Het plaatsen van mobiele datacontainers naast tuinbouwkassen is een inefficiënte oplossing voor het hergebruik van de restwarmte van deze datacenters. Dat stelt directeur Pieter Duijves van Parthenon Data Centres, dat begin volgend jaar een datacenter bouwt in het kassengebied Agriport A7 in de Noord-Hollandse Wieringermeer. Een werkgroep van onder andere Sun Microystems, Rabobank en TNO studeert op het plaatsen van datacontainers naast kassen.
Volgens Duijves kunnen de datacontainers als noodoplossing heel effectief zijn.'Ze kunnen snel worden geplaatst en zijn, als alle infrastructuur aanwezig is, binnen enkele dagen operationeel. Maar het is een uitdaging om de restwarmte op een efficiënte manier in de kas te krijgen.'
Het voordeel van het plaatsen van datacenters in de buurt van kassen is het elektrische vermogen waarover de tuinders beschikken, maar zelf niet gebruiken. Voor het kweken van groenten en bloemen maken zij uit aardgas warmte en kooldioxide. Als bijproduct ontstaat elektriciteit, dat veelal wordt geleverd aan de elektriciteitsmaatschappij of een afnemer in de buurt. Deze elektriciteit is relatief goedkoop.
Nadelen
Voor de tuinders is het hergebruik van de restwarmte van het datacenter interessant, omdat zij daarmee kunnen besparen op gas. Maar hun vraag naar warmte is niet constant. Zo hebben tuinders op warme zomerdagen geen extra warmte nodig. 'Vanaf een zekere omvang kun je de restwarmte opslaan met warmte-koudeopslag in de bodem. Zo ontstaat een buffer tussen vraag en aanbod. Maar zo'n installatie zul je voor één of enkele containers niet snel aanleggen', weet Duijves.
Andere nadelen van de mobiele datacenters kunnen het hogere prijskaartje van de apparatuur en eventuele beveiligingsvraagstukken zijn. Duijves: 'Containers vormen een snelle, flexibele oplossing. Maar voor duurzaam hergebruik van restwarmte geloof ik zelf meer in grootschaliger projecten.'
Proefopstelling
Onlangs werd bekend dat een werkgroep studeert op de mogelijkheden om datacenters in zeecontainers te plaatsen naast kassen in tuinbouwgebieden. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van Sun Microsystems, Rabobank, TNO en de ministeries van Landbouw en Defensie.
Het plan voor een proefopstelling laat op zich wachten. Tuinders zijn enthousiast over de mogelijke afname van hun elektriciteit. Maar door lage opbrengstprijzen hebben zij weinig geld voor de noodzakelijke investeringen.
Het plan is ontstaan bij een medewerker van een datacenter van Defensie. Uitbreiding van dit datacenter is lastig, door het ontbreken van de benodigde elektriciteit. Het datacenter staat op een boogscheut afstand van het kassengebied in het Westland.
Uitaard is het een goed initiatief, zoals elk energie besparend initiatief. Maar op dit moment heeft iedereen heeft zijn mondvol over duurzame ICT, maar de basis ligt bij de inrichting van de ICT.
Op dit moment wordt er vooral bijgekocht of nieuwe virtuele machines geactiveerd, kortom meer cycles en opslagcapaciteit en dus meer energieverbuik.
Denken we dat ICT leveranciers echt belang hebben bij green ICT en het erg vinden dat er HW, SW of additionele licenties moeten worden aangeschaft?
Belangrijker is het om een stapje terug te doen en te onderzoeken wat er aan het gehele ICT proces is te verbeteren. Het kost wat “energie” maar ik ben van mening dat er bij elk bedrijf aanzienlijk op ICT middelen te besparen valt en ook langer met de bestaande ICT middelen gedaan kan worden. We weten allemaal dat de utilisation van servers en opslagcapaciteit nog steeds erg laag is.
Volgens mij is dat duurzame ICT.
Misschien een open deur hoor… maar als je REST warmte hebt, betekent dat er ergens in je proces, systeem TEVEEL warmte word OPGEWEKT. Ga daar eens naar kijken en vind daar eens een oplossing voor. Gebruik zoveel warmte als je nodig hebt en niet meer. Dan word er ook niets verspild.
Of zet naast je datacenter een extra container met een warmte, koude kracht installatie + opslagmogelijkheid.
Koppel een paar zonnecellen,biolers aan, of een waterkravcht centrale (in de afvoer van regenwater) en klaar ben je.
Alles (warmte, koude, regenwater, zonneschijn) is een energiestroom, het is maar net hoe je er zelf mee om wilt gaan.
eeeuhm, waarom zouden het mobiele datacontainers moeten zijn?
Als je een permanente opstelling maakt, is de efficientie dan niet hoger?
Uitbreiding van datacenters zou kompleet energie neutraal moeten worden. Alle capaciteit van de servers moet maximaal worden benut op een zo effici?nt mogelijke manier. De energie die dit kost moet uit een groene bron komen en de toegevoegde waarde van de services (zo iets als DAAS.com) die dit datacenter levert jaagt het rendement omhoog.
Klanten zouden hun diensten moeten afnemen bij een datacenter die een zo hoog mogelijk rendement heeft en dus een zo laag mogelijke CO2 footprint. Een datacenter zou geen verlengstuk van een energie leverancier moeten zijn. (stroom voor koeling en machines).
Laat de vraag naar Groene IT diensten maar komen.
Piet Kiekebos, VMware virtualisatie consultant.