Ict’ers bij de provincie Noord-Brabant lopen het gevaar hun baan te verliezen. Door een begrotingstekort moet de provincie fors bezuinigen op personeelskosten. De provincie wil de personeelskosten en budgetten bij ondersteunende taken zoals ict-beheer met ongeveer de helft omlaag brengen. De provincie gaat onderzoeken welke ict-diensten uitbesteed kunnen worden. Gedeputeerde Staten wil gedwongen ontslagen vermijden.
Bij de provincie Noord-Brabant werken ongeveer 140 mensen in automatiseringsfuncties. Het gaat om medewerkers die de operationele technische ict-infrastructuur, spraak- en dataverbindingen en werkplekken beheren en medewerkers in sterk aan ict-gerelateerde functies zoals landmeetkundigen die gebruik maken van ict-apparatuur.
De provincie onderzoekt binnen de hele organisatie naar mogelijkheden om kosten te besparen en kijkt welke diensten kunnen worden uitbesteedt. Begin 2010 moet het onderzoek zijn afgerond en daarna bepaalt Gedeputeerde Staten welke banen verdwijnen. In het geval van uitbesteding treedt een medewerker in dienst bij de dienstverlener. Maar het is ook mogelijk dat een provinciemedewerker in een andere dan zijn huidige functie terechtkomt.
Bezuinigen
De provincie wil voor 2015 ongeveer driehonderd van de 1340 banen schrappen. Om personeelskosten te drukken moet het aantal ambtenaren met ongeveer twintig procent omlaag. Volgens een woordvoerder verwacht de provincie vooral te bezuinigen bij organisatieonderdelen die ondersteunende taken uitvoeren. Het gaat om afdelingen als ict-beheer, personeelszaken, financiën, communicatie en juridische zaken. Daar moeten de budgetten en personeelskosten met de helft omlaag.
Door bezuinigingen van het rijk, tegenvallende inkomsten uit accijnzen en tegenvallende opbrengsten uit de recente verkoop van energiebedrijf Essent moet Noord-Brabant fors bezuinigen. Het begrotingstekort kan op korte termijn oplopen tot veertig miljoen euro. Het is voor het eerst in twintig jaar dat Noord-Brabant de broekriem aanhaalt.
@JJ Okocha: heb je zelf ook iets inhoudelijks bij te dragen aan dit artikel?
Ik zie niet in waarom uitbesteding van ICT in dit geval besparingen op zou leveren. Extern ICT-personeel inhuren lijkt me juist duurder.
Zolang niet publiekelijk wordt gemaakt welke ict-plannen UWV voor de korte en lange termijn heeft gepland, is het moeilijk een mening te geven over de rechtmatigheid van een dergelijke beslissing.
Daarnaast zou het fijn als er een wet in het leven wordt geroepen waarmee de overheid wordt verplicht haar ict-beleidsplannen openbaar te maken, net als bij een Jaarversdlag voor de BV Nederland geldt.
@Armand: Niet alleen wetten voor ict-beleidsplannen, maar ALLE reilen en zeilen in de wandelgangen en achterkamertjes. De politiek is onderhand net zo ondoorzichtig geworden als de “geheime binnenkant van de bankwereld”. En we hebben gezien waar dat toe leidt.