Ict'ers kunnen vanaf 2012 gouden tijden verwachten. Dat zegt managing director Ludwig Hoeksema van organisatieadviesbureau Berenschot. Doordat de oudere werknemers dan met pensioen gaan, is er veel vraag naar jonge hoogopgeleiden. Zij moeten alleen wel meer werk verzetten met minder mensen.
De grote vraag naar werknemers met een vakinhoudelijke opleiding, zoals ict'ers, zou vooral veroorzaakt worden doordat werkgevers nu weinig rekening houden met de toekomstige uitstroom van de babyboomers. Zij werden geboren in de jaren vijftig en gaan binnenkort met pensioen. 'Door de economische teruggang is het aantal banen gekrompen, waardoor het probleem minder nijpend lijkt', zegt Hoeksema in gesprek met Computables zusterblad Intermediair. 'Het zoeken naar oplossingen wordt op de lange baan geschoven.'
Leeftijdsbewust
Hoeksema doet zijn uitspraak naar aanleiding van het tweejaarlijkse onderzoek 'Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement' van Berenschot. Daaruit blijkt dat nog geen kwart van de werkgevers zich bezighoudt met 'leeftijdsbewust personeelsbeleid'. In 2007 vond bijna een derde van de bedrijven dat een belangrijk onderwerp.
De managing director van het organisatieadviesbureau vreest dat de werkgevers door hun huidige beleid over een paar jaar in de problemen komen. Het is volgens hem goed mogelijk dat het er dan weer meer werk is, maar minder personeel. Hoeksema: 'Het gros van de bedrijven verwacht tot 2011 nog te krimpen en daarna te stabiliseren. Treedt daarna ook het verwachte economisch herstel op, dan komt de klap dubbel zo hard aan.' Hoewel de jonge hoogopgeleide ict'ers tegen die tijd dus erg in trek zijn, betekent het wel dat ze extra hard moeten werken.
Flexibiliteit en waardering
Eerder bleek iets soortgelijks uit het onderzoeksrapport Top ICT Werkgevers Nederland 2009. Volgens de analisten die hun onderzoek deden in opdracht van uitgeverij CRF doen werkgevers er goed aan nu al ict'ers aan zich te binden. Vooral personeelsleden die geboren zijn tussen 1977 en 1990 zouden de aandacht moeten krijgen, omdat zij gewend zijn aan luxe en andere wensen hebben dan de babyboomers. Zo zouden zij vooral flexibiliteit, afwisseling en waardering belangrijk vinden, aldus de onderzoekers.
Het is dan wel te hopen dat er uberhaupt nog “jonge icter” over zijn. Kan me voorstellen dat vele jongeren nu eieren voor hun geld kiezen en aan de slag gaan in niet-ict-sectoren.
Of door de schaarste aan echt goed ict personeel kunnen de “pensioen-gegadigden” straks gewoon door blijven werken (als ze ervoor kiezen willen) tegen velen malen hoger salaris…. simpelweg omdat zij dan de enige (groep) zijn die de kennis in huis hebben.
Bij de IT dienstverleners werken uberhaupt nauwelijks mensen boven de 50. Lijkt me meer een probleem voor de overheid en een deel van het bedrijfsleven. Bij iedere crisis gaat vooral het oudere persooneel eruit. Zit zelf in de werving en selectie en het patroon is iedere keer hetzelfde.
Sluit me bij de laatste aan. Ik was al helemaal verbaasd om te lezen dat er in 2012 oudere ICT-ers met pensioen gaan. In mijn beleving werken er in de ICT nauwelijks mensen boven de 60.
Ik kom heeeel weinig it-ers boven de 50 tegen, boven de 60 zijn op 1 hand te tellen, en ik loop al zo’n 10 jaar mee en heb bij vele bedrijven gezeten.
ik denk dat er weinig babyboomers in de ICT zitten, en dat het vertrek van babyboomers meer een probleem is in andere sectoren.
