retail, Wholesale en Openreach) boeken wel winst, hoewel ook hun omzet afneemt ten opzichte van vorig jaar.
De gehele BT-groep sloot de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar met een operationele winst van 1,1 miljard pond (ruim 1,2 miljard euro) bij een omzet van bijna 10,4 miljard pond (11,6 miljard euro). De winst is 14 procent lager dan die in dezelfde periode in 2008.