Het kan niemand ontgaan zijn, Microsoft heeft het nieuwe besturingssysteem Windows 7 gelanceerd. Onze experts van het topic Besturingssystemen doen al enige tijd ervaring met het nieuwe OS op en zien dit al als nuttige opvolger van Vista. Grootste concurrent is eigenlijk dat andere systeem van Microsoft, XP. Deze experts aan het woord.
Steef-Jan Wiggers, consultant, motion10
In middels werk ik thuis met Windows 7 en heb ik met de zogenaamde 'Release Candidate' het een en ander uitgeprobeerd. Wat me als eerste opviel is de andere gebruikersinterface. Ook zijn de schermen transparanter zijn geworden. Vernieuwend is de multi-touch ondersteuning, wat een van de meest opmerkelijke nieuwe functionaliteiten zal zijn. Op het eerste gezicht lijkt het niet veel anders dan Vista, toch merk je dat heel veel zaken op de desktop soepelere lopen. Dit blijkt ook wel uit de lagere belasting van de CPU als geheugengebruik. Dit is voor mij een reden om Windows 7 te gebruiken. Mensen die van Vista gebruikmaken moeten zeker gaan overstappen. Mensen die XP gebruiken zouden eerst kunnen kijken of de extra functionaliteiten die Windows 7 biedt voor hen interessant zijn. Windows 7 wordt in eerste instantie vooral ingezet om te migreren van Vista naar 7. De ict-professional zal met name geïnteresseerd zijn in de virtualisatiemogelijkheden en het ontwikkelen van applicaties voor of op Windows 7.
Het is terecht dat het nieuwe OS van Microsoft aandacht krijgt. Zeker omdat haar voorganger nou niet een bepaald succesvol was. Ik kan me voorstellen dat Vista-gebruikers snel zullen overstappen en XP-gebruikers nog huiverig zijn en een bepaalde tijd zullen afwachten of er geen spreekwoordelijke lijken uit de kast vallen. Media-aandacht is er voldoende en ik kan me niet voorstellen dat er geen organisatie nagedacht heeft over een mogelijke upgrade. Misschien dat ze het gezien de economische situatie uitstellen.
Necati Karadag, sr. systems engineer, Avis Autoverhuur
Ik werk sinds een paar maanden met Windows 7. Op kantoor werken we nog rustig door op XP, waarom ook niet… It works still fine. Een vernieuwing gaat vrijwel altijd gepaard met de vernieuwing van je resources. Als de hardware hetzelfde blijft, welke na jaren feitelijk niet meer de prestaties levert zoals die in het begin deed, wat heeft het dan voor nut om nieuwe software te installeren als de oude nog prima voldoet? De combinatie van Windows 7 met nieuwe, optimale hardware zal vanzelfsprekend een grotere toegevoegde waarde bieden, maar dan is de vraag hoe jij ervoor staat als organisatie. Heb je de resources om optimaal met de ontwikkelingen mee te gaan of blijf je safe en kostenbesparend?
Ik zie het bij ons nog niet gebeuren, want ik zie voor de gebruikers niet meer voordelen dan dat het weinig of geen verschil uitmaakt dan de huidige gebruikte versies. Zowel Vista als Windows 7 hebben mij persoonlijk niet meer toegevoegde waarde geleverd dan dat ik van NT naar XP overstapte bijvoorbeeld. Momenteel is dit een low priority en staats nog niet eens op de to do list.
Björn Bats, consultant, 4virtualization
Ik werk al geruime tijd met Windows 7 en ben hierover zeer enthousiast. Het is snel en stabiel en ik gebruik het dagelijks op mijn laptop en privé-pc. Voor bedrijven kunnen AppLocker, DirectAccess, BranchCache en BitLocker een reden zijn om over te stappen. Tegen particulieren zou ik zeker zeggen, stap over. Voor bedrijven is dit uiteraard anders aangezien hiervoor gekeken moet worden naar het nut, de noodzaak en dingen zoals applicatiecompatibiliteit.
