De Delftse promovendus Dragos Datcu heeft een computersysteem ontwikkeld dat de basisemoties angst, woede, verbazing, blijdschap, verdriet en walging succesvol herkent. Op dinsdag 27 oktober promoveert Datcu op dit onderwerp aan de TU Delft. Twee dagen later volgt zijn collega Zhenke Yang die zich specifiek richtte op de automatische detectie van agressie in de trein.
Dragos Datcu heeft zich tijdens zijn promotie toegelegd op de automatische herkenning van emoties uit gezichtsuitdrukkingen en spraak. Hij kwam tot een werkend prototype dat in 95 procent van de gevallen de basisemoties angst, woede, verbazing, blijdschap, verdriet en walging correct signaleert.
Een systeem als dat van Datcu zou bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt in auto's om de emotionele toestand van bestuurders in te schatten en eventueel in te grijpen. Enkele exclusieve automerken hebben al een systeem om knikkebollende bestuurders te herkennen. Emotieherkenning zou een mooie aanvulling zijn, aldus de bedenker.
Spieren
‘Er is een beperkt aantal basale veranderingen in het gezicht, die samenhangen met het samentrekken of ontspannen van gezichtsspieren', zegt Datcu. ‘Mijn systeem kent twee meetmethoden voor het herkennen van een emotie in de gezichtsuitdrukking. Als eerste meet het de verandering tussen bepaalde punten op het gezicht. De afstand tussen de top van het voorhoofd en puntje van de kin neemt bijvoorbeeld toe bij verbazing.'
Het systeem let ook op de contouren van mond, ogen en wenkbrauwen. 'En zo is er voor iedere emotie een patroon dat een machine in principe kan herkennen', aldus Dactu. Hij ontwikkelde ook een manier om het gezicht in beeld te ‘vangen' en lang genoeg vast te houden om de meting te kunnen uitvoeren.
Beveiliging
Het onderzoek, dat gefinancierd wordt door de Nederlandse overheid (BSIK), biedt mogelijk een opstap naar allerlei intelligente toepassingen. Bijvoorbeeld digitale fotocamera's die op basis van emotie opnamen kunnen sorteren (zijn er genoeg blije gezichten te zien?) of helpende robots voor ouderen die op emotie reageren en handelen. Beveiligingssystemen die functioneren op basis van emotieherkenning zijn een andere optie.
Trein
Ook de NS is betrokken bij een pilot-studie op het gebied van emotieherkenning. Daar kijkt men of agressie in treincoupés wellicht automatisch is te herkennen en dus vroegtijdig te signaleren. Datcu's collega-promovendus Zhenke Yang richtte zich hierop, met dezelfde basistechnieken als Datcu. Hij had echter voornamelijk te maken met twee van de zes emoties, namelijk woede bij de aanvaller en angst bij het slachtoffer.
Treintest
Yang deed, in samenwerking met NS en ProRail een aantal proeven. Hij deed dad in het lab, maar ook in een (stilstaand) treintoestel gevuld met ingehuurde acteurs. Deze moesten bijvoorbeeld lastige dronken passagiers spelen. Anderen speelden voor conducteur. Doel was dat het systeem uit gezichtsuitdrukkingen en spraak kon opmaken of er sprake was van een (aanstaand) agressief incident.
De proeven van Yang waren gedeeltelijk succesvol. Een probleem was bijvoorbeeld dat het detectiesysteem in zoommodus niet meer goed functioneert als personen heftig bewegen. Een voordeel is wel dat de infrastructuur voor een dergelijk systeem bij de NS al voor een deel aanwezig is. Internationale treinen hebben al standaard camera's in de trein hangen die via internet te volgen zijn in een centrale controlekamer in Utrecht.
Er zijn nu echter veel te veel coupés en bijbehorende camerabeelden om effectief te kunnen scannen door (veiligheids)medewerkers van de NS. Yang: ‘Op dit moment wordt agressie dus eigenlijk altijd achteraf geconstateerd. Als je vroegtijdig en automatisch detecteert waar een incident dreigt, zou men misschien wél op tijd in kunnen grijpen.'
