Er zijn onvoldoende en te dure modems op de markt om bedrijven en consumenten over te laten stappen naar het internetprotocol versie 6. Dat stelt onderzoeksbureau TNO. 'In Europa en Amerika is er relatief weinig keus in IPv6-modems. Daarnaast zijn die modems relatief duur', zegt onderzoeker Silvain de Munck. De overgang van IPv4 naar een nieuwer protocol verloopt nog steeds langzaam.
In Nederland is het verschil in gebruik tussen IPv4 en IPv6 erg groot, stelt het onderzoeksbureau. Er zijn enkele internetserviceproviders die een verbinding die native over IPv6 werken. Een native verbinding is een IPv6-verbinding die werkt zonder IPv4. Er zijn ook internetserviceproviders die een IPv6-verbinding opzetten over een bestaande IPv4-verbinding.
Nederland behoort tot drie Europese landen waar relatief al veel IPv6-blokken zijn aangevraagd bij RIPE NCC, dat de blokken uitdeelt. Het aantal uitgegeven blokken zegt echter niets over het gebruik van het protocol. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben meer blokken aangevraagd. In Frankrijk, Denemarken en Finland is er minder animo voor IPv6. Toch wil het niet zeggen dat Nederland het goed doet. 'Nederland is een van de betere in de categorie slecht', zegt De Munck.
Langzame overgang
Het onderzoeksbureau maakt zich zorgen over de trage overstap op IPv6. Een snelle overgang is gewenst, omdat het aantal internetadressen in 2012 anders op is. Er kunnen dan geen nieuwe apparaten meer op internet worden aangesloten. Daarom is IPv6 ontwikkeld. Inmiddels zijn al een aantal apparaten voorzien van een IPv6-adres. Maar een apparaat met uitsluitend een IPv4-adres kan niet communiceren met apparaten met uitsluitend een IPv6-adres.
De overgang naar IPv6 verloopt langzaam omdat er extra investeringen nodig zijn om het netwerk klaar te maken voor het nieuwe internetprotocol. Deze investeringen leveren niet meteen nieuwe mogelijkheden of opbrengsten op, zegt het onderzoeksbureau.
Waarom IPv6?
Een internetadres bestaat uit een aantal cijfers. Bij het internetprotocol versie vier (IPv4) zijn er vier miljard combinaties mogelijk. Dat zijn er niet genoeg om alle apparaten ter wereld van een ip-nummer te voorzien. Daarom is een nieuw internetprotocol ontwikkeld: IPv6. De voorspellingen lopen uiteen, maar verwacht wordt dat er in 2010 geen IPv4-adressen meer zijn. Voor die tijd moet worden overgestapt op IPv6. Als dat niet gebeurt, zullen delen van het internet alleen IPv6 ondersteunen, omdat er geen IPv4-adressen meer zijn. Wie de overstap naar IPv6 nog niet heeft gemaakt, kan dan niet meer communiceren met het "IPv6-only" deel van het internet.
Gelukkig zijn we door ons initiatief inzake IPv6 doorgedrongen tot verschillende vendoren die wij vertegenwoordigen. In CPE vorm gaat men hier nu versneld firmware’s voor vrijgeven. Er zijn ook al native aanbieders die wij met krachtige IPv6 Firewall’s kunen ondersteunen. zie http://www.valadis.nl
Klopt, ook onze brillen- en sieradenwinkelketen D5 Avenue gaat native op IPv6 draaien voor al onze vestigingen.
Kom bij ons kijken! Hogeschool Utrecht heeft IPv6 op haar productie netwerk draaien voor de ICT opleidingen. Achteraf gezien vrij eenvoudig te realiseren, hoewel nog best enige hobbels te nemen zijn. Naast dus de thuis modems, zijn ook de netwerkmanagement tools niet altijd IPv6 aware.
Inmiddels via http://www.ipv6day.org iets gevonden dat op een overstaphandleiding lijkt. IPv6 Protocol is geinstalleerd, router zou het allemaal aan moeten kunnen, maar nog steeds via IPv4 verbonden. Blijkbaar moet er nog een configfile worden aangepast vol cryptische kreten. Het is allemaal toch wel heel wat minder simpel dan ‘men’ ons wil doen geloven…
Iets wat mij wat huiverig maakt voor IPv6 is de mogelijkheid om over de gehele wereld gevolgd te worden. Een IPv6-adres gebruikt het MAC-adres van een PC, dus Google weet zelfs wanneer je op vakantie bent of dat het misschien een zakenreis is.
Modem te duur vanwege IPv6? IPv6 is al enige tijd verkrijgbaar in onze modems zonder enige prijsverhoging. Er zijn te weinig ISP’s die IPv6 aanbieden waardoor het testen van het hele verhaal op zich laat wachten. Voor meer informatie e-mail: info@allieddata.nl.
Zolang de UPC’s Ziggo’s enz nog voldoende IPv4 adressen in hun pools hebben zitten om de vraag van nieuwe abonnees te beantwoorden zullen die niet snel hun abbonnees overhalen naar IPv6. Om die stukken internet die dan alleen op IPv6 draaien te benaderen hoeven ze slechts een translator er tussen te zetten. Zelfs de grote moot bedrijven heeft er weinig zin in (of behoefte aan) om intern danwel extern op IPv6 over te stappen. Behalve het feit dat de meeste ISP’s het nog niet aanbieden, zijn er nog zeer veel bedrijven met bijv. Windows XP en Windows 2000/2003 server alwaar het instellen van IPv6 nog erg lastig gaat. Laat staan ‘verouderde’ LAN apparatuur die niet met IPv6 overweg kan.
