Nederland stelt een open source 'toolbox' beschikbaar aan EU-lidstaten voor het bouwen van een digitaal loket, die grensoverschrijdend ondernemen binnen Europa moet vergemakkelijken. Dat schrijft minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De open source toolbox wordt gebaseerd op softwarebouwstenen uit het Nederlandse dienstenloket.
De Europese Dienstenrichtlijn moet ondernemen in een ander EU-land vergemakkelijken. De richtlijn verplicht alle lidstaten een centraal elektronisch loket in te richten. Dienstverleners kunnen hier informatie vinden en procedures afwikkelen die nodig zijn om in een land aan de slag te gaan. Zo kunnen ze zich onder andere inschrijven bij een buitenlandse Kamer van Koophandel, vergunningen aanvragen bij een buitenlandse gemeente, zich inschrijven bij een buitenlands productschap of een ontheffing aanvragen bij een buitenlandse inspectie.
De Dienstenrichtlijn schrijft niet voor hoe het Dienstenloket eruit moet zien. Lidstaten hebben de keuze om een loket te maken voor buitenlandse dienstverleners en één voor nationale dienstverleners. Nederland kiest ervoor om alles onder te brengen in één loket. Het Dienstenloket wordt onderdeel van het bestaande Antwoord voor Bedrijven.
Deadline
Niet alle lidstaten zullen de Dienstenrichtlijn hebben uitgevoerd op de gestelde deadline. Dat blijkt uit een rapport van EuroChambers, de Europese koepelorganisatie van de Kamer van Koophandel. Slechts vier lidstaten hebben tot nu toe een wet aangenomen die tot die uitvoering moet leiden (Denemarken, Hongarije, Roemenië en Tsjechië). Zes lidstaten, waaronder Nederland, hebben een wetsvoorstel in behandeling. De overige lidstaten moeten daar nog aan beginnen.
De Europese Dienstenrichtlijn is eind 2006 door alle lidstaten van de Europese Unie aangenomen en moet voor 28 december 2009 door ieder land afzonderlijk geïmplementeerd zijn.