Raphael Schuring, systems en networking engineer, Ormer ICT Dienstverlening
Al sinds het uitkomen van de eerste 'Release Candidate' van Windows 7 werk ik met deze nieuwe versie. Normaal gesproken loop ik niet zo op de zaken vooruit, maar na eerder geproefd te hebben aan de beta-versies, kon ik het toch niet laten. Het verschil ten opzichte van Windows Vista was daar groot genoeg voor. Mijn eerste indruk van Windows 7 was dat de interface veel vlotter was. Windows Vista gaf de indruk dat zelfs eenvoudige handelingen nogal wat van het systeem vergden. Microsoft heeft serieus werk gemaakt van het optimaliseren van de performance van de gebruikersinterface en dat is goed te merken.
Vooral onder de motorkap is Windows 7 verbeterd, terwijl op het gebied van beheer, group policy en gebruikersinterface de veranderingen minder ingrijpend zijn. Dat is goed nieuws voor organisaties die al gebruikmaken van Windows Vista-clients, mochten ze besluiten op de nieuwe versie over te gaan. Zeker wanneer de werkstations opereren binnen een op Windows Server 2008-gebaseerd netwerk. De veranderingen ten opzichte van Windows XP zijn groter en het trainen van gebruikers en beheerders zal daarom enige aandacht vergen. Windows XP gaat alweer acht jaar mee en begint tekenen van ouderdom te vertonen, dus upgraden kan niet veel langer worden uitgesteld. Voor die organisaties die nog met Windows XP werken is het zeker zinvol om Vista over te slaan en te gaan werken met de nieuwste versie van het Windows-OS. Daarvoor is het besturingssysteem tot een voldoende volwassen niveau getild.
Bart Muijzer, systems solutions architect, systems practice, Sun Microsystems Nederland
Ik ben niet van de Windows, ik ben van de Unix. Windows 7 ga ik daarom denk ik hoogstens tegenkomen om mee te integreren of inter-operabel mee te zijn. Wat ik wel zie aan de reacties her en der is dat Windows 7 is wat Vista had moeten zijn. 'Men' is best positief zo op het eerste gezicht en zonder de nieuwigheden of verbeteringen te kennen: het zal wel weer haasje over gaan worden tussen Windows 7 en de Linux'en van deze wereld… Die kijken goed naar elkaars features en (on)mogelijkheden.
Fred van Alphen, director professional services, Green Valley
Het is in het verleden bij Microsoft altijd wijs gebleken om niet met de eerste release aan de slag te gaan. Traditioneel wil het dat er vele 'non-documented features' en security issues in zitten. Ik kijk, zoals altijd bij nieuwe besturingsystemen of bedrijfskritische applicaties, de kat even uit de boom. Uiteraard zal ik op een bepaald moment over (moeten) gaan. Ik denk derhalve dat Windows7 met name bij de hobbyisten en privégebruikers als eerst geïnstalleerd zal worden en dat over een jaar de meesten bedrijven langzaam zullen volgen. Als het eenmaal wordt ingezet, dan zal het met name gebeuren aan de clientkant (laptops en desktops). Ik verwacht dat de centrale systemen Unix-oriented blijven, dit in verband met de schaalbaarheid. De eerste geluiden over Windows7 zijn echter positief. Met name performance wordt vaak genoemd als een verbeterpunt en daarnaast ook de grafische ontwikkeling.
