Het ministerie van Economische Zaken wil dat minimaal drie nieuwe partijen gebruik maken van de frequenties voor mobiel breedband. Het ministerie reserveert daarom zeventig procent van de totale frequentieruimte van 190 MHz voor nieuwkomers. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken heeft hiertoe de veilingregels aangepast. De 2,6 GHz-veiling vindt het eerste kwartaal van 2010 plaats.
'De veilingregels beperken Vodafone, KPN en T-Mobile in de hoeveelheid spectrum die ze kunnen verwerven', legt het ministerie uit. 'Dat zorgt ervoor dat er ruimte is voor drie nieuwkomers op de mobiele markt.'
De staatssecretaris vindt het goed dat er meer ruimte komt voor nieuwe partijen. 'Dit is goed voor de consument en voor de markt. De consument krijgt namelijk meer keus en profiteert van nieuwe diensten en de concurrentie krijgt een stevige impuls', aldus Heemskerk.
Eigenlijk zouden er twee kavels worden opgesteld voor nieuwkomers. Heemskerk wilde eigenlijk dat kabelaars UPC en Ziggo zouden bieden op dezelfde kavels als KPN, T-Mobile en Vodafone. De Tweede Kamer wist de staatssecretaris ervan te overtuigen de twee kabelaars toch als nieuwkomer te zien. Daarop besloot de staatssecretaris een derde kavel te reserveren voor een nieuwkomer. Deze nieuwe maatregel zorgde ervoor dat de veiling werd uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2010.
Bloemenveiling
Daarnaast zegt het ministerie een combinatorische klokveiling te houden. Bij dit model zijn er twee fasen: de hoofdfase en de toekenningfase. De hoofdfase is volgens het ministerie vergelijkbaar met een ouderwetse bloemenveiling waarbij de prijs transparant is en in stapjes omhoog gaat tot de vraag kleiner is dan het aanbod. 'Door deze opzet van de veiling wordt verder voorkomen dat bedrijven frequenties kopen tegen een onverantwoord hoge prijs.'
Uitstel
De veiling is vier keer uitgesteld. Oorspronkelijk stond de frequentieveiling gepland in het najaar van 2007. Hij werd uitgesteld naar begin 2008, naar eind 2008 en naar het tweede kwartaal van 2009. Staatssecretaris Heemskerk verwacht dat de veiling pas begin 2010 plaatsvinden, na een proefveiling in het vierde kwartaal van 2009. De veiling gebeurt via internet.
2,6 GHz-frequentieveiling
Met de voorgenomen veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.
Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.