De oplevering van een bedrijfsinformatiesysteem van SAP bij woningcorporatie Ymere is vertraagd. Dat zegt de directeur van SG Automatisering Jeroen Kuiper. Het nieuwe SAP-systeem zou aanvankelijk op 15 december 2009 operationeel moeten zijn, maar dat wordt niet gehaald. Ymere heeft de leverancier van het huidige bedrijfsinformatiesysteem SG Tobias gevraagd om dat systeem voorlopig te mogen blijven gebruiken, terwijl het contract met de Emmense leverancier zou aflopen.
Kuiper: ‘Ymere is nog steeds klant van ons, ze hebben gevraagd onze software voorlopig te mogen blijven gebruiken, terwijl het contract zou aflopen.'
De woningcorporatie vervangt het informatiesysteem SG Tobias van SG Automatisering. Dat tien jaar oude systeem op basis van Progress-software zou eind 2009 vervangen worden door Triangle, een door Capgemini op de woningbouw toegesneden SAP-template. Door de vertraging van de implementatie zit de wooncorporatie voorlopig met dubbele lasten. De licentie voor het gebruik van SG Tobias moet worden doorbetaald en de kosten voor de implementatie van het nieuwe pakket lopen waarschijnlijk op.
SG Automatisering dacht in 2008 een grote klant kwijt te raken. Ymere is met 82.500 huurwoningen, winkels en bedrijfsruimten een van de grootste woningcorporaties van Nederland. Ymere koos voor SAP. De woningcorporatie stelde dat gevestigde woningbouwautomatiseerders niet vernieuwend genoeg zijn in de ontwikkeling van nieuwe pakketten voor woningcorporaties.
Ctac verving Capgemini
Aanvankelijk zou Capgemini de software voor Ymere ontwikkelen en als hoofdaannemer de implementatie en systeemintegratie verzorgen, maar de Amsterdamse corporatie besloot later om die opdrachten te gunnen aan SAP-dienstverlener Ctac. De woningcorporatie zou drie tot vier miljoenen euro in het nieuwe erp-pakket van SAP hebben geïnvesteerd.
Woningbouwautomatiseerders bekeken de keuze van Ymere voor SAP met argusogen, omdat ontwikkeling en implementatie van een bedrijfsinformatiesysteem voor een woningcorporatie volgens hen totaal anders is dan oplevering van een standaard erp-systeem. Eerder noemde de directeur van Nccw, de grootste woningbouwautomatiseerder van Nederland, de keuze van Ymere voor SAP onbegrijpelijk.
Ymere: SAP-project is niet vertraagd
Volgens Arjan van Dijk, ict-directeur bij Ymere is het SAP-project bij de woningcorporatie niet vertraagd en wordt het systeem volgens plan medio 2010 opgeleverd. Hij zegt: 'Ik begrijp niet waar dit verhaal vandaan komt. Het klopt dat we SG Automatisering hebben gevraagd om hun software langer te mogen gebruiken. Dat is uit veiligheidsoverwegingen. We zijn namelijk verplicht om toegang te houden tot de informatie uit het erp-systemen.' Volgens de ict-directeur wordt het SAP-systeem in juli 2010 opgeleverd. Dat is volgens de woningcorporatie volgens de geplande achtien maanden, nadat in november 2008 is gekozen om de implementatie in plaats van Capgemini door Ctac te laten uitvoeren. Van Dijk weet niet waar de genoemde implementatiedatum van 19 december 2009 vandaan komt.
@Remko, @BEN,
Die rook wordt veroorzaakt door Ymere en Arjan van Dijk zelf. In eerdere publicaties op Computable en ook in het persbericht wordt gesproken over 15 december 2009. Zie gerelateerde artikelen van 10 en 15 juli 2008.
Vreemde gang van zaken: klant vraagt leverancier om een licentieverlenging (om historieredenen) en vervolgens gaat deze leverancier, zonder klant te informeren, de publiciteit opzoeken met onjuiste info en met negatieve impact op zijn klant. Is dit de manier waarop je als leverancier denkt met je klant te kunnen omgaan? Of waarschijnlijk een laatste stuiptrekking? Hoe zouden de overige klanten zich nu voelen met een dergelijke leverancier?
tester schreef: ‘Heeft er iemand hier ooit een SAP-implementatie meegemaakt dat enigzins binnen planning en budget naar tevredenheid is geimplementeerd?’
Beste tester: ja, ik moet zeggen het zijn er niet veel maar als je kaal het finance-deel implementeert, is en mag dat ook geen probleem zijn. Wat ik wel kwalijk vind is dat ik tot nog toe geen enkel project van SAP ken dat succesvol en conform afspraken is geimplementeerd? Wie o wie?
@Tjolk
“Binnen 1 jaar een volledige applicatie ontwikkelen voor de woningcorporatiebranche is een prestatie”
Geeft dit niet te denken over de ICT capaciteiten van degene die de opdracht aangenomen heeft?
– Is hier wel de juiste keuze gemaakt (SAP als basis), wordt het project niet kunstmatig lang in leven gehouden met als doel nog meer omzet te genereren voor de consultants;
– is de klant niet veel meer aangesmeerd dan nodig om zodoende meer omzet te genereren
– is de projectorganisatie er op gericht om op korte termijn iets op te leveren (aantal mensen , kennisniveau)
Nu weet ik niet hoeveel mensen er aan zo’n opdracht werken, maar met de huidige generatie programmeertalen en modelleertools moet je met een man of 10 in een jaar tijd toch een aardig programma in elkaar kunnen zetten lijkt me.
@gerard,
inderdaad daar heb je een punt.