Anneke Burger-Tebbens Torringa, Information Officer bij Ohra, onderdeel van Delta Lloyd Groep heeft de Women in IT Manager Award gewonnen. De jury roemde haar nuchtere neem-je-eigen-verantwoordelijkheid-instelling en ziet haar als een rolmodel om meer vrouwen in de ict te krijgen. Burger-Tebbens Torringa gelooft niet in het glazen plafond dat zoveel ict-vrouwen zou belemmeren hogerop te komen. 'Ik denk dat het voor een groot deel in ons hoofd zit', zei zij bij het in ontvangst nemen van de prijs.
Dit is ook een van de redenen voor haar lidmaatschap van het Powervrouwen-netwerk, voor vrouwen zonder het 'glazen plafond-syndroom'. Burger-Tebbens Torringa riep de aanwezige vrouwen bij het Women in IT event dat plaatsvond in het kantoor van Sogeti. 'We kunnen heel veel bereiken in de ict', stelt de manager. 'De mannenwereld kan vrouwen heel veel brengen. Wij moeten ons niet in een slachtofferrol plaatsen, maar samenwerken en de krachten bundelen met mannen.'
Rolmodel
Burger-Tebbens Torringa begon haar carrière buiten de ict, als marketeer bij ABN Amro. Daar groeide zij door naar de facilitaire tak, vanwaar het volgens haar een kleine stap was naar de ict-wereld. 'Deze sector is in een aantal facetten jonger dan de facilitaire wereld en zoekt nog meer naar een goede aansluiting met de business en derde partijen, voor het outsourcen van activiteiten. Mijn kennis over de facilitaire wereld komt hierbij goed van pas', legt zij uit.
Met de Women in IT Award wil de stichting vrouwelijke rolmodellen neerzetten om vrouwen te stimuleren voor ict te kiezen. Burger-Tebbens Torringa kan zich goed in deze rol vinden. Zij is onder ander actief geweest in een mentorproject van de stichting Opportunity en Bedrijf, waarvoor zij een jong talent onder haar hoede nam. 'Mensen onderschatten vaak hun kwaliteiten', zegt ze. 'Ik vind het leuk om jonge mensen bewust te maken van hun talenten en deze te helpen ontwikkelen. Het is goed om uit de 'comfort zone' te komen, grenzen te verleggen en kennis te verbreden.'
Vrouwen leggen zichzelf volgens de winnares te veel beperkingen op. Hoe het wel moet? 'Wees scherp en kies voor een open benadering. En, reken jezelf niet te hard af als iets een keer niet lukt.'
Is deze mevrouw een echte it-er. Mijn inziens niet. Marketeer en daarna facilitair. Wat heeft zij voor IT achtergrond. Geen, nu met haar voeten in de bagger gestaan. Het valt mij altijd op dat als er succesverhalen over vrouwen in de IT worden gepresenteerd altijd dit soort types zijn. Account-manager, Commercieel directeur enz.
En wat doet ze nou concreet in de ICT?
Iemand?
“Daar groeide zij door naar de facilitaire tak, vanwaar het volgens haar een kleine stap was naar de ict-wereld”
Maar natuurlijk meid, op deze manier wordt je steeds serieuzer genomen, en werkt mee aan de waarde van je prijs 🙂
Gek he, dat niemand die subsidieplekken serieus neemt.
De Melkert-banen binnen de ict worden vervuld door vrouwen.
Fijne reacties weer. Het gros van de huidige ict-populatie is zijn of haar carriere in een andere beroepsgroep of bedrijfstak begonnen. Het gaat om het resultaat mensen. Of je dan manager bent, systeembeheerder, programmeur of wat dan ook maakt helemaal niets uit.
Wel ben ik het eens met de constatering dat het maar weinig voorkomt dat er succesverhalen van ontwikkelaars (bijvoorbeeld in Computable) worden vermeld, waarbij het overigens niet uitmaakt of het nou om mannen of vrouwen gaat. Het werkt nou eenmaal zo dat de baas de prijs ophaalt. Dat die baas niets is zonder goede en gemotiveerde werknemers (collega’s) verdwijnt nogal eens naar de achtergrond. Hoe dan ook, Anneke zal haar award best verdiend hebben, mede dankzij een heleboel anderen.
HK,
Dat is ook vaak de reden waarvoor ict-projecten zo vaak mislukken. Al die mensen die niet opgeleid zijn als ict’er en uit een ander beroep komen. Je laat je toch ook niet opereren door een metselaar? Ieder zijn vak, kennis en opleiding. Waarvoor zou iemand nog informatica gaan studeren als je zonder relevante studie hetzelfde beroep kan uitoefenen? Het gaat hier over de Woman in IT Award en niet de Woman in Marketing of Facilities Award. Er zullen toch ook wel echte hardcore ict-vrouwen gevonden kunnen worden?
http://www.mt.nl/artikel/1932600/Column_Ap_Dijksterhuis.html
Een leuk artikel met een andere mening over het glazen plafond. Jaren heb ik er geen last van gehad en op een dag kom je er achter dat het er toch is.
ICT of geen ICT, maakt dat nog uit? Ja zeg, ik, omdat ICT bij uitstek een mannenwereld is.
Waarbij ook veel van de mannen geen informatica hebben gestudeerd overigen 🙂