Gewoon lekker wat rondhangen op een carrièrebeurs in plaats van de hele dag braaf in de schoolbanken zitten. Dat zien de jonge bezoekers van Career Day wel zitten. Het evenement in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam heeft echter hoger doel: het moet middelbare scholieren enthousiast maken voor een technische loopbaan. Dat blijkt een flinke uitdaging.
De 1700 scholieren in de fabriekshal zorgen voor flink wat rumoer, maar het gelach valt toch op. Drie meisjes zitten onderuitgezakt op een van de chique witleren banken aan de zijkant van de ruimte. De tieners lachen luid, waarbij een van hen haar in bontlaarsjes gestoken voeten bij haar vriendin in de schoot werpt. De oorzaak van hun plezier is onduidelijk, maar dat ze er helemaal in opgaan, is zeker.
De vertegenwoordigers van de 63 bedrijven die aanwezig zijn op de beurs hebben liever dat de meiden zich bezighouden met hún verhaal. Ze hebben dan ook flink uitgepakt: Olieconcern Shell trekt de aandacht met een racewagen waarvan bezoekers de banden kunnen verwisselen en technologiebedrijf Philips laat zien hoe een hartmachine gekoppeld kan worden aan de ict-infrastructuur van een ziekenhuis.
Medische hoek
Jet-Nets projectleider communicatie Sophie Krabbenbos legt uit dat de scholieren verplicht drie presentaties bezoeken en er één zelf mogen kiezen. ‘We kunnen ze niet alles zelf laten kiezen, want dan zitten de meisjes bijvoorbeeld alleen maar in de medische hoek', aldus Krabbenbos die dat geen goed idee vindt. ‘Ze zouden dan veel missen, alleen maar doordat ze de rest niet kennen.'
Jet-Net is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. Leden van de organisatie willen havo- en vwo-scholieren een beeld geven van bètavakken en technologie om ze te interesseren voor een technische vervolgopleiding. Tot nu toe zouden te weinig scholieren daarvoor kiezen, omdat ze niet weten wat een baan in de ict of in de techniek inhoudt.
Springen
Veiligheidskundige Marco de Bruin van Shell herkent die situatie wel. Met een presentatie over technieken om olie op te sporen probeert hij scholieren te interesseren voor een baan bij het bedrijf. Toch weet hij dat daar meer voor nodig is dan wat mooie plaatjes en het opwekken van trillingen door op en neer te springen.
‘Door deze beurs verandert de wereld natuurlijk niet', zegt hij. ‘Ik wil gewoon proberen te voorkomen dat we deze scholieren na de middelbare school kwijtraken aan een andere branche'. Hoewel het volgens De Bruin geen voor de hand liggende periode is om te werven, vindt hij toch dat er aandacht aan besteed moet worden. ‘Op de lange termijn komt er weer een tekort aan personeel. Als dat gebeurt willen we onze mensen nog steeds in Nederland kunnen werven, in plaats van al het personeel uit het buitenland te moeten halen. Daarom moeten we er bovenop zitten.'
Even eten
Gymnasiast Date van der Zaag, gehuld in een donkerblauwe trui waaruit de oordopjes van een iPod bungelen, lijkt daarin niet zo geïnteresseerd. ‘Man, wat ruikt het hier lekker', mompelt hij terwijl hij zijn neus volgt. Het brengt hem bij de kraam van DSM Food Specialties, waar een mierzoete vanillegeur in de lucht hangt. Het bedrijf wil het nut van levensmiddelentechnologie laten zien door cake te bakken. Al snel maakt de scholier rechtsomkeert om neer te ploffen op de witte banken. ‘Ict spreekt me niet zo aan', bekent hij terwijl hij een zak chips opentrekt. ‘Ik wil liever iets doen met rechten en pleiten enzo.' Hij betwijfelt dat Career Day daarin verandering gaat brengen. ‘Het is best leuk hier, maar ik denk niet dat ik voor een ict-studie zou kiezen. Bovendien moet ik nu echt eerst even eten.'
Ook de Limburgse scholier Renée Meeuwissen denkt niet dat ze een technische carrière tegemoet gaat. Wat houdt dat volgens haar eigenlijk in? ‘Tsja..', zegt ze. De atheneumleerling plukt aan de rits van haar vest en kijkt bedenkelijk rond. ‘Ik weet het eigenlijk niet. Misschien ga ik daarvan straks nog een beter beeld krijgen, maar ik denk niet dat ik in de techniek wil werken. Maar ik ga nog even rondkijken.'
Ondertussen is de ronde begonnen waarin de scholieren zelf een presentatie mogen kiezen. Bij de meeste stands is het plotseling opvallend rustig. In het zitgedeelte en bij de bar stroomt het juist snel vol. Ook de giechelende meisjes met de bontlaarsjes zijn teruggekomen. Ze hebben plaatsgenomen aan een van de hoge tafels in de fabriekshal. Een van de drie, een scholier in een vestje van nepbont, kijkt naar een beursmedewerker die voorbijloopt. Hij kijkt terug. Het meisje lacht en gooit haar lange haar naar achteren. Best leuk, zo'n beurs.
… hoeveel ICT-ers wilde Shell ook alweer ontslaan?
Een keuze voor ICT betekent dat je, dankzij de concentratie op kernactiviteiten, alleen maar bij een “echt” ICT bedrijf komt te werken, of dat je daaraan zeer binnenkort in een outsourcingdeal verkocht wordt.
Ook alle “echte” ICT bedrijven zijn allemaal zeer druk met het opbouwen van “fabrieken” in lagelonenlanden; waarbij er nu zelfs naar Noord-Korea uitgeweken wordt om een uurtje toch maar een dollar goedkoper te krijgen.
Daarnaast zijn er nogal wat “echte” ICT bedrijven waar de werkomstandigheden nou niet echt lollig zijn; lees de diverse fora hier maar na.
Kortom: beroerde vooruitzichten dus voor studenten informatica. Wie verstandig is kiest geen “carriere” in deze textielnijverheid/mijnbouw van 2009…!