Van 7 tot 18 december 2009 vindt in Kopenhagen de grootste klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. Als hoofdpunt op de agenda staat hoe de uitstoot van CO2 te verminderen. De focus ligt hierbij vooral op de zware industrie, maar zouden de overheden niet ook over onze veiligheid, en de maatregelen die zie hiervoor treffen, moeten spreken?
De zware industrie is verreweg de grootste producent van CO2. De verdere opbouw betreft het verkeer, raffinaderijen en wij als consumenten. Elektriciteitsverbruik vormt, afhankelijk van de manier van opwekken, een grote factor in de totale CO2-uitstoot. Maar wat heeft onze veiligheid hiermee te maken?
Het opslaan van data is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Deze data wordt grotendeels door bedrijven opgeslagen. Daarnaast gebruiken wij als consumenten meer en meer onlinediensten zoals Youtube, Facebook of Flickr voor het opslaan van foto's, video's en andere data. De overheden spelen echter ook een zeer grote rol in de totale dataopslag. Naast de reguliere opslag die zij als organisatie nodig hebben. Speelt wet en regelgeving ter bescherming van ons, de burger, een grote rol?
Zo dienen internetproviders en telecomaanbieders, ten behoeve van de opsporing en vervolging van ernstige misdrijven, gegevens zoals gebelde telefoonnummers en bezochte internetadressen, voor een half jaar tot een jaar op te slaan. Al deze data wordt opgeslagen in datacenters die enorme hoeveelheden elektriciteit verbruiken. Alhoewel de discussie over datacenters en de CO2-uitstoot meer en meer gevoerd wordt en er initiatieven vanuit de Europese Commissie zijn, zoals het opstellen van een groene gedragscode voor het terugbrengen van het energieverbruik, produceren alle datacenters ter wereld meer dan de totale CO2-uitstoot in Nederland. Onderzoeksbureau McKinsey denkt dat de uitstoot van broeikasgassen door datacenters in 2020 zal toenemen naar 670 miljard kilo, 4,5 maal de huidige uitstoot in Nederland.
Dat de dataopslag alleen maar zal toenemen en hiermee ook het aantal datacenters wordt nog eens bevestigd vanuit Amerika. De NSA (National Security Agency) is gestart met het opzetten van een datacenter in Utah die 65 megawat aan energie nodig heeft. Dit om een geschatte capaciteit van 1.000.000.000.000.000 GB te kunnen gebruiken voor het opslaan van gegevens omtrent het telefoonverkeer, e-mail en internetgedrag van iedereen. Met als hoofdreden om ons, de burger, te beschermen tegen allerhande onheil. Niet dat bescherming verkeerd of niet noodzakelijk is, maar wanneer de informatieverzameldrift zulke verstrekkende gevolgen heeft voor de huidige en toekomstige CO2-uitstoot, zou dit dan niet een onderwerp op de politieke agenda moeten worden?