Helmer Zandbergen, senior system engineer, Inter Access
Persoonlijk gebruik ik Windows 7 al sinds de eerste beta's uit januari en ik moet zeggen dat ik vanaf het eerste begin niet meer terug wilde naar Windows Vista. Overigens heeft dit niets met Windows Vista zelf te maken. Nadat ik Windows 7 eerst op mijn laptop had geïnstalleerd heb ik na een korte evaluatieperiode ook alle andere (thuis)-pc's voorzien van Windows 7. Naast alle verbeteringen voor het thuisgebruik (HomeGroup, MediaCenter, Libraries) heeft Windows 7 volgens mij ook zeker voor de zakelijke markt een meerwaarde ten opzichte van Windows Vista of XP. Ik noem : BitLocker ToGo, DirectAccess en BranchCache (de laatste twee in combinatie met Windows Server 2008 R2).
Ron Moerman, technology officer, Sogeti Nederland
Dat we in meerderheid op Windows XP zijn blijven draaien en Vista niet zagen zitten, is de afgelopen paar jaar wel duidelijk geworden; in Nederland heeft Vista niet meer dan 14 procent marktaandeel behaald. Dit betekent dat organisaties in Nederland en ook hun ict-leveranciers het migreren van de werkplek naar een nieuw besturingssysteem misschien wel een beetje verleerd zijn. Laten we de gebruikerskant van de organisatie niet vergeten, want die hebben ook al jaren geen nieuwe werkplek meer hoeven testen, accepteren en aanleren. Kunnen we dus nog wel migreren? Niet de techniek maar de aanpak en de gebruikersorganisatie wordt de uitdaging!
Rémon Kist, sr. consultant, Deloitte
Op dit moment maak ik sinds twee weken gebruik van Windows 7. De installatie verliep vlekkeloos en er werd mij alleen gevraagd om de tijd, tijdszone, stad en land, toetsenbordindeling en natuurlijk de serial key. Hierna heeft het OS zichzelf vlekkeloos geïnstalleerd. Ik kan mij voorstellen, dat dit voor een doorsnee gebruiker erg goed te doen is, daar er geen moeilijke vragen worden gesteld over netwerkinstellingen, etc. De pc doet het vanaf het eerste moment zoals een pc het moet doen. Het systeem reageert vlot en een aantal zaken is er qua gebruik op vooruit gegaan. Tevens heb ik Office 2007 geïnstalleerd. Ook hierbij geen problemen, evenals een aantal andere programma's. Positief vind ik ook de gadget sidebar, welke nu in losse componenten over je bureaublad te verdelen valt. Nog maar kort in gebruik, maar tot nog toe positief.
Michel van der Kleij, sr, Unix-/Linux-consultant, Tukcedo Services
Tja, als Linux- en Unix-expert heb ik natuurlijk geen op de praktijk gefundeerde mening over Windows 7. Ik verwacht dat in de huidige turbulente crisistijd het aantal overstappers gering zal zijn. Immers, als je XP prima hebt draaien, waarom zou je dan geld uitgeven aan weer een nieuw (hoe mooi ook) OS terwijl je budget al fors minder is? Tevens zijn de pc-verkopen de laatste tijd ingezakt, zodat ook datgene wat via het 'nieuwe' circuit binnenkomt aanmerkelijk minder zal zijn. Voor het bedrijf waar we momenteel werken geldt grotendeels hetzelfde: Windows 7 zal hardware-upgrades noodzakelijk maken, dus zolang XP nog door Microsoft wordt ondersteund, is er ook voor dit bedrijf weinig reden om over te stappen. Daarnaast is het sowieso niet een bedrijf dat voorop loopt met nieuwe ontwikkelingen. Men kijkt eerst een aantal jaren de kat uit de boom.
Alex van Hout, infrastructuurarchitect, Capgemini
Bij de komst van Vista werd ons veel schoons beloofd. Er werden legio verbeteringen in zowel de presentatie als in de interne werking en op het gebied van veiligheid beloofd. De werkelijkheid bleek echter veel minder rooskleurig. Met de komst van Windows 7 heeft Microsoft zijn huiswerk duidelijk beter gedaan. De performance is goed, driver-ondersteuning is aanwezig en software kan nu worden geïnstalleerd nadat één keer is aangegeven dat je als gebruiker deze software vertrouwd. Het ziet er weer net iets gelikter uit dan Vista en ook over de functionaliteit van de grafische interface is nog een keer extra nagedacht.
