Aanbieder van glasvezeldiensten Interoute gaat klanten routers van hardwareleverancier Juniper Networks adviseren. Ook de datacentra van Interoute worden uitgerust met Juniper-apparatuur. Hierdoor wordt de capaciteit op het Europese ip-netwerk van Interoute vergroot met meer dan 9,5 Terabits. Dat is meer dan een verdubbeling, vertelt woordvoerder Erwin Veenhuizen.
Klanten gebruiken het netwerk van Interoute voor spraak-, data- en internetverkeer. Op Schiphol-Rijk heeft de leverancier een datacenter, dat via een eigen glasvezelnet is verbonden met negentig andere locaties in 24 voornamelijk Europese landen. Volgens Veenhuizen onderscheidt het netwerk zich van dat van grotere concurrenten als KPN, BT en Verizon door zijn fijnmazigheid, waardoor de afstand tot het netwerk van de klant veelal klein is.
Uitbreiding van de netwerkcapaciteit is noodzakelijk door de toenemende vraag. De vraag naar bandbreedte groeit als kool mede door de toename van online videocontent zoals YouTube, vertelt de voorlichter. Ook het gebruik van virtuele private bedrijfsnetwerken (vpn) neemt op de infrastructuur veel ruimte in beslag. Volgens de leverancier verdubbelt het ip-verkeer hierdoor elk jaar.
Switching en routing
Junipers ethernetplatform dat Interoute gaat gebruiken voor de capaciteitsuitbreiding, heeft een switching- en routingcapaciteit tot 960 Gigabits per seconde. Hierdoor kunnen meer en zwaardere toepassingen en diensten via het netwerk worden aangeboden.
Een voorbeeld is de toepassing die Interoute voor kledingwinkelketen WE ontwikkelde: de kassasystemen van 250 winkels in zes landen zijn in real-time gekoppeld aan het hoofdkantoor in Utrecht. Actuele informatie over de verkopen zijn daardoor direct gekoppeld aan de distributiesystemen. Alle pinbetalingen gaan ook over het ip-netwerk.
De glasvezelleverancier heeft meer dan 14.000 zakelijke klanten. De hoofdvestiging staat in Londen. Het bedrijf heeft zo’n negentig locaties door heel Europa, waaronder Schiphol-Rijk. Daar is ook Juniper Nederland gevestigd.