Volgens veel IT-experts is tapestorage ‘uit’. Nick Knight van Iron Mountain bestrijdt dit en ziet juist een tegengestelde ontwikkeling. Tapeopslag is volgens hem populair en hij ziet het aantal tapes dat Iron Mountain opslaat, toenemen.
Tape is jarenlang gebruikt voor primaire opslag. Inmiddels hebben andere technologieën deze rol overgenomen. Het gaat dan met name om disks, mirroring en virtualisatie. Tape blijft echter veelgebruikt als secundair opslagmiddel. Daarnaast zetten bepaalde bedrijven tape nog steeds in als primair middel, omdat de nieuwe methoden speciale voorzieningen nodig hebben op het gebied van koeling en voeding. Tapeopslag stelt op die terreinen veel minder eisen.
Het is dan ook geen wonder dat een recent Gartner-onderzoek uitwijst dat zo’n negentig procent van de bedrijven nog steeds tape inzet voor backup & recovery. Verder is duidelijk dat de investeringen in Linear Tape-Open (LTO) beslist niet teruglopen. In 2007 groeide de markt voor LTO met vijftien procent en in 2008 nog met tien procent. Klanten beschouwen tapeopslag nog steeds als relatief goedkoop en makkelijk offline te gebruiken, wat een bedrijf flexibel maakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat grote merken als IBM, HP en Fuji blijven investeren in deze technologie. De meeste kijken hierbij maar liefst vijf jaar vooruit. Deze investeringen leiden er onder meer toe dat de capaciteit van tape en de versleutelingsmogelijkheden steeds beter worden, waardoor tape op deze twee fronten concurrerend blijft met disk.
De conclusie is dan ook dat tape nog lang niet dood is. Sterker nog: tape leeft en dat is vooral te danken aan de gebruikers die deze techniek nog steeds beschouwen als een zeer betrouwbaar middel om data voor langere tijd op te slaan. Dat geeft hen een veilig gevoel, zeker in een tijd waarin niet altijd duidelijk is wat een bedrijf moet bewaren. Er is dan snel de neiging om het zekere voor het onzekere te nemen en meer op te slaan dan strikt noodzakelijk is. Tape is dan een ideaal middel om de minder gevoelige data op te slaan. Het voorkomt flinke investeringen in nieuwe (disk)technologie en bijbehorend beheer, en heeft zich al jaren bewezen als zeer betrouwbaar. Dat is ook goed nieuws in een economisch mindere tijd.
Nick Knight is in Londen werkzaam als fysiek dataspecialist bij Iron Mountain, wereldmarktleider in informatiebeveiliging en opslagdiensten. Iron Mountain bedient meer dan honderdduizend zakelijke klanten over de gehele wereld.
Nick Knight
Iron Mountain