Ict'ers kiezen niet voor een baan bij het UWV omdat de uitkeringsinstantie hen te weinig salaris biedt. 'We ervaren dat de markt voor ict'ers nog steeds lastig is door het verschil in arbeidsvoorwaarden en de aarzeling van mensen om over te stappen', zegt een woordvoerder van de uitkeringinstantie. De uitkeringsinstantie wil het aantal externe ict'ers vervangen door personeel in vaste dienst. Dat lukt echter maar moeizaam.
De uitkeringsinstantie heeft zich ten doel gesteld het aantal externen dat wordt ingehuurd door de ict-afdeling terug te brengen naar 15 procent. Dat zou aan het eind van dit jaar gebeurd moeten zijn. De organisatie verwacht echter dat aan het einde van het jaar nog 25 procent van de ict'ers ingehuurd is. Wanneer de doelstelling van 85 procent eigen personeel wel gehaald wordt, kan de uitkeringsinstantie niet zeggen. 'Daarbij zijn we afhankelijk van het succes van de werving', aldus de woordvoerder.
UWV zoekt vooral ervaren ict'ers. 'Het betreft vooral senior projectmanagers, senior ontwerpers en senior contractmanagers. De wens is om nog dit jaar enkele tientallen ervaren ict'ers aan te trekken', zegt de woordvoerder.
Mislukken
Het UWV wilde het aantal externe ict'ers terug brengen na het mislukken van de implementatie van een nieuw systeem voor de Wia, de opvolger van de Wet Arbeidsongeschiktheid (WAO). Het project mislukte doordat de instantie te afhankelijk is van inhuurkrachten, stelden minister Donner en de leden van de vaste Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Het aantal externen bij de organisatie is hoog, doordat de organisatie in 2002 tot stand kwam uit de samenvoeging van vijftien verschillende uitvoeringsinstanties. 'De meesten hadden hun ict-systemen ondergebracht bij diverse leveranciers en verschillende rekencentra. De kennis binnenhuis was daardoor onvoldoende', aldus Donner.
De minister vindt de instantie te afhankelijk van uitbesteders. 'Er is een blinde vlek op dat punt. De organisatie dacht dat die situatie kon worden verholpen door inhuurkrachten. Daarvan is nu echter toch besloten dat het niet werkt.'
Debacle
Het Wia-project, waarbij automatiseerder Logica ruim 2,5 jaar bouwde aan een ict-systeem dat de opvolger van de WAO in goede banen moest leiden, werd half juni 2008 definitief stilgelegd. De kosten waren toen opgelopen tot 89,6 miljoen euro.
Minister Donner van Sociale Zaken schreef op 17 juni 2008 in een brief aan de Tweede Kamer dat doorgaan met het project ‘steeds hogere kosten met zich zou meebrengen, zonder dat het resultaat daarmee zou worden zekergesteld'. De 'risicobeheersende maatregelen' hadden namelijk 'onvoldoende gewerkt' en het ambitieniveau lag volgens externe onderzoekers te hoog. Hierdoor werd het project 'te complex en technisch en financieel onbeheersbaar'.
Het UWV verklaarde aan Computable het mislukken van het Wia-project juist aan de vele wetswijzigingen waarmee de organisatie te maken kreeg. De door Computable gesproken ict'ers die bij het project betrokken waren, legden de schuld bij de niet-onafhankelijke projectaansturing, te krappe budgetten en het ontbreken van goede specificaties.
Overigens koos UWV in 2005 uit tijdsoverwegingen voor maatwerk in plaats van een standaardoplossing. De instantie hoopt reeds gebouwde onderdelen van het systeem te hergebruiken, om zo de financiële schade te beperken.
Het najaar van 2008 was voor UWV een herbezinningsperiode. De organisatie keek onder meer naar de herbruikbaarheid van de opgeleverde producten (slechts vier procent) en naar een noodvoorziening (die nog vijf jaar kan worden gebruikt).
Als de tarieven die Dirk noemt kloppen, dan moet je je als overheid wellicht toch eens afvragen waar je mee bezig bent als je testers in gaat huren voor ?125 per uur.
Wanneer je dat verschil van ?750 per dag nu eens investeert in het opleiden van je eigen mensen, en zorgt dat je je eigen mensen op een goed niveau brengt, dan hoef je volgens mij geen hogere wiskunde te beheersen om uit te rekenen dat dit zich op korte termijn terugbetaald.
Voor dat geld kun je zelfs schoolverlaters aannemen en opleiden tot tester binnen je eigen domein
Is er op voorhand gekeken naar hoe de fusie van de verschillende organisaties dit soort problemen zou op kunnen leveren? Kortom het komt op mij over alsof er gezegd is dat ze gingen fuseren zonder dat er daadwerkelijk naar de logistiek is gekeken.
UWV werkt vaak met percentages als doelstelling. Volgens mij lijkt dat funest voor je bedrijfsvoering.
100% zou de target op alle gebieden moeten zijn. Ook in het uitvoerinsgebied zie je deze percentages, dat klanten daar schade van ondervinden, vraag ik me bezorgd af of doet voldoende wordt gerealiseerd. Met dit soort ICT percentages komt het op mij over dat er wordt geneigd naar ‘kwantitieve kwaliteit’ i.p.v. ‘inhoudelijke kwaliteit’.
Wat is de verhouding investering tot resultaat ratio binnen het UWV?