Hoezo een probleem? Er komen toch elk jaar 26000 nieuwe Nederlanders ons land binnen. Werknemers genoeg.
Zelf ben ik uit 1953 en heb heel lang voor een softwarehouse gewerkt. Maar ook ik ben op een gegeven moment overgestapt naar een reguliere baan (nog wel in de ICT. Pas in 2018 word ik pensioengerechtigd, maar ik wil dan best nog wel wat langer doorwerken. Misschien wel minder uur per week voor hetzelfde salaris 🙂
Computable waar zijn jullie mee bezig?
Dit is een voorzet om nog minder te gaan verdienen in de ICT, met als gevolg nog minder enthousiastelingen in de ICT.
En wat dan met de landelijke discussie om ouderen meer in te zetten?
Dit is regelrecht in tegenstelling met de sociale verantwoordelijkheid.
De heer Hoeksema zou zelf beter moeten weten.
Denk eerder dat het probleem wordt bij speciale pakketten waar het personeel al jaren het zelfde is. De pakketten zijn ondertussen verouderd en ook niet meer interresant om jezelf erin te specaliseren.
Weer een hele rare stelling…. In politiek Den Haag wordt constant geroepen de mensen moeten langer aan het werk blijven en de ouderen hebben we nog veels te hard nodig. ( Het bedrijfsleven denkt daar trouwens anders over).
Je moet minimaal in 1950 geboren zijn om normaal gesproken in 2015 met pensioen te gaan… In de tekst wordt gesproken mensen die in de jaren 50 geboren zijn ? Als je dus in 1955 geboren bent ga je pas met pensioen in 2020, daarna wordt het nog veel later….
Dat veel werkgevers hier niet over nadenken , een enkeling daargelaten, is natuurlijk kul, kijk maar naar de inschrijvingen bij het UWV Werkbedrijf…..allemaal ouderen.
Dan de laatste opmerking geeft totaal geen pas:”
“Vooral personeelsleden die geboren zijn tussen 1977 en 1990 zouden de aandacht moeten krijgen, omdat zij gewend zijn aan luxe en andere wensen hebben dan de babyboomers. Zo zouden zij vooral flexibiliteit, afwisseling en waardering belangrijk vinden, aldus de onderzoekers.
Ze zijn zeer zeker verwend door ouders, grootouders e.d. hoefde geen krantenwijk, auto wassen noem maar… Flexibel als een looie deur, nacht en weekendwerk ff niet heb een feessie… De afwisseling die ze zoeken is weer een andere baan, een grotere auto en meer…. Alles geld , snipperdagen, opleidingen in de baas zijn tijd. thuiswerken(moeder heeft ook een carriere) babyopvang ga maar door.
Met deze stelling komen de ouderen er toch maar bekaaid af…. hebben altijd klaar gestaan dag en nacht en zoals dus nu blijkt uit bovenstaande publicaties altijd ondergewaardeerd….
N.a.v.: “UN, 28-10-2009 12:33
Sluit me bij de laatste aan. Ik was al helemaal verbaasd om te lezen dat er in 2012 oudere ICT-ers met pensioen gaan. In mijn beleving werken er in de ICT nauwelijks mensen boven de 60.”
In 2008 zat ik in een COBOL/Mainframe-omgeving en daar was bijna iedereen 55+ (inderdaad, de teamleider en een leerling-programmeur niet). Ik heb nog een truc uit 1978 uit de kast gehaald om een probleem op te lossen.
Het hangt m.i. af van de technische omgeving, of er ouderen rondlopen.
N.a.v. Alex, 28-10-2009 13:41:
Om COBOL/Mainframe nu een speciaal pakket te noemen, verouderd en niet interessant om je in te specialiseren, dat gaat me wat ver. Maar inderdaad, het is niet object-georienteerd en studenten leren C, Java en Unix. Er blijft enige vraag naar kennis van dit soort oude omgevingen en als de jeugd die niet verwerft biedt dit kansen voor de veteranen.