Opvallend is dat de hardware-eisen nagenoeg gelijk gebleven zijn, er is nu alleen zestien gigabyte diskruimte nodig in plaats van de vijftien voor Vista. Wat er exact binnenin is veranderd is natuurlijk niet zichtbaar, maar het onderbuikgevoel is dat dit intern Vista is, met het laatste servicepack. Een hele nieuwe verbetering is de XP-virtualisatie, door Microsoft genoemd 'Windows XP mode'. Deze maakt het mogelijk om oude XP-applicaties te draaien die anders niet meer bruikbaar waren. Een doorsnee gebruiker zal (zo is de belofte) niet eens merken dat er 'iets' extra's gebeurt om zijn applicaties te draaien. Waarschijnlijk om problemen met Neelie Kroes te vermijden moet dit achteraf geïnstalleerd worden. Al met al heeft Microsoft met Windows 7 eindelijk de waardige opvolger van Windows XP. Ik wil alleen mijn Classic-startmenu terug!
Erwin Zwart, eigenaar, GuruCE
Ik heb al twee maanden Windows 7 geïnstalleerd op mijn werk laptop. Op het moment dat ik Windows 7 in mijn handen heb gekregen waren er al drivers beschikbaar. Het was installeren en werken. Dit is dus al meteen een groot verschil met Vista. Ik heb Vista volledig overgeslagen omdat de developmenttools waarmee wij werken problemen zouden geven (niet werken, crashen, etc). Dit tezamen met de vele problemen die ik kreeg te horen van de 'gewone' gebruiker was daarom het besluit Vista over te slaan. Op mijn werk-pc heb ik, als ontwikkelaar, Visual Studio 2008 geïnstalleerd, met de bijbehorende updates en tools. Ook heb ik allerlei andere (niet-Microsoft) programma's geïnstalleerd en alles draait. Dus qua compatibiliteit zit het dus wel goed.
Eigenlijk zou ik nu Windows 7 aanraden aan iedereen, mits de drivers aanwezig zijn. Het werkt prettig, ziet er fancy uit en het is snel. Programma's starten gaat veel sneller dan in XP, maar ook het opstarten zelf gaat sneller. Ook lijkt het veel stabieler te draaien dan XP en mijn laptop komt nu ook altijd netjes uit standby, waar dat in XP nog weleens haperde. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog geen negatief punt kan verzinnen naast het feit dat je moet zoeken naar je vertrouwde programma's/instellingen, maar dat is altijd zo met iets nieuws. Wat me ook opviel in de boekenwinkels is dat er al een ruim aanbod is aan boeken voor Windows 7 en daarmee lijkt het erop dat de markt iets beter is voorbereid op een nieuw OS dan dat er een je wordt opgelegd.
Wat is er op het eerste gezicht nieuw is? De taakbalk heeft een nieuw jasje met vaste programma's. Je krijgt dus nooit een overvolle taakbalk. Ook heeft Windows 7 een virtuele XP-machine waarbij je oudere programma's kunt draaien. Ik ben ook een fanatiek gebruiker van virtuele machines en dan met name VMware. Eerlijk is eerlijk Virutal PC haalt het niet bij VMware. Hierrin kan je namelijk ook snapshots maken van je virtuele machine en linked clones. Virtual PC heeft nu wel een mogelijkheid om usb te hosten. Dat betekent dat je elk usb-device kunt gebruiken in je virtuele machine (dit is standaard in VMware).
Kortom draai je XP, meteen overgaan naar Windows 7. Voor Vista kan ik dit niet beoordelen, aangezien ik dit niet gebruik, maar mijn gevoel zegt ook overgaan. Uiteraard moeten we ook nog een tweede review doen op het moment dat het een (half) jaar draait en of het nog steeds zo goed is, maar vooralsnog ziet het er goed uit.
