Na de niet geheel vlekkeloos verlopen introductie van Windows Vista kijkt iedereen gespannen uit naar de ervaringen met de opvolger, Windows 7 en wellicht zelfs naar de opvolger daarvan die alweer in de steigers staat.
Aan de ervaringen met Vista is te zien dat acceptatie allerminst vanzelfsprekend is. Hoewel Microsoft het over een 'Wow' experience had was de gebruikerservaring meer een 'auw'-ervaring. Niet verbazingwekkend dus dat velen terug migreerden naar Windows XP, het oude vertrouwde 'dieseltje'. XP heeft veel (meer?) mankementen, maar die zijn tenminste bekend.
Vista had als grote nadelen:
– Reusachtig beslag op resources met trage prestaties als gevolg.
– Slechte compatibiliteit met legacy-hardware.
– Matige combinatie met legacy-applicaties.
– Voor gebruikers te sterk gewijzigde veiligheidsinstellingen, waardoor bijna elke klik gevolgd werd met een waarschuwing.
Het ligt daarom heel sterk voor de hand om Windows 7 vooral in professionele omgevingen eerst maar eens door en door te testen. Voor de consumentenomgeving heeft Microsoft, en enkele anderen, hulpmiddeltjes uitgegeven, om te kijken of het wel werkt. Die 'tools' zijn echter beperkt in hun scope. Natuurlijk kunnen niet alle applicaties worden meegenomen. Bij mij leverde de tool van Microsoft alvast een false positive op: de migratie zou moeten lukken, maar helaas. Dat was te vroeg gejuicht door de tool. Kan gebeuren.
Ik koos ervoor om Windows 7 te testen op een Sun Virtual Machine: zie www.virtualbox.org. Dat biedt prima mogelijkheden om door middel van een Professional-testversie, alleen voor ict-professionals maar dat zijn we natuurlijk allemaal, vanaf het technet van Microsoft eens grondig aan de tand te voelen op een 'schone' zij het virtuele machine. Dit is niet de plaats om mijn specifieke testervaringen op te schrijven; er zijn al heel veel technische reviews van beschikbaar. Een paar hoofdlijnen zijn wel vermeldenswaardig.
Bij mij loopt de installatie soepel, voelt de nieuwe 'look and feel' van Windows goed aan en werken veel applicaties goed op Windows 7. Een 'fijn, nieuw, fris' ervaring die voor, betalende, klanten essentieel is, hoort daarbij.
Diverse nadelen van Vista zijn echter gebleven in Windows 7. Het zou sneller zijn? Nou, niet opvallend, maar met een meting op duizendsten van seconden is het vast te zien. Toch is dat een knappe prestatie. Microsoft is er voorheen nooit in geslaagd een nieuw systeem sneller of zelfs vergelijkbaar snel te maken met het oude.
Niet alle oudere applicaties werken met Windows 7, al is er een XP-modus voor het installeren van zulke applicaties. Microsoft doet enerzijds zijn best om duidelijkheid te geven, maar heeft ook gekozen om geen legacy-garanties te geven en houdt dat beleid duidelijk vol. Wie Windows 7 kiest, kan dus genoodzaakt zijn om goed werkende hardware en goed functionerende, organisatorisch volwassen applicaties te vervangen. Dat zal meer pijn doen dan alleen de wisseling naar Windows 7. Milieutechisch is vooral het moeten afschijven van technisch en economisch uitstekende hardware buitengewoon storend. Kiezen voor Windows 7 betekent kiezen voor verandering van veel meer dan alleen het client platform. Ook in server-, infra- en periferie zijde moet worden geïnvesteerd en ik schat in dat dat veel en veel meer gaat kosten, in tijd en inspanning.
Microsoft heeft er ook een handje van om met nieuwe releases (zoals XP SP2, Vista en Windows 7) het gebruikers en applicaties uit de open source-community, zoals de Samba-servers, lastig te maken. Ik ga dus extra goed kijken of de aansluiting op Samba is gewaarborgd, waarbij implementatie van Samba imperatief is. Er zijn op het web al issues over gemeld, maar die schijnen ook weer oplosbaar te zijn. Hopelijk geldt dat laatste voor mij. Ook aansluitingen op andere platforms (Netware, Unix) verdienen aandacht, zelfs al zullen sommige daarvan uitfaseren.
