Ict’ers kunnen vanaf 2012 gouden tijden verwachten. Dat zegt managing director Ludwig Hoeksema van organisatieadviesbureau Berenschot. Doordat de oudere werknemers dan met pensioen gaan, is er veel vraag naar jonge hoogopgeleiden. Zij moeten alleen wel meer werk verzetten met minder mensen.
De grote vraag naar werknemers met een vakinhoudelijke opleiding, zoals ict’ers, zou vooral veroorzaakt worden doordat werkgevers nu weinig rekening houden met de toekomstige uitstroom van de babyboomers. Zij werden geboren in de jaren vijftig en gaan binnenkort met pensioen. ‘Door de economische teruggang is het aantal banen gekrompen, waardoor het probleem minder nijpend lijkt’, zegt Hoeksema in gesprek met Computables zusterblad Intermediair. ‘Het zoeken naar oplossingen wordt op de lange baan geschoven.’
Leeftijdsbewust
Hoeksema doet zijn uitspraak naar aanleiding van het tweejaarlijkse onderzoek ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement’ van Berenschot. Daaruit blijkt dat nog geen kwart van de werkgevers zich bezighoudt met ‘leeftijdsbewust personeelsbeleid’. In 2007 vond bijna een derde van de bedrijven dat een belangrijk onderwerp.
De managing director van het organisatieadviesbureau vreest dat de werkgevers door hun huidige beleid over een paar jaar in de problemen komen. Het is volgens hem goed mogelijk dat het er dan weer meer werk is, maar minder personeel. Hoeksema: ‘Het gros van de bedrijven verwacht tot 2011 nog te krimpen en daarna te stabiliseren. Treedt daarna ook het verwachte economisch herstel op, dan komt de klap dubbel zo hard aan.’ Hoewel de jonge hoogopgeleide ict’ers tegen die tijd dus erg in trek zijn, betekent het wel dat ze extra hard moeten werken.
Flexibiliteit en waardering
Eerder bleek iets soortgelijks uit het onderzoeksrapport Top ICT Werkgevers Nederland 2009. Volgens de analisten die hun onderzoek deden in opdracht van uitgeverij CRF doen werkgevers er goed aan nu al ict’ers aan zich te binden. Vooral personeelsleden die geboren zijn tussen 1977 en 1990 zouden de aandacht moeten krijgen, omdat zij gewend zijn aan luxe en andere wensen hebben dan de babyboomers. Zo zouden zij vooral flexibiliteit, afwisseling en waardering belangrijk vinden, aldus de onderzoekers.