Testen is standaard. Testen is een vak. Testen moet. Testen is nuttig. Testen voorkomt fouten. Testen is saai. Testen is de start van je ict-loopbaan. Iedereen ziet het nut van testen, maar waarom zijn er dan toch zo weinig mensen die er echt warm voor lopen?
Testen wordt meestal gezien als de start van een carrière in de ict. Testen is een opstap naar de 'sexy' ict-functies van bijvoorbeeld webontwikkelaar, ontwerper en architect. Testen heeft een suf en stoffig imago. Een tester creëert niet. Is er hoop voor het testvak om zich te ontdoen van dit imago? Het anwoord daarop is 'ja', maar dan moeten we wel op zoek gaan naar een ander type tester.
Je kan een vak alleen interessant maken als er mensen in werkzaam zijn die echte passie hebben met het vak en, heel belangrijk, dit ook nog weten over te brengen op anderen. Het is dus zaak om op zoek te gaan naar 'de nieuwe tester'. De man of vrouw die testen niet ziet als opstap naar een ‘betere' functie, maar testen ziet als een uitdaging waarbinnen ruim voldoende mogelijheden zijn om je talenten te benutten. Daarnaast iemand die PR kan bedrijven voor het testvak, want hoewel iedereen het belang van testen wel ziet, zijn er maar weinigen die het testvak ook bewust kiezen. Mensen overtuigen gebeurt niet alleen op basis van argumenten waarom het nu toch allemaal zo leuk en uitdagend is, maar vooral op basis van een goed gevoel .
Daarnaast kunnen we natuurlijk ook het testvak zelf een stuk interessanter maken door het herhalende karakter van veel testuitvoering te automatiseren. Dit op zich is weer een uitdaging en biedt kansen om je als testspecialist vooral bezig te houden met nieuwe ontwikkelingen in plaats van het oneindig hertesten van dezelfde software. Een andere uitdaging is om ervoor te zorgen dat we niet langer steeds dezelfde fouten vinden door het maken ervan te voorkomen. Zie testen als een roeping om het voortbrengingsproces en vooral de samenwerking en communicatie in dat proces te verbeteren. En tenslotte: straal passie en gedrevenheid uit voor het testvak en maak aantoonbaar dat je wel degelijk een toegevoegde waarde hebt in de totstandkoming van het eindproduct.
Is testen saai? Vaak wel, maar er is hoop. Als we bij de selectie van testspecialisten het opstapprincipe loslaten en echte testspecialisten met passie en gedrevenheid in het vak krijgen, dan zal over een aantal jaar het imago van testen een stuk verbeterd zijn.
Carlo van Driel
Equens SE
juist testmanager…!!! eindelijk iemand die het snapt. testen is allaaaaaaaang niet saai meer, testen is een kunst opzich en je bent soms een wonder-genie als je dat goed kunt omdat het zo complex kan zijn of zo ver gezocht bijvoorbeeld. Je kunt je onderscheiden van de rest doordat je de brightere ideeen hebt, en zo ben je een held voor de onderneming als het even meezit.
Ik ben het met u eens, sterker nog, ik denk dat het van saai naar een van de meest uitdagende beroepen die er bestaan aan het groeien is!!!! tada 😉