Op dit moment kunnen landencodes voor domeinnamen zoals .nl alleen nog maar bestaan uit latijnse tekens: A tot Z. Maar dat gaat veranderen: het wereldwijd regulerende Internet-orgaan Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) heeft namelijk bepaald dat ook niet-Latijnse tekens voortaan onderdeel mogen uitmaken van domeinnaam-extensies.
Vanaf 16 November 2009 kunnen landen een top-level-domein aanvragen in hun eigen schrift. In een latere fase zullen ook generieke top-level-domeinen (zoals .com en .org) volgen. Hierover wordt een beslissing genomen op de volgende ICANN-vergadering in maart.
Door de komst van deze Internationalized domain names (IDN) kunnen internetgebruikers voortaan gebruikmaken van een ander schrift dan het Latijnse. Daardoor kunnen bijvoorbeeld Chinezen, Arabieren en Grieken website-adressen aanvragen in hun eigen taal en schrift en vanaf hun normale toetsenbord.
Tot nu toe was het alleen mogelijk om delen van domeinnamen te schrijven in niet-Latijnse tekens. Dat gold echter niet voor domeinnaam-extensies zoals .nl.
Meer dan één internet
Het gebruik van IDN's is al decennialang een discussiepunt. De beslissing van ICANN is dan ook met recht historisch te noemen. De beslissing is ondermeer ingegeven door de angst dat zonder IDN's mogelijk verschillende, gescheiden internetten zouden ontstaan.
Meer dan de helft van de internetgebruikers wereldwijd gebruikt een ander schrift dan het Latijnse.
Wat een goed nieuws, voor de eigenaren van de phishing sites! Geweldig dit.
Hebben we eindelijk eens een universeel medium voor iedereen te gebruiken, gaan we het lekker weer uitbreiden en dus de eenvoud verprutsen … en bedankt.