Branchevereniging ICT~Office krijgt de toelichting op de rijksinkoopvoorwaarden niet te zien. De Rijksoverheid wees een wob-verzoek van de branchevereniging af. De Algemene Rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot verrichten van Diensten (Arvodi) hebben volgens de branchevereniging een 'geheime' toelichting waarin staat dat deze voorwaarden niet geschikt zijn voor ict-dienstverlening.
'Deze Rijksvoorwaarden zijn voor veel ict-diensten niet geschikt en voor andere minder geschikt. Zij zijn nadrukkelijk ook niet geschreven voor ict-diensten', zegt juridisch adviseur Annechien ten Kate-Sloots van ICT~Office. 'Wij hebben vernomen dat dit ook zo in een toelichting op de voorwaarden staat. Deze toelichting wordt intern gehouden en schijnt absoluut niet aan externen vertrekt te mogen worden.'
Persoonlijke beleidsopvattingen
Een van de redenen die het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft voor de afwijzing is dat de gevraagde toelichting geen informatie geeft over een bestuurlijke aangelegenheid. Daarnaast kunnen de gevraagde documenten persoonlijke beleidsopvattingen bevatten. En de gevraagde informatie zou schadelijk zijn voor de financiële belangen van de staat.
'De toelichting op de Arvodi en de modelovereenkomsten zijn bedoeld voor intern gebruik en dienen beschouwd te worden als hulpmiddelen voor de ambtenaren in het kader van de bedrijfsvoering om contract met derden af te sluiten', aldus het ministerie in een brief.
Openbaar verzoek
Het wob-verzoek volgde op een verzoek aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om de voorwaarden openbaar te maken. Daarop citeerde voorzitter Reimer van de Interdepartementale Werkgroep Contracten wat over het gebruik van de voorwaarden in de toelichting staat. Het gaat om paragraaf 1.2. ICT~Office vond dit echter onvoldoende en diende daarop een wob-verzoek in.
Typisch geval van “vriendjes politiek” 🙁
Hieruit blijkt maar weer dat de overheid haar eigen wetten naar eigen goeddunken hanteert. aarvoor geld die WOB eigen (nog ) wel?
Of is de WOB slechts een hoax, een wassen neus om het publiek gewoon met een kleutje in het riet te kunnen blijven sturen?
En ik neem aan dat Annechien nu beroep aantekent? Of laat ze het er gewoon bij zitten? Welke volksvertegenwoordiger trekt aan de bel? Waar is Neelie?
Waarom staan in de toelichting op de rijksinkoopvoorwaarden ook persoonlijke beleidsopvattingen?
Overigens hoeven de leveranciers niet alle details te weten over hoe de overheid wil onderhandelen. Leveranciers vertellen anderen ook niet wat hun marges en doelstellingen zijn.
Niets anders als een jammerende leverancier die de opdracht niet gekregen heeft.
Wat de persoonlijke beleidsopvattingen betreft: hoe kunnen die ooit in een document staan dat vanuit objectieve normen van redelijkheid en billijkheid in combinatie met algemene beginselen van behoorlijk bestuur dient te zijn opgesteld? Wat doet de subjectieve persoonlijke opvatting van een ambtenaar er toe? Jammer dat de overheid zichzelf niet reinigt en dit WOB verzoek niet als een kans heeft gezien om gewoon naar buiten te treden met haar beleid. Wellicht komt de overheid nog tot inkeer. Of zou de overheid haar beleid slechts zo willen verkopen zoals ooit een bank uit Wognum dat deed?
En dan nog wat. Als paragraaf 1.2 is gepubliceerd, is het wellicht mogelijk om ook de rest te publiceren? Kennelijk is de informatie toch te verkrijgen?
Of is de Computable redactie daar niet mondig genoeg voor?