Onlangs werd ik er terecht op gewezen. Samen met wat vrienden deed ik een sessie tijdens de InfoSecurity-beurs in Utrecht. Bijna twee uur lang praten en discussiëren over de toekomst van informatiebeveiliging. Het was pas de de laatste vraag die me niet meer los liet. Een toeschouwer wilde van het panel weten waarom we de afgelopen twee uur niet over het milieu hebben gesproken. Waarom de vergroening van ict niet aan de orde was geweest.
Hoe hadden we kunnen praten over de toekomst zonder direct over de consequentie van ons debat na te denken? Ruud, één van de panelleden en strateeg bij Microsoft, maakte handig gebruik van het moment om aan te geven dat Windows 7 aanmerkelijk zuiniger met energie omgaat dan zijn vele voorgangers, maar toch, een druppel op de gloeiende plaat. Alle kleine beetjes helpen welliswaar, maar het is tijd voor het grote werk.
Waar ik vorig jaar, en zelfs begin dit jaar, praktisch dood werd gegooid met groene initiatieven, lijkt de kruisvaart naar een betere wereld even te zijn gesneuveld onder de zoektocht naar verloren financieel vermogen. We zijn weer mijlen ver terug en vervallen tot navelstaren. Als iemand anders de kooltjes uit het vuur haalt willen we best een beetje in beweging komen, maar op eigen houtje, ho maar. Ben ik daarmee te zwartgallig? Wellicht wel. Er zijn natuurlijk goeie initiatieven, er wordt hier en daar hard gewerkt. Het heeft er alle schijn van dat ik mijn Prius binnenkort kan inruilen voor een model dat er wel fatsoenlijk uitziet en minstens zo zuinig is.
Op het gebouwenfront worden kosten nog moeite gespaard om vernuftige nieuwe innovaties toe te passen. Gebouwen moeten worden als bomen; ‘die ademen vuile lucht in en schone lucht weer uit'. Fantastisch! Maar nu terug naar ict… Zo af en toe een voorzichtig initiatief op het gebied van virtualisatie. Niet ingegeven vanuit het streven naar een betere wereld maar ingegeven vanuit kostenbesparing. De hele discussie over de carbon-footprint lijkt verdwenen. Heb je die term nog ergens gehoord de afgelopen maanden?
Even wat snelle cijfers op een rij. Een gemiddelde pc (gegeven de ouderdom die we bij de gemiddelde bedrijven zien) gebruikt zo'n 125 Watt aan stroom. Zet thuis eens twee 60 Watt gloeilampen aan en je hebt meteen een beter gevoel hoeveel honger een pc eigenlijk heeft. 1 kiloWatt per uur aan stroom kost ongeveer 630 gram CO2. Een thinclient of utra-thinclient gebruikt tussen de 4 en 8 Watt aan stroom. Dan heb je nog een beeldscherm nodig en servercapaciteit in het rekencentrum. Totaal stroomverbruik op een werkplek is dan circa 25 Watt. Dat is uiteraard nog teveel, maar al wel 80 procent minder dan wat er nu staat. De business case op basis van de stroomrekening is snel gemaakt. Maar denk eens na over de voordelen voor de carbon-footprint van het bedrijf of de vervangingsinvestering op hardware.
Voor mij zitten er volstrekt andere voordelen aan desktopvirtualisatie (VDI). Een full-blown pc is in de ogen van een beveiliger maar een dom stuk ijzer waar veel risico's aan kleven. Gebruikers parkeren er gevoelige gegevens op. Virussen, malware, Trojaanse code en dergelijke rommel nestelt zich snel in het bestandssysteem van de nietsvermoedende gebruiker om nog maar te zwijgen over die vreselijke ‘agent-technologie' die menig securityleverancier tegenwoordig aanbiedt.
Nee, dan VDI; persoonlijk zou ik liever direct overgaan naar DaaS (desktop as a service), als iemand daar een fatsoenlijke dienst voor zou leveren die ik meteen op enterpriseniveau kan gebruiken, ben ik klant. Als er dan toch DLP-agents moeten komen, dan liever centraal, waar een gebruiker ze niet kan omzeilen. VDI/DaaS zet de data ook lekker centraal, daar kan ik wat mee. Daar kan ik het classificeren, taggen, ILM, DLP, DRM en dergelijk afkortingen toepassen. Desktopvirtualisatie biedt zoveel voordelen dat je je als bedrijf eigenlijk zou moeten schamen als je geen POC hebt lopen of een implementatie aan het voorbereiden bent. En daarna snel de media opzoeken.
We moeten elkaar weer gaan aansteken met het groene vuurtje, we zijn er nog lang niet. Snotterend boven de balance-sheet hangen heeft geen zin. Ga liever kosten besparen en onderzoek dit soort concepten.
Hallo,
Ik was aanwezig bij het panel gesprek. Nu had je het over de opmerking van Ruud, persoonlijk vond ik die wel grappig. Zelf heb ik een lekker grote jaren 90 CRT wat lekker veel power trekt. Maar sinds ik Windows 7 draai gaat hij dus niet meer op “Standby-Mode” omdat hij niet meer op naar de schermbeveiling gaat. Ik denk dat ik maar terug moet gaan naar de Mac ;-).
Maar goed afijn.
Ik vraag me af in hoeverre dit een probleem moet zijn voor de ICT. Begrijp me niet verkeerd ik wil natuurlijk niet zeggen dat we maar veel stroom moeten gebruiken. Zuinig zijn is altijd goed natuurlijk, vooral voor de centen van het bedrijf. Maar om nou zorgen te maken voor het milieu? Ik zou simpel dan zeggen. Gebruik groene stroom.
Hoewel thinclients duidelijk denk ik wel iets om over na te denken voor de toekomst en ik denk dat steeds meer bedrijven er naar zullen overstappen. En de grote vraag is hoe is dit verstandig naar de security kant toe.
Sneiker
@snelker: Groene ict is m.i. juist de zaak van ict’ers! Wie anders kan kritisch kijken naar het gebruik en verbruik? Daarna kun je kijken of je de business er warm voor kunt krijgen. Een snelle berekening met energiebesparingen is vaak al genoeg.
Net als bij b.v. auto’s moeten ze eerst zuinig gemaakt worden voordat de consument ze kan kopen.
En inherente veiligheidsproblemen met thin clients zie ik ook niet. Je hebt juist meer control.