Experts gezocht
Computable is bezig om al zijn 26 topics te voorzien van een expertpanel. Voor de komende tijd zijn wij op zoek naar experts op de volgende vakgebieden:
Besturingssystemen: besturingssystemen@computable.nl
Beleid: beleid@computable.nl
Maatschappij: maatschappij@computable.nl
eHRM: ehrm@computable.nl
Internet: internet@computable.nl
Ben jij expert op een van bovengenoemde vakgebieden, stuur dan een e-mail met je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar het bijbehorende e-mailadres.
XP meteen overgaan naar Windows 7? Ik blijf voorlopig productie draaien op XP. Seven kan niet omgaan met het Linux filesystems (NIH). Andersom kan uiteraard wel. Seven is minder stabiel dan de eerste release van Vista. Seven gebruikers kunnen gelukkig wel profiteren van de drivers voor Vista.
Het valt me trouwens op dat sommige experts maar een beperkte Seven (en soms ook maar een beperkte Vista) ervaring hebben. Sommige expertmeningen zijn niet eens gebaseerd op eigen ervaring!
Heb zelf 8 jaar XP ervaring, 3 jaar ervaring met Vista en 1 jaar Seven ervaring. Toch wil ik me op dit gebied geen expert noemen.
@ICT-er: Tussen jezelf hier “expert noemen” en “ervarings expert ZIJN” liggen honderduizenden toetsaanslagen en muisclicks, veel trail and error, en vooral veel ervaring opgedaan hebben.
” Toch wil ik me op dit gebied geen expert noemen.”
Je kunt niet eeuwig bescheiden blijven…. Het is toch je ervaring die telt, niet de job-title 🙂 of het behaalde certicaatje “ms vista support” ;-P
RV, ik zou me pas een Windows Seven expert willen noemen als ik een gedegen advies kan geven over een eventuele migratie (met kosten, doorlooptijd, specifieke aandachtspunten, testplan, enz.). Wie heeft al voldoende ervaring met Vista naar Seven upgrades, met AppLocker, DirectAccess, BranchCache en BitLocker, enz. Wie heeft ervaring met Seven clients i.k.m. Win 2008 server en wellicht andere server platvormen? Ik nog niet, dus ik ben koning eenoog op dit gebied. Sommige van de experts geven bruikbare adviezen (geven dus ook aan wat ze nog niet weten), anderen kletsen maar wat.
@ICT-er
Mijn hemel, een verademing, jezelf als koning eenoog te betitelen zal velen, die zich expert noemen, niet bevallen maar je opmerkingen zijn waardevol vanwege je ervaring.
Wat overigens opvallend is, dat na zovele jaren experts nog steeds met verwondering konstateren dat de installatie zonder problemen verliep. Dat op zich zegt genoeg over de hele ICT-branche en MS in het bijzonder.
Fred van Alphen:
“Het is in het verleden bij Microsoft altijd wijs gebleken om niet met de eerste release aan de slag te gaan.”
Het maakt helemaal geen fluit uit of je in dat opzicht nu wel of niet wacht. Er worden namelijk simpelweg steeds continue security-updates uitgebracht door Microsoft.
Intussen worden de oudere versies langzaam afgeschaft: er komen geen security-updates meer voor uit. Op zich is dat niet vreemd voor een bedrijfstak – maar de harde conclusie is dat er nog nimmer een Windows-OS op de markt is geweest die veilig te gebruiken is (op internet).
Windows7 werkt fantastisch. Ik ben er van overtuigd dat dit een waardige opvolger van XP zal zijn die nog lange tijd mee gaat zoals XP nu doet. Maar hoe fantastisch W7 ook is ten opzichte van voorgaande versies, ik blijf bij mijn Appeltje OS X 😉