Branchevereniging ICT~Office wil de complete toelichting op de algemene Rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van Diensten (Arvodi). De branchevereniging diende daartoe een wob-verzoek in nadat voorzitter Reimer van de interdepartementale werkgroep contracten alleen de tekst van paragraaf 1.2 van de geheime toelichting bekend maakte. Het verzoek is inmiddels door het ministerie van Binnenlandse Zaken afgewezen.
'Het uitgangspunt in Nederland is dat overheidsinformatie openbaar is, tenzij. Wij vinden het op zijn minst vreemd dat een toelichting op de algemene voorwaarden en modelcontracten als geheim wordt gekwalificeerd. Dit roep de vraag op wat er nog meer in staat wat zo spannend is', zegt juridisch adviseur Annechien ten Kate-Sloots van ICT~Office.
In de inmiddels gepubliceerde paragraaf uit de geheime toelichting staat dat de Arvodi niet bruikbaar is voor automatiseringsovereenkomsten. Er wordt verwezen naar de Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (Arbit). Deze verkeren echter nog steeds in het conceptstadium, schrijft voorzitter Reimer, daarom kan in voorkomende gevallen naar de geciteerde paragraaf verwezen worden.
Niet voldoende
Een verwijzing naar de passage is volgens ICT~Office echter helemaal niet niet voldoende. De branchevereniging zegt dat zij over een aantal brieven afkomstig van ministers beschikt waarin deze stellen dat de voorwaarden niet geschikt zijn voor ict-dienstverlening. 'Ict-bedrijven die deze brieven in een concrete aanbesteding aan aanbestedende diensten lieten zien kregen zelfs met zo'n brief in de hand nul op rekest. Er werden toch model contracten gebruikt, die dus niet voldoen. We hopen met de officiële toelichting in de hand aanbestedende diensten daarvan wel te kunnen overtuigen', zegt Ten Kate-Sloots.
De Rijksoverheid vindt dat het publiceren van de toelichting en de modelcontracten geen informatie geeft over een bestuurlijke aangelegenheid. Daarnaast kunnen de gevraagde documenten persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren bevatten. En de gevraagde informatie de financiële belangen van de staat schaden. Het wob-verzoek werd daarom afgewezen. ICT~Office tekende bezwaar aan tegen de afwijzing.
Paragraaf 1.2 van toelichting op Arvodi-voorwaarden
'Hoewel de Arvodi bedoeld zijn voor dienstverlening in de ruimste zin des woords, zijn ze voor een paar vormen van dienstverlening minder geschikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor specifieke opdrachten als onderzoeksopdrachten en automatiseringsopdrachten. Voor onderzoeksopdrachten is om die reden een afwijkende modelovereenkomst toegevoegd die wel onder de Arvodi-voorwaarden wordt afgesloten.
Bij automatiseringsopdrachten wordt aanbevolen gebruik te maken van de speciaal daarvoor bedoelde zogenaamde Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (Arbit).
Er wordt nog nagegaan of er een specifiek model nodig is voor horecaopdrachten (huur van accommodaties).
Voor de aankoop van (stoffelijke) zaken wordt vanzelfsprekend gebruik gemaakt van de Algemene Rijksinkoopvoorwaarden (Ariv).
En ik eis openheid over de winstmarges van de leden van ICT-Office!
Dit is toch niets anders als gemekker van een groep leveranciers die hun inkomen zien dalen omdat anderen m.b.v. Foss voordeliger aanbieden, met open standaards en niet gebonden aan een monopolist.
Wat de persoonlijke beleidsopvattingen betreft: hoe kunnen die ooit in een document staan dat vanuit objectieve normen van redelijkheid en billijkheid in combnatie met algemenee beginselen van behoorlijk bestuur dient te zijn opgesteld? Wat doet de subjectieve persoonlijke opvatting van een ambtenaar er toe? Jammer dat de overheid zichzelf niet reinigt en dit WOB verzoek niet als een kans heeft gezien om gewoon naar buiten te treden met haar beleid. Wellicht komt de overheid nog tot inkeer. Of zou de overheid haar beleid slechts zo willen verkopen zoals ooit een bank uit Wognum dat deed?
En dan nog wat. Als paragraaf 1.2 is gepubliceerd, is het wellicht mogelijk om ook de rest te publiceren? Kennelijk is de informatie toch te verkrijgen?
Of is de Computable redactie daar niet mondig genoeg voor?
@Jan van L: als je winstmarges (of verliezen) wilt weten, dan zou ik gewoon even in de openbare jaarverslagen kijken. Bedrijven doen niet geheimzinnig over hun beleid en de uitkomsten daarvan.
Open Source met betaalde support heeft de toekomst. ICT-Office is doorspekt door Microsoft leveranciers.
Ze houden net als de platenmaatschappijen vast aan verouderde idee?n. Ze gaan totaal niet mee met de tijd en ze traineren de boel alleen maar, vandaar die kansloze actie van ICT-Office.
@Mario: heb je last van een open hoofdwond? dit artikel gaat niet over open source! Arbit en Arvodi overigens ook niet; de overheid roept maar wat vanuit onderbuikgevoelens.
@Dokter, als je je beter in het verhaal had verdiept, dan had je kunnen lezen dat het om Hippo CMS ging. Het gaat dus wel degelijk om Open Source (Hippo dus).
ICT-Office was daar niet blij mee, lees de links maar:
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/open_source/2994923/1277105/krokodillentranen-van-ictoffice-over-algemene-zaken.html
http://webwereld.nl/nieuws/61702/wob-verzoek-ict-office-is–voorbarig-.html
http://webwereld.nl/nieuws/61812/ict-office-wil-overheid-aanpakken.html
Volgens Europese trichtlijnen waarschijnlijk geen zuivere koffie …waarom wordt er anders gedaan alsof dit een staatsgeheim is?
@Mario, je refereert nu aan een ander, ook heel nuttig WOB verzoek van ICT Office. Ze kunnen daar 2 dingen tegelijk.
@Mario, dat is een ander WOB verzoek.