Van de week zat ik met collega’s te brainstormen over ‘Het nieuwe werken’. Wat is de definitie van Het nieuwe werken? Hoe lang blijft Het nieuwe werken nog actueel? Wat valt er allemaal onder het nieuwe werken? Enzovoorts… Ik merk vaak dat deze discussies niet echte concrete antwoorden opleveren. We hebben te maken met een echte hype. Werkelijk iedereen springt op het onderwerp en noemt zichzelf al snel een expert.
Het doel van dit epistel is om door middel van een vergelijking aan te geven wat de functie van Het nieuwe werken is. Aan het einde durf ik zelfs een definitie van Het nieuwe werken te presenteren.
De gekozen vergelijking met Het nieuwe werken is ‘Moderne kunst'.Laten we beginnen met de volgende vraag: "Wat is moderne kunst?". Deze vraag wordt meestal gesteld door mensen die moderne kunt willen herkennen en afbakenen. Je kunt zeggen dat degene die deze vraag stelt nieuw is in het onderwerp. De vraag "Wat is Het nieuwe werken" is precies dezelfde vraag alleen het onderwerp is anders… Vandaar deze metafoor.
Definitie Moderne kunst
Moderne kunst is de term die algemeen gebruikt wordt voor de avant-gardistische artistieke uitingen vanaf het begin van de 20e eeuw tot ongeveer de jaren '60. Belangrijke stromingen binnen de moderne kunst waren Kubisme, Futurisme, Dada en Surrealisme. De kunst die sinds de jaren '60 gemaakt wordt, wordt meestal aangeduid met hedendaagse kunst.
Onderstaande uitspraken zijn van toepassing op zowel Het nieuwe werken als voor Moderne kunst:
* Het is een hype
* Als je tien experts vraag wat het is dan krijg je tien verschillende antwoorden
* Vraag dezelfde tien experts een voorbeeld te geven en je krijgt tien verschillende resultaten
* Het kent vele verschijningsvormen
* Vernieuwing staat centraal
* Prikkelt mensen
* Door mensen en voor mensen
* Gebruikt nieuwe technologie/materialen
* Voor beiden kun je subsidie van de overheid ontvangen
Oude wijn in nieuwe zakken
Net als Het nieuwe werken stond Moderne kunst ook voor een vernieuwing. Het verschil is dat het gaat over een ander onderwerp. Vanaf het begin van de 20e eeuw tot ongeveer de jaren '60 werd de nieuwe kunststijl Moderne kunst genoemd. Hierbij staat het woord modern voor vernieuwing. De nieuwe kunst van tegenwoordig wordt geen Moderne kunst meer genoemd, maar Hedendaagse kunst. Zo zal Het nieuwe werken over een tijdje weer ‘het gewone werken' genoemd worden. Wellicht komt er zelfs weer een nieuwe term voor een volgende fase van vernieuwing in werk.
Af en toe heb ik het idee dat we (iedereen die vertelt over Het nieuwe werken) bezig zijn een steeds grotere vaagheid te creëren rondom de term ‘Het nieuwe werken'. Het is tijd om Het nieuwe werken een plek te gaan geven. Hierbij mijn aanzet: Ik zie Het nieuwe werken als een aanduiding van een nieuwe vorm van werken ten opzichte van de gebruikelijke manier van werken, net zoals Moderne kunst een nieuwe vorm van kunst ten opzichte van de gebruikelijke kunst van die tijd aangaf.
Tot slot mijn definitie van Het nieuwe werken gebaseerd op de eerder genoemde definitie van Moderne kunst:
'Het nieuwe werken' is de term die algemeen gebruikt wordt om een stroming aan te duiden van vernieuwing in de manier van werken vanaf het begin van de 21e eeuw tot heden. Belangrijke invalshoeken van deze stroming zijn technologische, fysieke, organisatorische en mentale vernieuwing.
Ik ben zeer benieuwd wat jij vindt van de overeenkomst tussen hedendaagse kunst en Het nieuwe werken. Vind jij ook dat Het nieuwe werken een stroming is en ben jij van mening dat het uiteindelijk ‘gewoon' weer werken genoemd gaat worden?
De term Het Nieuwe Werken zal zeker tijdelijk zijn, het helpt op dit moment wel om een kapstokbegrip te bieden. Ik hoop niet dat er, net als bij wasmiddelen, nog mooiere bewoordingen komen als vernieuwd, hyper, power of zelfwerkend. Jaren geleden was kwaliteitsmanagement en ISO900x een hype, iedereen dook erop en een bedrijf kon zich ermee onderscheiden. Nu is het een normaal onderdeel geworden van de bedrijfsvoering. Ook kennismanagement heeft een hype gekend. Alleen ging het hiermee minder voorspoedig en heeft dat het op slecht enkele plekken succes gekend. Toch leeft dit fenomeen voort, maar nu in andere gedaanten, zoals sociale netwerken en andere web 2 middelen. We doen kennismanagement, noemen het alleen anders. Het Nieuwe Werken kan soortgelijke wegen volgen. De inzet van de stroming is mijn inziens here to stay, wordt heel normaal onderdeel van de bedrijfsvoering in de toekomst, of leeft voort in andere gedaanten.
Ha Ruud,
Interessante vergelijkingen. Ook een dergelijk term is eBusiness, CRM, etc. Crm heeft het naar mijn mening erg goed gedaan. Deze haakt perfect in op doelstellingen van organisaties en staat nog steeds in de top 10 focuspunten van organisaties. Het nieuwe werken komt nog lang niet in de buurt van de top 10…
Wat vindt jij van de definitie Het nieuwe werken?