Afgaand op de nieuwsberichten is ook nog niet helemaal uitgekristalliseerd hoe het met migratie- of upgradelicenties zal gaan. Het kan je geld schelen om even te wachten tot wij Nederlanders dezelfde voordelen kunnen krijgen als andere wereldbewoners. Intussen is het aan te raden om door middel van testversies Windows 7 op een open manier te verkennen. De marketingmacht van Microsoft kan niet worden overschat. Vroeg of laat wordt deze of een volgende versie heus wel standaard.
Veronderstel nu dat je voor de uitdaging staat Windows 7 in je organisatie of community geaccepteerd te krijgen. Voor Microsoft zelf is dat vanuit strategische overwegingen interessant, maar voor de meeste ict-professionals is de overdracht naar gebruikers veel belangrijker. We willen dus graag weten hoe dat werkt om Windows 7 tot geaccepteerde standaard te laten doordringen.
Natuurlijk werken mensen het gemakkelijkst op systemen die ze kennen. De meeste 'migranten' zullen vanaf Windows XP komen en zij kennen dat dus het beste. Acceptatie van een nieuwe standaard (een 'innovatie') loopt langs vaste patronen. Windows Vista was een schoolvoorbeeld en Windows 7 wordt dat ook. Laten we eerst eens lezen hoe Thompson (1967) innovatieve technologie omschrijft:
'A design for instrumental action that reduces the uncertainty in the cause-effect relationships involved in achieving a desired outcome.'
Dat betekent voor Windows 7, dat dit platform als technologie pas geaccepteerd wordt als de resultaten hiermee beter voorspelbaar worden dan met andere 'technologieën', zoals Windows XP, Linux- en Apple-platforms. Je kunt een innovatieve technologie pas hanteren en voorspellen als je hem kent.
Everett Rogers (1983) schrijft dat zulke technologische innovatie (pas) acceptatie krijgt op basis van:
– relatief voordeel. De nieuwe release moet significant beter zijn dan zijn voorganger. Bij Windows 7 is dat technisch gezien misschien wel zo, maar voor gebruikers wordt dat pas herkenbaar als ze het systeem kennen. Dat is pas na ingebruikname! Deze 'hobbel' moet Windows 7 dus nog overwinnen.
– compatibiliteit. De nieuwe release moet consistent zijn en passen bij bestaande verwachtingen, waarden, ervaringen en behoeften van 'adopters' oftwel de bedoelde gebruikers. Hoe minder compatibel Windows 7 blijkt bij de bestaande situatie en behoeften, hoe minder groot de acceptatie. Gezien de gelijkenissen met Vista durf ik niet te rekenen op een soepele acceptatie. Bij mij is liefst de helft van het, kleine, hardwarepark niet migreerbaar. Terug migreren naar XP is trouwens ook geen feest.
– complexiteit. Hoe moeilijker het nieuwe systeem te begrijpen is, hoe geringer de acceptatie is. Dit is vooral een probleem voor adoptie van Linux door Windows-gebruikers, maar naarmate de complexiteit van Windows 7 groter is ten opzichte van Windows XP zal ook dit wel voor een overstap naar Windows 7 een drempel zijn.
– trialability. Hoe makkelijker het proberen wordt gemaakt, hoe groter de adoptie. Daar heeft Windows met bèta- en trial-versies (Technet.microsoft.com) wel voor gezorgd. In combinatie met boven genoemde virtual machines kan je het redelijk ver uitproberen. Wat dit betreft kan je op gebruikersniveau al voorzichtig rondkijken met een testversie op een virtuele machine.
– observability. Hoe makkelijker het is om nut en resultaat ('toegevoegde waarde') van Windows 7 te zien, hoe sneller de adoptie plaatsvindt. Echter, tot dusver kost het alleen maar tijd, geld, moeite, etc. om het te leren kennen. Dat is een investering waar behalve betaalde professionals, alleen een relatief kleine groep gebruikers ('early adopters') voor te vinden zijn. Windows 7 oogt mooi, maar waarvoor is het nuttig? Dat is aan niet-technische gebruikers lastig uit te leggen (en aanleiding voor leuke cartoons).
