Met de oprichting van de aparte business-unit Datacenter Solutions wil Cofely zich in Nederland steviger profileren als specialist in het bouwen en exploiteren van hoogwaardige datacenters. In Maastricht beschikt de technische dienstverlener over een eigen rekencentrum met TIER III-classificatie. Ook bouwt het bedrijf datacenters voor klanten, waarbij het de nieuwste energie-efficiënte oplossingen toepast. Cofely is onderdeel van de Franse energiereus GDF Suez.
Cofely heeft een lange staat van dienst in het ontwerpen, bouwen en beheren van datacenters. In Europa is de technische dienstverlener betrokken bij ruim 250.000 m² datacenter-faciliteiten voor bedrijven als Interxion, TCN, Atos Origin, Level 3, Colt Telecom, ABN AMRO, Colony Capital en IBM. Toch is de naamsbekendheid in Nederland in de ict-sector nog niet zo hoog. Cofely Nederland stond tot voor kort bekend als de technische dienstverlener GTI en behoort tot het gefuseerde bedrijf Cofely (een samensmelting van de technische serviceverleners Cofathec en Elyo). Cofely maakt deel uit van GDF Suez Energy Services, dat onderdeel is van de Franse energiegigant GDF Suez.
Voetlicht
Om de datacenteroplossingen in Nederland beter voor het voetlicht te brengen, is een aparte business-unit opgericht: Datacenter Solutions. In Nederland is Cofely betrokken bij ongeveer 50.000 m² datacenterruimtes met een waarde van ruim 55 miljoen euro. In het eigen rekencentrum in Maastricht bedient het klanten als het Academisch Ziekenhuis Maastricht, KPN, de Vebego Groep en de Algemene Pensioen Groep (APG). Met deze laatste organisatie sloot Cofely Nederland (voorheen GTI) afgelopen juni een tienjarig contract ter waarde van twintig miljoen euro. De pensioengroep migreert een belangrijk deel van zijn ict-landschap naar het nieuwe datacenter van Cofely op Maastricht-Airport . In eerste instantie gaat het om uitwijk, maar het uiteindelijk doel is het klaarmaken van de locatie als mirror-ring. Het datacentrum bij Maastricht Airport fungeert eigenlijk als het visitekaartje voor Cofely. De datacenterlocatie op Maastricht-Airport beslaat 2600 m2 en zal in 2010 uitgebreid zijn naar 5000m2.
Cofely Datacenter Solutions maakt gebruik van de ervaringen die het opdoet met het beheren en exploiteren van het eigen datacentrum in Maastricht. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld de energiecentrale buiten het computercentrum geplaatst, waarmee de centrale infrastructuur gescheiden is van de computerzalen. Dat vergroot de veiligheid en geeft flexibiliteit om te groeien, meldt de technische dienstverlener. Vaak staan grote energievoorzieningen in de weg wanneer een datacentrum wil uitbreiden.
Windenergie
Volgens het bedrijf geeft de energie-efficiënte oplossingen die het bedrijf aanbiedt vaak de doorslag bij het binnenhalen van contracten. Als onderdeel van GDF Suez Energy Services beschikt het over ruime kennis van en oplossingen over energievraagstukken. Voor moderne datacenters is het oplossen van het energievraagstuk een steeds belangrijker wordende succesfactor, meldt het bedrijf. Zowel de energievoorziening als de koeling zijn hete hangijzers. Cofely beweert dat het de datacentra waarbij het betrokken is, waar mogelijk voor 100 procent gebruik laat maken van groene energie, zodat de belasting van het milieu wordt beperkt.
Daarnaast werkt Cofely om de temperatuur te beheersen met ‘vrije koeling’. Hierbij wordt de buitenlucht gebruikt voor het koelen van het datacenter wanneer de buitentemperatuur dat toelaat, om zo efficiënter met energie om te gaan. Ook kijkt het bedrijf naar omgevingsfactoren. Door lokale innovatieve oplossingen toe te passen voor opwekking, distributie, opslag, conversie en hergebruik van energie, kan nog veel duurzame winst worden behaald, aldus het bedrijf. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om andere warmte/koude opslag en private netten met windenergie.
Dit zou zo maar eens de toekomst van de telefonie in Nederland kunnen bepalen. Teminste als deze regering de benodigde regelingen treft en dat is met dit kabinet maar afwachten.