Laat ISP’s dus beginnen. Biedt het aan (zonder extra kosten). Uiteindelijk zal de grote groep gebruikers (consumenten en kleinere bedrijven) dan vanzelf komen.
Gelukkig zijn de feiten iets beter.
Hier een voorbeeld van betaalbare CPE. 🙂
http://www.avm.de/en/news/artikel/IPv6_Lab.html?linkident=mehr
Er is inderdaad op dit moment weinig keuze in IPv6 modems voor de consumentenmarkt maar dat is mijn inziens niet de reden dat de invoering van IPv6 traag gaat. Ik begrijp dat TNO hier met name de consumenten markt aanspreekt met ADSL verbindingen en bijbehorende huis, tuin en keuken modems. Als je in deze markt IPv6 wil invoeren dan zullen de providers de noodzaak ervan in moeten zien. Er zijn zeker leveranciers die IPv6 modems aanbieden, kijk maar naar XS4ALL die de AVM IPv6 modems nu al standaard aanbiedt aan hun klanten maar default wel nog als IPv4 geconfigureerd. Door hun kontakten met de hardware leveranciers zullen de ISP?s zeker in staat zijn om snel modems of firmware updates op bestaande modems te leveren (inclusief de benodigde wizards om PC?s te configureren) met hun abonnementen maar aangezien de Nederlandse providers blijkbaar nog genoeg publieke adressen hebben maken zij geen haast. Als het echt moet dan kunnen zij hun klanten altijd nog een abonnements vorm aan kunnen bieden die gebruikt maakt van een adres uit de private reeksen en translatie methoden toepassen op het koppelvlak met hun klanten. De hobbyisten, of early adaptors als je het zo wil noemen, onder de consumenten zullen door het spelen met IPv6 de eerste push kunnen geven maar snel zal dat niet gaan want dat is maar een select groepje gebruikers. De normale huis, tuin en keuken gebruiker of de klein zakelijke klant heeft helemaal geen reden om zijn thuis of bedrijfsnetwerkje om te zetten, als ie daar al de kennis voor heeft, want dat zijn toch al prive netwerkjes achter 1 enkel publiek IP adres en alles werkt al zoals het zou moeten. Verder dient IPv6, op dit moment, voor deze gebruikers geen enkel doel.
Als je als klant van de betere consumenten ISP die wel al IPv6 aanbiedt IPv6 wil gebruiken dan heb je verder niet zoveel extra apparatuur nodig, de laatste versies van Windows, Linux en MAC op de clients in het thuisnetwerkje kunnen al heel goed overweg met IPv6. Overschakelen kan als je een technische gebruiker bent dus zonder extra kosten en met wat gerommel in de configuraties van modem en clients, de niet-technische gebruiker zal het op dit moment niet eens interesseren of proberen.
De hardware op de meeste ISP backbones zijn al lang geschikt voor IPv6 en dat geldt ook voor de groot zakelijke prive netwerk providers met hun backbones gebaseerd op professionele apparatuur maar omdat ook hier de nood nog niet hoog genoeg is en er dus geen business case is zal hier de schakelaar ook nog niet snel omgezet worden. Invoeren van IPv6 is allereerst een kostenpost met weinig tot geen toegevoegde waarde totdat de eerste ?killer applicaties? zich aandienen in de vorm van persoonlijke communicatie systemen en verdere machine-to-machine integratie over publieke IP netwerken. Zolang sommige multinationals nog steeds publieke adressen gebruiken op hun prive wide area netwerken zonder dat deze nodes direct met het internet communiceren is de nood niet hoog genoeg om een kostbare IPv6 migratie uit te voeren. Met behulp van tunneling technieken kunnen de backbones en WAN verbindingen redelijk simpel worden omgezet maar de winst aan IP addressen wordt juist gehaald aan de client- of LAN zijde en juist daar is het lastig omzetten vanwege de grote diversiteit aan apparatuur. Daar komt ook nog eens bij dat netwerk management systemen en logging systemen aangepast dienen te worden.
De echte push met bijbehorende IPv6 killer applicaties zal waarschijnlijk uit de Aziatische regio komen simpelweg doordat daar een explosie van nieuwe internet gebruikers plaats vindt die vooral met mobiele- en persoonlijke apparatuur aan het internet hangen en omdat in die regio de door RIPE toebedeelde addressen al schaars zijn.
In de tussentijd zal je zien dat in Nederland en in Europa de invoering en gebruik van IPv6 langzaam aan toe zal nemen en met name bij het implementeren van nieuwe- of vervangings netwerken.
Marcel van Wort
Senior Consultant
Orange Business Services
http://www.orange-business.com
De doorsnee consument weet niet eens wat een ‘IP adres’ is. Het valt dan ook moeilijk aan hen te verkopen om een investering te doen in een nieuwe modem. De consument zal het beschouwen als een zaak voor de Internet Provider. Zo zal het ook gaan. Nieuwe klanten krijgen een IPv6 modem en bestaande klanten krijgen een nieuw IPv6 modem bij contractverlenging. De rest zal geconnecteerd blijven via translatie en zullen uiteindelijk toch wel een nieuw modem krijgen gelijktijdig met een speed upgrade.
Voor bedrijven is het ook geen issue. De investering in nieuwe IPv6 modems/hardware is een fractie van de kosten die moeten gemaakt aan specialisten-uren en aan bijscholing van de systeem- en netwerkbeheerders. De kosten zitten, zoals gewoonlijk, niet in het ‘ijzer’ maar in de uren. Daarbij zijn is veel netwerkapparatuur al lang IPv6 compliant..
Bart van den Berg
Netwerkspecialist