Een netwerk meeting of workshop over open source met nieuwkomers aan boord zijn prachtige bijeenkomsten. Aan de ene kant zitten open source-professionals die 'hun kindje' een warm hart toedragen. Daar tegenover de nieuwelingen: neutraal geïnteresseerde mensen in open source. Geen liefde, geen voorkeur, pure onschuld. Ze zijn vaak sceptisch tegenover open source. Het verschil in achtergrond leidt vaak tot gesteggel. Wie heeft er gelijk?
Wat de boer niet kent, vreet ie niet, oost west, thuis best, zoals het klokje thuis tikt en ga zo maar door. Dat zijn niet voor niets spreekwoorden. Als we het onbekende open source aan de orde stellen, is de primaire reactie niet anders. Maar dat gebeurt niet vanuit een negatieve gedachte tegenover de open innovatie an sich. Het is pure onwetendheid of wat men gewend is. Dat voert de boventoon bij nieuwkomers.
Wespensteek
Open source-insiders worden er moedeloos van. Telkens weer moeten ze vechten voor hun gelijk dat toch zo duidelijk aantoonbaar is. Ik noem dat 'gelijk' de kernwaarden van open source, waar closed source niet van kan winnen. Onomstotelijk, het is er. Maar onbekend maakt onbemind. En een verandering in hoe je de automatiseringswereld ziet, kun je niet afdwingen. Bij sommigen is dat een kwestie van minuten, anderen doen daar jaren over of maken de draai nooit. Frustrerend als je overduidelijke innovatie op tafel legt.
Open source-aanhangers reageren vaak als door een wesp gestoken op kritiek van sceptici. Discussies lopen hoog op omdat nieuwkomers vaak ongewild in de hoek worden gedrukt van closed source-aanhangers, terwijl men zich van geen hoek bewust is en zich aangevallen voelt. Dat komt maar al te vaak voor. Tijdens meetings, maar ook in de media. Hoe kunnen we dit veranderen?
Van Gaaliaans
Het positieve van dergelijke herhaling van zetten is dat je patronen gaat herkennen. Patronen kunnen worden doorbroken door beide partijen als ze weten over WAT ze het precies hebben, HOE een kernwaarde uit subjectieve beoordelingen gefilterd kunnen worden en of de WIL er is om de gedachten van de andere partij te volgen. Maar dat is inhoud. Daarvoor zit nog het proces en de relatie.
Als de relatie er meteen een is van verbaal vuur schieten, of een Van Gaaliaanse houding van 'ben ik nou zo slim of jij nou zo dom?!', dan bouw je zeker geen open verstandhouding op. Als het proces vervolgens ook nog eens ongecontroleerd wordt ingestoken om begrip, inzicht en behoefte in open source te kweken, dan ben je nog heel ver van huis om nieuwelingen te enthousiasmeren voor open source. Open source-voorvechter besef je dus dit: gelijk heb je niet, gelijk krijg je. En hoe diep deze open/gesloten-discussie verankerd kan liggen in emotie, daar wil ik een volgend artikel aan wijden.
Je krijgt gelijk, van mij, maar ik ben als FOSS-aanhanger bevooroordeeld.
Wat ik doe is nieuwe klanten een voorbeeld geven, een systeem dat ze kunnen proberen, waar ik zelfs een weinig ondersteuning voor geef, alleen om het vooroordeel weg te krijgen.
Ik heb het geluk, dat zoiets hier in Oostenrijk zo vreemd is, dat het werkt, geen enkele proprietaryleverancier doet hier zoiets.