Ict’ers lijken zich geen zorgen te maken over een eventueel tekort aan werknemers vanaf 2012. Dat blijkt uit reacties op berichtgeving van Computable. De ict’er staat daarmee lijnrecht tegenover zijn werkgever, die bang is dat er te weinig werknemers zullen zijn als de babyboomgeneratie over een paar jaar met pensioen gaat.
Onlangs zei managing director Ludwig Hoeksema van organisatieadviesbureau Berenschot, dat werkgevers te weinig rekening houden met het aantal babyboomers dat in 2012 met pensioen gaat. Door het tekort aan ict’ers dat dan begint te ontstaan, zouden de overgebleven werknemers hetzelfde werk moeten doen met minder mensen.
Ook werkgevers die deelnamen aan het onderzoek Top ICT Werkgevers 2009 vrezen een tekort. Zij vermoeden bovendien dat jonge werknemers elders aan het werk gaan, doordat ict-werkgevers sinds de start van de recessie weinig aandacht hebben voor de balans tussen werk en privé.
Onderhandelingspositie
Ict’ers die de berichtgeving daarover lazen, herkennen zich niet in de conclusies van de werkgevers. Een groot deel is vooral verbaasd, omdat het aantal oudere automatiseerders erg klein zou zijn. Daardoor zal het met die uitstroom ook wel meevallen, vermoeden de reageerders.
‘Ik kom heel weinig it’ers van boven de vijftig tegen’, luidt een van de eerste berichten. ‘En boven de zestig zijn ze op een hand te tellen. Ik loop al zo’n tien jaar mee en heb bij vele bedrijven gezeten.’ Ook iemand die schrijft onder de naam ‘Frank’ maakt zich geen zorgen. ‘Ik zie het probleem niet. Ik kijk juist uit naar 2012′, zegt hij. ‘Dan sta je als werknemer eindelijk weer sterk in de onderhandelingspositie.’
Een enkeling heeft wél nagedacht wat er moet gebeuren als het probleem van de uitstromende babyboomer toch groter blijkt dan verwacht. ‘Pieter’ heeft wel een oplossing. ‘Hoezo een probleem? Er komen elk jaar 26.000 nieuwe Nederlanders ons land binnen. Werknemers genoeg.’