Het is niet zeker of de opensource-beurs LinuxWorld in 2010 in de huidige vorm zal doorgaan. 'We gaan praten met de exposanten met de vraag of dit de juiste vorm is voor de beurs', zegt perscoördinator Erwin van der Does. 'Het is nog niet duidelijk hoe dat eruit komt te zien volgend jaar. Open source zal zeker op de beurs terugkomen.' LinuxWorld 2009 werd 4 en 5 november gehouden in de jaarbeurs in Utrecht.
Exposanten van de beurs die zich wilden inschrijven voor volgend jaar konden dat niet doen tijdens LinuxWorld 2009. 'To be determined' stond er in de exposantenlounge. 'Dat is vreemd', zegt een van de standhouders. 'Voorgaande jaren wilden ze juist dat we zo snel mogelijk een handtekening zetten voor het volgende jaar.' Van der Does kan niet zeggen wat de redenen zijn om de huidige vorm van de beurs onder de loep te leggen. 'Daar wil ik verder niet op in gaan.'
Niet blij
De exposanten zijn er niet blij mee dat de beurs volgend jaar misschien niet doorgaat. 'Kijk om je heen, dit is het drukste hoekje van de beurs', zegt directeur Sandor Klein van Red Hat Benelux. Ceo Brian Joseph van Zarafa vindt het jammer als de beurs volgend jaar niet terugkomt, maar snapt het wel. 'Het is een natuurlijke ontwikkeling. Open source wordt steeds meer mainstream. We krijgen steeds meer serieuze vragen.'
De overige beurzen, InfoSecurity, StorageExpo en het Tooling Event, gaan volgend jaar wel in hun huidige vorm door. De beurzen trokken dit jaar 7807 bezoekers, dat is 6 procent minder dan vorig jaar. Standhouders waren wel tevreden over de kwaliteit van de bezoekers. Zij kregen veel serieuze vragen.
Ik kom hier niet meer terug.
Wat een afschuwelijke beurs, je hoeft maar je blik op een stand te richten of je wordt naar binnen gesleurd, of er hangen andere verkopers om je nek! Mensen, houd op met dat agressieve gedoe en laat de beurs zijn informatiewerk doen, het is geen zwarte markt zoals in Beverwijk!
Ik zou toch graag wat meer stands zien op LinuxWorld. Zeker ten opzichte van de andere drie beurzen is Linux toch wel erg mager vertegenwoordigd. En opvallend, zodra je het over Linux hebt haken veel anderen af (ga maar eens kijken bij LinuxWorld). Toch, de koppeling met deze drie anderen is zeker geen slecht idee.
De kwaliteit van linuxworld was goed in orde. Geen overdreven poespas maar mensen die weten waar het om gaat. Dit in tegenstelling tot sommige stands op de andere drie beurzen, waar men soms vooral de buzzwords uit het hoofd had geleerd. Maar op het moment dat het inhoudelijk werd dan prik je daar toch wel erg makkelijk doorheen.
Ik kan me wel iets voorstellen bij de reactie van Kees. Maar dat is vaak ook de eigenschap van een beurs. Zeker nu het lastiger is om klanten binnen te krijgen zullen verkopers harder moeten werken (lees, agressiever de bezoekers benaderen). Ik heb er dit jaar gelukkig toch iets minder last van gehad, vorig jaar vond ik het erger.
Volgens Van Dale is een beurs een tentoonstelling van goederen en de gelegenheid om die te verkopen. Gek dat standhouders je dan aanspreken. Aan de andere kant als standhouder is het ook geen pretje als je netjes goededag zegt, dat men je gewoon negeert. Daar kom je beiden toch niet voor? Ik heb niet veel agressie gezien, enkel heel veel passieve standhouders die wel een uur met hetzelfde foldertje staan te knikken naar passanten. Bezoeker hebben mogelijk de indruk naar een etalage te kunnen kijken, maar dat is het vanuit de meeste standhouders allerminst.
Ik ben niet geweest dit jaar. Vorig jaar had ik al aangegeven niet meer te komen als LinuxWorld zo weinig stands zou omvatten en het waren er volgens mij zeker niet meer. Ik had gehoopt en verwacht dat een groot aantal van de OSLO-leden acte de presance zouden geven, maar helaas….
Misschien zijn de tarieven van de jaarbeurs te hoog voor Linux/OpenSource leveranciers, ik kan me voorstellen dat de marges lager zijn dan bij de storage en security boys.
Misschien een idee om volgend jaar op een ander tijdstip en andere (goedkopere) locatie een Linux/OpenSource-world te organiseren.