Fontys Hogeschool Techniek en Management en aanbieders van Linux-trainingen beginnen samen een Nederlandse versie van Het Linux Professional Institute (LPI). Dienstverleners als Ictivity, StarTel en AT Computing doen mee aan het initiatief. Desondanks moeten de trainingen een leveranciersonafhankelijk certificaat opleveren, aldus woordvoerder Emiel Brok.
Ook Hogeschool Zuyd, die onder andere de studies Informatica en Netwerk Infrastructuur Design geeft, heeft zich aangesloten bij het initiatief. Wereldwijd bestaat het LPI al langer. Het werd tien jaar geleden opgericht in Canada om ‘de professionele inzet van Linux, open source en vrije software te ondersteunen’. De oprichters van LPI Nederland verwachten dat Linux door de economische crisis populairder zal worden, omdat het gebruik ervan goedkoper is dan andere besturingssystemen.
Hoewel sommige leveranciers al langer LPI-trainingen geven, moet de oprichting van het nieuwe instituut voor een betere samenwerking zorgen. Volgens Brok zijn de trainingen en certificaten leveranciersonafhankelijk. ‘Wij zien dat bedrijven behoefte hebben aan ict’ers die deskundig zijn op het gebied van Linux’, zegt hij. ‘Organisaties die LPI-gecertificeerde medewerkers in dienst nemen hebben daardoor alle vrijheid te kiezen welke Linux-distributie zij willen gebruiken.’
Voorzitter Marcel Nijenhof van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep ziet het nut van LPI Nederland wel in. ‘Wij willen ons in het bijzonder richten op het onderwijs’, zegt hij. ‘Aankomende ict’ers moeten niet slechts leren werken met de software van specifieke leveranciers. Het is belangrijk dat zij gaan beschikken over gedegen en breed inzetbare Linux vaardigheden".