Als ik dit zo lees – als ict-er – vraag ik me werkelijk af wat het nut is van dit soort onderzoek. Crowd Control? Emotion Control? Total Control van de mensheid die bekeken word door een systeem zoals dit?
Tuurlijk is het een leuk stukkie technologie dat bol staat van de high tech real time data processing zoals:
– video stream processing,
– facial recognition,
– voice frequentie analyse
– motion capture analyse
Echt een masterpiece met the state-of-the-art icttechnologie.
In de meer “nobele toepassingsgebieden” zoals autobestuurder monitoring, helpende robots voor ouderen, kan ik me wel vinden. Ict techniek die de mensheid ondersteund en bijstaan. Nix mis mee.
Total-Emotion-Control:
Echter… ik lees steeds meer van dit soort “agressie-detector uitvindings” berichten in de media.
Dan vraag ik mezelf wel af.. waar is het allemaal goed voor??. De overheid als financier van dit project, toepassingen zoals digitale camera die emoties kunnen herkennen op gezichten in foto’s, en beveiligings-systemen.
Langzaam vult mijn geest zich met beelden uit science fiction films zoals : 1984, The Truman Show, Terminator en als laatste Equilibrium. Hierin is de eens zo levendige mensheid, gereduceerd tot een grijze massa – vooral emotieloze – werkslaven, die iedere ochtend hun “drug-shot” moeten nemen…
Big Brother realy is monitoring you:
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat we – door deze technologie?n – steeds dichter bij een Orwellian Big Brother State gaan komen. Waarbij het straks – bij wet – ongeoorloofd is om je emoties zomaar spontaan te uiten. Alleen op staats-recept op zondag, bijeengedreven in grote emotie-reservaten (genaamd voetbalstadions) en onder genot van alcohol, mag je dan – als mens van vlees en bloed – nog heftige emoties vertonen. Uiteraard wel geregistreerd met je clubpas onder het wakend oog van de ME en deze agressie-detectie systemen.
Vooral de laatste zin van dit artikel baart me zorgen:
“Als je vroegtijdig en automatisch detecteert waar een incident dreigt, zou men misschien w?l op tijd in kunnen grijpen.”
Dit preventieve gedachtengoedje doet me denken aan scenario’s zoals te zien is in de film “Minority Report”
Massive preventive crowd control door remote viewing technieken….
What’s next?
Ik ben ook benieuwd wat de volgende uitvinding in deze reeks gaat worden:
– Neuro-chip-implants waarmee een ander op afstand jouw emoties kan (bij)regelen?
– Digicameras die wireless [fotos + gps co?rdinaten] van boze mensen uploaden naar Klpd, Aivd?
– Subliminal mind programming via HD tv?
– Preventive irisscans
– Realtime oogsten van biometrics (hartslag, bloeddruk)
Wat is er nu al mogelijk?
Wie weet worden ? anno 2009 al je emails, blogteksten, MSN berichtjes, Twitters, forums en Nederlandse websites allang automatisch door bots gescanned op AGRESSIEF TAALGEBRUIK?? door Nederlandse Cybercops of overheid. Met als publiek excuus ?dat je mogelijk een terrorist zou kunnen worden omdat je boos bent op de regering??. Techno-logisch gezien is dit al jaren mogelijk, sinds de uitvinding van de internet-spider-bots, gebruikt door internet search engine zoals Google, Bing, Google, Yahoo
Emoties zijn de basis van je gezondheid:
Dan vragen we ons nog steeds af hoe het komt dat Nederland in een rap tempo stijgt in de top-10 van het aantal kankerpatienten? Juist ja, lekker blijven opkroppen die emoties,daar groeien kankercellen goed op 😉
Blijf waakzaam:
De (ict) techniek die NU het daglicht mag! verdragen, is al jaren terug uitgevonden in laboratoria en word al lang en breed toegepast.
Linkje over achtergrond van HD TV technologie:
http://educate-yourself.org/cn/ottmindcontrolHDTVtechnology26jan09.shtml