Vooralsnog blijft de belasting- en premiebetaler het slachtoffer van het UWV en het ministerie van Sociale Zaken. Onderschat de schade daarvan geenszins. Men verwoest onnodig levens om aan de (onzinnige) percentages te voldoen. Een grote zieke bende.
Wat dat betreft vraag je soms inderdaad af of de hele organisatie niet beter opgedoekt kan worden. Van top tot teen de bezem erdoor. Maar goed ook dat zal geld kosten. Hoe dan ook teveel geld wordt er verspild aan onnodige dingen terwijl de core business teveel verkwanseld wordt.
KOM NU WERKEN BIJ HET UWV:
Voor de Senior ICT?rs die zin hebben in een leuke baan bij UWV in Amsterdam Sloterdijk:
Aanstaande donderdag en vrijdag staan we op de carri?re beurs in Utrecht, in de stand van “CRF Top Werkgevers”.
We zijn gestegen in het rijtje beste ICT werkgevers.
Wil je werken in een professionele omgeving, die ook ruimte biedt voor een normaal priv? leven, solliciteer dan nu op onze website of kom naar de beurs.
Zoals je weet zijn de secundaire arbeidvoorwaarden erg goed.
AARZEL NIET EN SOLLICITEER NU.
@VACATURES BIJ UWV
Allereerst wat wordt door het UWV verstaand onder ‘Senior ICT’ers’ en ten tweede wat zijn de functie eisen?
Welk weldenkend mens gaat helemaal naar A’dam reizen zonder enig zicht te hebben op wat voor functie geboden wordt? De meeste van ons hebben het druk genoeg zonder op een ‘wild goose chase’ gestuurd te worden.
Waar is een link met informatie over de beurs, en over de vacatures?
Seundaire arbeidsvoorwaarden erg goed? Vertel. Ben wel benieuwd hoe ons geld besteed wordt.
Of is dit gewoon een grap?
Gast (hierboven), dat is precies wat ik ook vaak tegenkom. Willen ze dat je eerste 2x op gesprek komt zonder dat er maar iets van een salarisindicatie is afgegeven. Vervolgens krijg je een bod wat ver onder je huidige salaris ligt.
Zonder indicatie begin ik niet meer aan sollicitatiegesprekken, kost mij te veel tijd.
UWV? Da’s toch die bij elkaar verzamelde zooi van ex-Uvi’s? En waar de oude baasjes eigen voorkeuren laten prefalleren boven zakelijke argumenten? Ook qua ICT. UWV-1 systeem in het Zuiden laat hem lekker doodbloeden, door de budget-stekker eruit te trekken. De zooi die in A’dam in elkaar is geflanst, mag uiteraard rekenen op gulle budgetten. Het is 1 grote bagger toko! Tijd voor een groot parlementair onderzoek naar deze geldverkwistende organisatie.
Even terugkomend op het fantastische rekenvoorbeeld van Dirk:
dirk, 23-10-2009 14:52
@tester. Een voorbeeld:
Een programmeur schaal 9 kost UWV 3400 bruto per maand.
Daar komen vakantiegeld en div. werkgeverslasten bij. Dan kost hij bij elkaar netto ongeveer 50.000 per jaar, daarvoor werkt hij 40 weken en kost dan zo’n 250 per dag. Een programmeur krijg je voor 125,- per uur is dan 1000 euro per dag en dat is een factor 4. Een manager is een stuk duurder.
Dit is inderdaad wat een programmeur kost voor UWV. Maar UWV betaalt ook het gebouw waar de programmeur inzit, de opleidingen, de werkplek, de hardware, ziektekosten, reisvergoeding, enz. Ook moet de manager van deze programmeur betaalt worden
Deze kosten zitten allemaal al in de prijs van een externe programmeur verwerkt.
Daarnaast wordt een externe programmeur zelden voor 125 eu weggezet. De grote leveranciers (Cap, Atos, Logica, enz) mogen in hun handjes klappen als ze tot een tarief van 100 eu komen voor een medior programmeur. Misschien dat ZZP-ers meer weten te vangen, dat weet ik niet.
Dus je brengt het leuk, maar er klopt weinig van je voorbeeld.
Begin 2000 werkte ik bij Arbeidsvoorziening (CWI). Toen moest de IT afdeling van de toenmalige minister verzelfstandigen en hierna volgende een overname door Capgemini. Nu vindt een andere minister dat er te weinig kennis binnenhuis is? Straks vindt de volgende minister weer dat IT geen kerntaak is en kun je weer vertrekken. Rare mensen die ministers!
Begin 2000 werkte ik bij Arbeidsvoorziening (CWI). Toen moest de IT afdeling van de toenmalige minister verzelfstandigen en hierna volgende een overname door Capgemini. Nu vindt een andere minister dat er te weinig kennis binnenhuis is? Straks vindt de volgende minister weer dat IT geen kerntaak is en kun je weer vertrekken. Rare mensen die ministers!
@DeKenner.. vertel meer, vertel meer…
Hoe sneller deze zaak aan het licht komt, des te eerder kunnen er kamervragen over gesteld worden en de rokende uwv puinhopen eens blijvend opgeruimd.
Wanneer komt je boek uit?
@JP: Je hoeft als minister ook geen inhoudelijk verstand van zaken te hebben, alleen goed de schijn op kunnen houden. Degene die dit wel had (o.a. Pim Fortuin) kan het niet meer navertellen 🙂 of hebben het zinkende politiek schip verlaten voor een betere baan in het bedrijfsleven.