Voor het verkrijgen van snelle acceptatie heeft Windows 7 daarom wel degelijk een probleem. Was de kloof tussen XP en Vista al te groot, die is nu alleen maar groter geworden. Vergeleken met andere nieuwe systemen zijn bijvoorbeeld Apple- en vooral de Linux-community zo verstandig om geen grote stappen ('revoluties') te zetten, maar gaandeweg veranderingen door te voeren. Dat model kan Microsoft vanwege zijn licentiestructuur (nog) niet zo makkelijk aannemen.
Gelet op bovenstaande 'requirements' voor soepele acceptatie, is die acceptatie voor Windows 7 dus niet vanzelfsprekend, zelfs al zouden we aannemen dat het technisch 'beter' is dan zijn voorgangers. Microsoft loopt met nieuwe Windows-versies steeds meer tegen acceptatiebarrières aan. Windows 7 laat de indruk achter van een 'Windows Vista revisited'. Kijk dus de kat uit de boom, het tijdperk dat nieuwe releases foutloos zijn is nog niet aangebroken.
Omdat uiteindelijk doorvoering van een nieuw platform toch noodzaak is, voor stabiliteit, alignment met nieuwe standaards en veiligheid bijvoorbeeld, is het verstandig om niet alleen naar de technische specs te kijken maar ook naar een doelgerichte bevordering van acceptatie. Zorg dat betrokkenen vooraf niet alleen de nadelen, maar ook de voordelen van Windows 7 kunnen ervaren.
En…wat zijn de voordelen van W7?
Microsoft heeft nu eenmaal last van de remmende voorsprong.Ze zijn de grootste en hebben dus met de meeste en uiteenlopende zaken te maken en dan ook nog backwards compatible. Bedrijven die in hun back-end van verschillende platformen gebruik maken zullen eerst moeten uitzoeken of alles wel aansluit. Bij oude organisaties staan nog vaak systemen met applicaties die ooit gebouwd zijn voor een specifiek doel en die vormen vaak een struikelblok. Een oud NT4 of VMS systeem wil je dan ook niet meer mee nemen dus zul je eerst op je nieuwe platform een nieuwe applicatie moeten bouwen.
En dan komt het kip ei probleem. je kunt moeilijk eerst migreren en je gebruikers hun oude systeem laten houden omdat ze niet zonder die oude applicatie kunnen.
Maar je nieuwe applicatie op het oude systeem testen en uitrollen en dan migreren is ook tricky.
Om alles goed te testen moeten gebruikers het nieuwe systeem met de nieuwe applicatie live gebruiken.
Deze test gebruikers zullen dan alles doen wat hun collega’s ook doen zonder terug te stappen naar het oude systeem. En ja dat kost geld. Juist die PC met die Speciale rand apparatuur zal getest moeten worden want Microsoft kan niet overal rekening mee houden.
mijn voorspelling is dat windows 7 net zo’n grote flop word als vista
Het voordeel van Windows 7 (eigenlijk 6.1) is dat er langer updates voor te krijgen zijn. Maar, ik werk met net zo veel plezier met Windows 2000 (het eerste en laatste OS van MS dat en gebruiksvriendelijk en stabiel en effici?nt is).
De compatibiliteit met hardware en applicaties is niet beter dan bij Vista met SP1 en bij XP met SP3.
De complexiteit is groter dan bij Vista en duidelijk groter dan bij XP.
De trialability was inderdaad goed geregeld.
Er is voor de meesten geen zichtbare grote stap voorwaarts, terwijl er in Nederland veel voor Seven betaald moet worden (rekening houdende met hoe MS over OEM denkt).
Een catch-22 situatie bij het huidige licentiemodel. Seven wordt voorlopig vooral met nieuwe hardware verkocht (omdat de meesten Linux niet aandurven).
ik had windows vista en tevreden liep als een trein na een aantal aanpassingen in de stabilliteit. Nu windows 7 porffesional geinstalleerd maar toch krijg ik rare foutmeldingen terwijl het om een schoon systeem gaat.
bijv. kan niet verzenden, videokaart wordt niet ondersteund, dus dvd branden gaat niet enz. gek alle systemen werkten met vista feilloos geen enkel probleem en erg snel zonder spyware, malware of andere rotzooi en gewoon op een laptop met 3 gig geheugen en 2x 100 gig harde schijf. nee ben er niet blij mee, ze zeggen dat die stabieler is dan vista, maar daar twijfel ik nu aan, vista was bij mij zeer stabiel en getest op stabilieteit. wat nu en hoe verder?