Philips wil het aantal ict-leveranciers waarmee het zaken doet, drastisch verminderen. Het is een van de maatregelen om de kosten te reduceren. Het elektronicaconcern zou het aantal it-partners van achthonderd terug willen brengen naar tien. Het op handen zijnde contract met T-Systems is hiervan een voorbeeld. De Duitse automatiseerder neemt het beheer van de datacentra en de SAP-applicaties en de daarbij horende contracten van de huidige it-partners over.
T-Systems rekende in de aanbesteding voor datacentrabeheer af met de drie andere meedingers: Atos Origin, IBM en Tata Consultancy Services. Het contract zou een waarde hebben van ruim zeshonderd miljoen euro. De overeenkomst is nog niet definitief ondertekend. Philips zou voor T-Systems hebben gekozen vanwege de flexibele, op maat gesneden SAP-diensten (‘SAP op afroep’) die de Duitse automatiseerder aanbiedt.
Maarten de Vries, verantwoordelijk voor it- en voorraadmanagement bij Philips, liet in de Economic Times optekenen dat de ict-kosten in 2011 met 30 procent moeten zijn verlaagd. Naast uitbesteding van het beheer van de rekencentra wil het elektronicaconcern zijn veertig helpdesks wereldwijd onderbrengen bij één partij. Verder onderzoekt het bedrijf of het nog meer ict-taken kan onderbrengen in India. Door meer gebruik te maken van zijn goedkope Bangalore-centrum wil Philips nieuwe it-projecten kunnen blijven uitvoeren. Daarnaast werkt het concern nauw samen met een aantal offhore-specialisten, zoals Infosys en Mahindra Satyam.
Uitdijen
De bezuinigingsmaatregelen zijn gericht op het reduceren van operationale kosten. Daarom wil De Vries ook het aantal it-partners waarmee Philips werkt, sterk terugdringen tot een select groepje voorkeursleveranciers. Die kunnen de contacten met andere it-bedrijven onderhouden. Overigens voeren multinationals regelmatig dit soort operaties uit. Na een aantal jaren blijkt de groep leveranciers toch weer te zijn uitgedijd.