De gemeente Meppel heeft aan computerwederverkoper MSA-ICT uit Houten de opdracht verleend om laptops te leveren aan gezinnen met een laag inkomen. De laptops beschikken over Microsoft Office. Dat sluit volgens de gemeente het beste aan bij de software die de kinderen op school gebruiken. Naar verwachting gaat het om de levering van tweehonderd laptops. Het betreft een tweejarig contract met een optie tot verlenging met een jaar.
De gemeente Meppel stelt een laptop beschikbaar voor gezinnen met schoolgaande kinderen die een laag inkomen hebben. Volgens de gemeente kunnen jongeren in het voortgezet onderwijs niet meer zonder computer en internet. Voor gezinnen met weinig geld is de aanschaf van een computer vaak moeilijk.
Meppel schat dat er ongeveer tweehonderd laptops met toebehoren als laptoptas, optische muis, adapter, dvd's, cd's en handleiding nodig zijn. Volgens gemeentelijk beleid worden opdrachten vanaf een waarde van 50.000 euro aanbesteed. Aan deze aanbesteding 'Laptops minima' deden vier partijen mee. MSA-ICT uit Houten geworden won de opdracht. De wederverkoper levert de computer op het huisadres van de aanvrager af. Er geldt minimaal drie jaar 'pickup en return'-garantie.
Volgens een woordvoerder van de gemeente is in de aanbesteding niet specifiek naar open source gevraagd. Wel stelde de gemeente dat de software op de laptops zou worden beoordeeld vanuit de invalshoek van de doelgroep. 'De software dient niet uitzonderlijk te zijn maar overeen te komen met de studieomgeving van de kinderen,' aldus het beschrijvend document. 'Allevier de meedingers boden een Microsoft Office-oplossing aan. Logisch, want dat is ook de omgeving waarin de kinderen op school werken.'
Uit sociaal en economisch oogpunt is het beter geweest om Open Office te kiezen.
Door maar MS Office mee te leveren, “omdat iedereen het gebruikt” , zijn deze IT leveranciers niet meer dan dozenschuivers.
Een echt ICT bedrijf had tenminste open source aangeboden.
Ja want dan leer je de kinderen met een programma te werken die ze later nooit gaan gebruiken in hun werkende leven…
Dring die kinderen maar weer een voor hun nutteloos programma op omdat jij het zo graag ”ioen source” wil
Open Source komt steeds meer op in zowel overheid, semi-overheid, scholen etc. Kijk maar eens op http://www.noiv.nl
Zoals Microsoft ooit zegde: get the facts!
Ik hoop dat de kinderen er ook een stukje basis-computer-opleiding bij gekregen hebben. Met het alleen dozen schuiven kom je er niet, als je niet weet hoe je het maximale uit de laptop en geinstalleerde software kunt halen.
Gelukkig kunnen de kids – die al een beetje computer ervaring hebben – zelf ook Open Office (en andere open source sofware) op de laptop installeren.
“‘Allevier de meedingers boden een Microsoft Office-oplossing aan. Logisch, want dat is ook de omgeving waarin de kinderen op school werken.’
Helaas jammer maar waar… Het huidige onderwijs zit nog steeds opgesloten achter de raampjes uit redmond, gebonden door licentie-contracten. Dat zou een mooie ingang voor kostenbesparing en verandering kunnen zijn voor zowel onderwijs als leerlingen.
Het zou leuk zijn als leerlingen ZELF hun software keuzen konden maken en niet automatisch gebonden zijn aan de keuzen die anderen om hen heen voor hen maken.
Daar worden ze niet zelfstandig en wijzer van.