Telecombedrijf KPN gaat niet akkoord met de voorwaarden voor de veiling van de 2,6GHz-frequentieband. Er wordt volgens de operator te veel ruimte vrijgelaten voor nieuwkomers. Dat vertelt woordvoerder Steve Hufton van KPN. De operator heeft inmiddels een brief gestuurd naar het Agentschap Telecom, die de voorwaarden eind oktober publiceerde.
Eind oktober publiceerde het Agentschap, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, de voorwaarden van de veiling van frequenties die aanbieders kunnen inzetten voor mobiele breedbandtechnologie als WiMAX en long-term evolution (lte). De instantie reserveert 70 procent van de beschikbare ruimte voor nieuwe marktpartijen. De Tweede Kamer had gevraagd om bij de veiling met nieuwe toetreders rekening te houden.
‘Het huidige voorstel gaat veel verder dan waar de Kamer om vroeg’, vertelt Hufton. ‘Bestaande operators worden ernstig beperkt in de ruimte die ze kunnen krijgen. Dat heeft uiteindelijk gevolgen voor de consumenten en voor BV Nederland als geheel. We hebben ruimte nodig voor lte, maar in de 2,6MHz-band wordt dat nu problematisch.’ De technologie lte is door KPN gekozen als opvolger van umts.
Profijt
‘Concurrentie is prima, maar de BV Nederland moet er wel profijt van hebben’, zegt de KPN-woordvoerder. ‘Er moet wel iets voor terugkomen. Een stabiele partij en geen eendagsvlieg. Ook zou de frequentie wel landelijk moeten worden ingezet.’ De huidige voorwaarden verplichten bij verworven frequenties slechts een minimale dekking van twintig vierkante kilometer. Potentiële nieuwkomers, zoals kabelaars Ziggo en UPC, zijn juist bang dat de grote aanbieders de verworven frequenties ongebruikt laten om zo de concurrentie te willen beperken.
Eerder had T-Mobile zich al negatief uitgelaten over de beoogde veilingvoorwaarden, omdat het bedrijf slechts mag bieden op een kavel van in totaal 10MHz. KPN mag bieden op in totaal 20MHz en Vodafone op 25MHz.
2,6 GHz-frequentieveiling
Met de voorgenomen veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.
Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.