De Tweede Kamer wil dat de regering een plan uitwerkt voor de aanleg van een landelijke glasvezelnetwerk. In het plan staat hoe in Nederland de komende vijf tot tien jaar 'de volgende generatie aansluitnetwerken' wordt aangelegd en hoe de decentrale overheden daarbij een actieve rol kunnen spelen. De Kamer heeft een motie van Kees Vendrik (GroenLinks) en Boris van der Ham (D66) aangenomen.
De twee Kamerleden vinden dat een snelle modernisering van breedbandaansluitingen belangrijk is om 'de digitale koppositie van Nederland te behouden en de verduurzaming van de economie te bevorderen.' De activiteiten dragen bovendien bij aan de werkgelegenheid, wat in de huidige recessie 'van essentieel belang' is, aldus Van der Ham en Vendrik.
Om dezelfde redenen stelde staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) in september voor dat behalve provincies ook gemeenten financieel mogen deelnemen in glasvezelprojecten. De Europese Commissie oordeelde enkele dagen later dat overheden alleen mogen participeren in de aanleg van lokale glasvezelnetwerken als vaststaat dat de aanleg via normale marktwerking niet plaatsvindt.
Wettelijke beperkingen
Diverse Nederlandse gemeenten willen participeren in initiatieven om een stedelijk breedbandnetwerk aan te leggen. Hilversum, Den Haag, Tilburg en Eindhoven zijn er voorbeelden van. Zij lopen echter aan tegen wettelijke beperkingen, meldde een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken eerder aan Computable. De wet staat dergelijke participaties namelijk nog niet toe. Gemeente Amsterdam kreeg wel toestemming om in het project Citynet te participeren.
Marktpartijen maken doorgaans bezwaar tegen constructies waarbij overheden deelnemen in commerciële activiteiten. Zo zouden overheidsparticipaties de concurrentie hinderen omdat publiek geld wordt gebruikt. Volgens het ministerie van Economische Zaken is het risico op concurrentievervalsing echter niet groot, doordat bestaande regelgeving dergelijke risico's voldoende afdekt.