Windows 7 is gelanceerd voor het grote publiek. Desalniettemin hebben inmiddels officieel 8 miljoen mensen aan de betatest meegeholpen en al ervaringen mogen opdoen. Volgens statistieken zijn er zelfs 15 miljoen mensen die hebben meegeholpen door bij de vroegtijdige installatie van het nieuwe besturingssysteem door bij te dragen met (verplichte) feedback. Microsoft had dan ook een hele hoop informatie om zijn nieuwe besturingssysteem zo snel en goed mogelijk toegankelijk te maken voor het grote publiek.
Natuurlijk heb ook ik al ruime tijd een Windows 7-versie draaien op mijn laptop. Deze was niet aangeschaft met de laptop, maar via een upgrade geïnstalleerd. Iets waar ik, gezien de ervaring met de upgrade van zijn voorganger Vista, best huiverig over was. Mijn verwachtingspatroon was dan ook gebaseerd op een installatieproces dat mij in ieder geval weer een dag van de straat zou houden. Iets wat in de praktijk toch anders bleek te zijn. Drivers werden gelijk correct geïnstalleerd en de totale installatie (clean install) duurde slechts dertig minuten. Omdat ik de laptop vervolgens in een (voorgeprogrammeerd) domein heb geplaatst, hoefde ik alleen nog een kop koffie in te schenken terwijl alle software voor mij geïnstalleerd werd.
Nu het makkelijkste deel erop zit, kan begonnen worden met het bekijken van de interface. Het eerste wat opvalt is de Start-balk. Erg mooi afgewerkt en iconen die belangrijk zijn direct aanwezig. Wat dat betreft een prima verbetering! Verder is het uiterlijk grotendeels gelijk aan Vista, wat natuurlijk helemaal niet erg is aangezien het uiterlijk in de voorganger al vrij drastisch was aangepast. Voor de normale gebruiker is dit echter niet heel spectaculair en we gaan dan ook verder met een aantal tests.
De eerste test die ik heb uitgevoerd is vrij standaard. 'Shutdown -r -f -t 0', ook wel bekend als een herstart. Windows 7 is ontzettend snel met afsluiten en gelukkig ook met het opstarten. Ondanks dat de schijf nog druk aan het ratelen is, zijn applicaties na het inloggen bijna direct toegankelijk; alsof mijn laptop al uren op me stond te wachten.
Gedurende een tweetal weken heb ik vervolgens alle Office-applicaties en andere bekende (onder andere Pinnacle Studio, Apple iTunes, Steam) en minder bekende applicaties uitgetest. Slechts een enkele echt oude applicatie (MicroHis) bleek niet direct te werken, maar kon snel via de nieuwe XP-modus (eigenlijk een virtuele Windows XP-installatie speciaal voor applicaties) worden opgestart. Na het testen bleek dat eigenlijk alle applicaties sneller en (ook belangrijk) stabieler werken als de applicaties op vergelijkbare systemen met Windows XP en Windows Vista.
Omdat mijn laptop zowel bedrijfsmatig als privé redelijk intensief gebruikt wordt is het natuurlijk erg fijn dat eigenlijk alle werkzaamheden zonder hinder (gelijktijdig) uitgevoerd kunnen worden. Andere nieuwe functionaliteiten zoals de Virtual PC plug-in en de mogelijkheid tot het opstarten vanaf een VHD-bestand heb ik overigens nog niet uitgebreid getest, maar kleine experimenten laten al grote mogelijkheden zien.
Mijn conclusie is dan ook dat Windows 7 een zeer goede update is van Windows Vista en daarbij zoveel verbeteringen met zich meebrengt dat het simpelweg niet onder de noemer 'Service Pack' mag vallen. Mocht je in de komende periode een nieuwe computer gaan aanschaffen hoeft deze nieuwe versie van Windows dan ook zeker niet vermeden te worden door zowel de ict-gebruiker als de thuisgebruiker. Als je zit te denken aan een upgrade, voer dan eerst de Upgrade Advisor uit. Grote kans dat Windows 7 voldoende scoort op jouw Windows XP- of Windows Vista-machine.
Niks tegen Windows, maar Ubuntu 9.10 dat is pas eenvoudig en compleet.
En mijn prive- en mijn bedrijfslaptops? Gewoon er ook XP op laten staan, want het sluit nog steeds aan bij de gewenste applicaties en het draait stabiel.
Ook Vista met SP1 is bij mij heel stabiel gebleken en dat kan ik van mijn Windows 7 installaties nog niet zeggen. Dus een Service Pack wil ik Windows 7 dan ook niet noemen. Laten die er maar eerst komen.
Nogmaals Shutdown -r -f -t 0 uitgetest en de winnaar is?, XP op de oudste hardware. Niet dat die paar seconden winst bij de herstart zo belangrijk zijn. Dat geldt wel voor stabiliteit en continuiteit.
Een volgende computer windows 7? Dacht het niet. Dat wordt voor mij een Apple. Waarom? Ik ben windows en microsoft spuugzat. Waarom? Ik heb 4 PC’s, 1 met XP en 3 met Vista. Er komt geen NL licentie voor de upgrade van 3 PC’s. Dus drie keer 119,00 uitgeven? Dacht het niet. Ik ga dus maar eens ubuntu uitproberen op m’n oude XP PC en als dat wat is op m’n ander PC’s. Bye bye microsoft, bye bye windows.