Telecomaanbieder KPN zoekt een koper voor zijn zakelijke divisie in België. Dat bevestigen diverse bronnen aan de Vlaamse krant De Tijd. De Belgische activiteiten werden al langere tijd heroverwogen. Begin 2009 meldde topman Ad Scheepbouwer al geen heil meer te zien in de Belgische telecommarkt. KPN doet zelf geen mededelingen over het vermeende verkoopplan.
Als mogelijke overnamekandidaten worden het Belgische Telenet en het Britse Colt genoemd. De grootste telecomaanbieder van België, Belgacom, is niet geïnteresseerd. Dat bedrijf nam begin 2008 al een zakelijke marktpartij over: Scarlet.
Op de Belgische markt zou te weinig concurrentie mogelijk zijn, zei KPN-bestuursvoorzitter Scheepbouwer tijdens een nieuwjaarsreceptie in januari van 2009. Hij stoorde zich eerder vooral aan de falende liberalisering van de Belgische breedbandmarkt, waar KPN ruim 130.000 dsl-klanten heeft. De consumentenmarkt voor breedbandinternet is onvoldoende concurrerend, waardoor er relatief weinig mensen overstappen op breedbandinternet.
Nog slechter
De zakelijke markt is nog slechter, zei de topman begin 2009. Als gevolg daarvan sloot het telecomconcern eind 2008 de deuren van de Belgische vestiging van zijn dochteronderneming Sympac. De aanbieder kan volgens Scheepbouwer in België niet concurreren met de vroegere monopolist Belgacom. Dat staatsbedrijf rekent hoge kosten voor toegang tot zijn telefoonnetwerk waarover de gesprekken lopen.
KPN investeerde tot nu toe twee miljard euro in België. Naast zakelijke vaste telefonie is KPN in België actief met mobiele aanbieder Base, ict-dienstverlener Getronics, communicatie-specialist Newtel Essence en breedbandaanbieder Tele2/KPN Belgium. Callcenterbedrijf SNT, dat ook actief is op de Belgische markt, werd afgelopen oktober verkocht aan een investeringsmaatschappij.
Ad niet klagen over die Belgen. Dan weet je nu ook eens hoe wij ons voelen in Nederland. KPN die het altijd lastig maakt aan andere partijen.