Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam brengt zijn medische en niet-medische bedrijfsgegevens onder in een serverruimte van de Rotterdam Internet Exchange. Het gaat om een meerjarige overeenkomst. Bij dit datacenter wordt 65 vierkante meter vloeroppervlakte gehuurd. Het beheer van de servers blijft in handen van de ict-afdeling van het ziekenhuis. De gegevens worden buiten de deur geplaatst in verband met de sterke toename van de digitalisering binnen de zorg en de verhuizing naar een nieuwe locatie.
Het Rotterdamse ziekenhuis bestaat nu uit twee vestigingen en verhuist begin 2011 naar één nieuwe locatie. ‘We hebben nu twee serverruimten binnen de bedrijfsmuren maar die rekencentra zijn gezien de toename van digitalisering te krap. Bovendien vormen koeling en energievoorziening voor de toekomst een probleem', vertelt manager automatisering Tjeerd Canrinus. Na de verhuizing worden de gegevens die nodig zijn voor de dagelijkse werkzaamheden opgeslagen in het datacenter van de Rotterdam Internet Exchange. In een serverruimte van de nieuwe ziekenhuislocatie draait dan de hardware voor tests en het uitwijken bij storingen. De zorginstelling stelt dat het, voor zover bekend, het eerste ziekenhuis is dat zijn gegevens buiten de deur stalt.
Volgens Canrinus is de serverruimte op afstand ook interessant met het oog op toekomstige fusies met andere ziekenhuizen. Bedrijfsinformatie kan dan centraal worden opgeslagen.
NEN 7510
In het Rotterdamse rekencentrum is een speciale ruimte ingericht voor de opslag van gegevens van zorgverleners. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra maatregelen voor fysieke beveiliging. Daarnaast voldoen de opslagruimte en verbindingen aan de specificaties voor informatiebeveiliging in de zorg, de NEN 7510-norm. Het Maasstad Ziekenhuis werkt met Ezis, het ziekenhuisinformatiesysteem van Chipsoft en serversoftware van Vmware.